Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi scan speak/vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

spinki do maskownic + podfrezowanie w maskownicy zeby ewentualne wystajace elementy schowac

---------- Post dodany o 11:05 ---------- Poprzedni post o 10:57 ----------

byles szybszy :p

Skomentuj

Jeżeli naprawdę chcesz magnesy neodymowe (osobiście uważam to za dobry pomysł) to masz tutaj jak kolega z naszego forum to rozwiązał.
      http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...nikach-STX-AWX
      Myślę, że nie wpłyną one na pracę układu magnetycznego głośników.

Skomentuj

Tak właśnie chciałem zrobić. Jedne magnesy we froncie (ukryte pod fornirem a drugie wpuszczone w maskownicę.

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
          3. Nieduże magnesy neodymowe. Są silne, więc powinno się trzymać.
          Dobry pomysł tylko w pewnym sensie trochę kłopotliwy. Musisz wziąć poprawkę na to że jak chcesz taki magnesik schować tylko pod fornir to:
          1. musi być on tak idealny jak i otwór pod niego, inaczej odznaczy się na fornirze.
          2. z czasem lub podczas częstego ściągania i zakładania takiej maskownicy fornir na magnesie może się po prostu wyklepać (będą "kółka" (kształt magnesu) odznaczone/odciśnięte)

Choć z drugiej str. jak pokryje się fornir grubą warstwą lakieru, to może da się uniknąć w/w.

Jak dasz z jednej strony magnes to z drugiej już nie musisz - może być np. kawałek stali

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
            Jak dasz z jednej strony magnes to z drugiej już nie musisz - może być np. kawałek stali
            I tak polecam zrobić, rozczepić dwa neodymy to nie jest prosta sprawa, na dobrą sprawę prędzej pęknie maskownica.

Skomentuj

A nikt nie probowal z magnesami neodymowymi przyklejonymi z tylu frontu ? Przez scianke 28mm raczej pole powinno byc wystarczajaco silne, zeby przyciagnac maskownice.

Skomentuj

Zobaczymy jak będzie.
                Nie tracąc cennego czasu, którego mam ostatnio bardzo mało, zająłem się frezowaniem otworów (terminalów) pod gniazda bananowe. Pierwotny projekt zakładał , że gniazda te znajdować się będą z tyłu kolumny i wystawać perfidnie na zewnątrz (bleeeeee....). To było ze 2 lata temu. A propos, z tego projektu zostało mi kilka wręg do szkieletu, mniejszych o parę centymetrów - fajna komora na zwrotnicę i przejściówkę do podstawki z granitu, pomyślałem. Niedawno skleiłem 3 ze sobą, dodałem 10mm MDF z jednej strony (stanowiącego zamykające dno komory). No i co? Gniazda bananowe mają z tego wystawać? Nieeeee. Trzeba coś z tym zrobić. Pomysł się znalazł szybko. Wykonać frez, w którym znajdować się będą złącza ładnie schowane. Ok, wszystko fajnie, ale jak wykonać frezy na obłej powierzchni. I tu z pomocą przychodzi trochę sklejki, wkrętów i idea. Zrobiłem specjalne "łoże/wzornik" którym posłużyłem się do wykonania frezu.
                (ale się rozpisałem na temat tak małej rzeczy jaką jest gniazdo do podłączenia kabli....)

Poniżej kilka fotek:

19.jpg20.jpg21.jpg22.jpg23.jpg

Skomentuj

No i kiszka. Z toczonego z drewna BR nici. Za 2 sztuki zażyczyli sobie 760zł. (Może to jakaś część do promu kosmicznego)? Teraz wybór:

1. Kupić standardowy BR
                  2. Frezować pierścienie z: a) płyty MDF; b) płyty wiórowej; c) równych desek drewnianych (starych meblowych) i sklejać by powstał tunel.

Muszę pomyśleć.

Skomentuj

No i kiszka. Z toczonego z drewna BR nici. Za 2 sztuki zażyczyli sobie 760zł.
                    ja myslalem ze ty to sam sobie zrobisz
                    jak masz to zlecic to nie wiem co za debil na tyle wycenil...
                    poszukaj kogos kto ma tokarke w garazu, napewno zrobi za max 1,4l

2. Frezować pierścienie z: a) płyty MDF; b) płyty wiórowej; c) równych desek drewnianych (starych meblowych) i sklejać by powstał tunel.
                    mam troche odpadow po wycinaniu otworow na glosniki
                    musialbym zobaczyc czy odpowiedniej srednicy...
                    jakbys mial tyle czasu na taka zabawe to moglbym podeslac (ale to jest ciezkie)

Skomentuj

Co do tokarki w garażu - fajnie by było. Sam bym wytoczył. Ale nie znam nikogo takiego.
                      Co do średnicy to 13,5cm i z tego bym miał materiał na kolumny 3 drożne i 2 drożne. A ile tego masz bo ja spooooro potrzebuję. I jakiej grubości płyta. Np. dla kolumny 3 drożnej tunel musiał by mieć jakieś 40cm w tym nadmiar na docinanie. Jeżeli płyta miała by 19mm grubości to takich kształtek o wymiarach 13,5 x 13,5 cm musiał bym mieć około 23 na 1 kolumnę. Nie wiem czy masz tyle? W Leroy za całość zapłacił bym około 50-60zł więc nie jest tak źle.

Skomentuj

A ile tego masz bo ja spooooro potrzebuję. I jakiej grubości płyta.
                        jakies 2 kartony sredniej wielkosci
                        tylko ze rozne srednice, grubosci i material
                        to sa zbierane odpady po frontach, kolumnach czy subach
                        jak potrzeba wiecej to sie dogadam z kolegami z firmy i zamowimy MDF na pierscienie. odpadami mozemy sie podzielic

W Leroy za całość zapłacił bym około 50-60zł więc nie jest tak źle.
                        sama wysylka by kosztowala z 25zl (kurier do 30kg) :???:

ja bym zrobil z gotowej rury a tylko wejscie/wyjscie zrobil z MFDu czy drewna

Skomentuj

Ja wpadłem jeszcze na inny pomysł. Kołnierz tak jak piszesz można zrobić z jakiejś deski drewnianej a rurę z )rury papierowej). Chodzi mi o taką grubą sztywną rurę, na którą nawijane są np. wykładziny podłogowe. Jest ona dość twarda i ma grube ścianki. Można ją na koniec zabezpieczyć lakierem.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Chodzi mi o taką grubą sztywną rurę, na którą nawijane są np. wykładziny podłogowe
                            albo papier toaletowy i ręczniki papierowe :lol:
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                              Proponuję wziąć pod uwagę także rury na które są nawijane folie strech :)

Skomentuj

mowa okladnie o tym samym ale w innym zastosowaniu
                                takie rury mozna kupic w hurtowniach budowlanych jako formy do odlewania kolumn itp itd

Skomentuj

Dzisiaj kupiłem fornir we Wrocławiu - firma Zagłoba. Fornir modyfikowany orzech. Na prośbę dorzucili jeszcze kilka metrów gratis taśmy do łączenia forniru.

Dostałem także w Leroy - rurę kartonową, na którą była nawinięta wykładzina PCV. Muszę przyznać, że jest twarda. Trochę przypomina MDF. Łatwa w obróbce. Wewnętrzna średnica 10cm a na zewnątrz około 11,5cm.

Powiem szczerze, że zapowiada się ciekawie. Znalazłem w domu starą obrotową"półeczkę" z barku. Wykonam z tego kołnierz do BR. Będzie z frezem (zaokrąglenie do wewnątrz). Co ciekawe kiedyś używali całkiem ciekawych gatunków drewna (nie tylko płyt wiórowych). Drewno, z którego jest wykonana wygląda jak sapeli. Ciekawe czy wystarczy na kołnierz?

Skomentuj

Przyszedł czas na tunel BR. Jak w kolumnach tylnych, tu także złożony jest z 3 części - pierścienia frontowego oraz dwóch pierścieni pośrednich, do których będzie mocowana rura. Średnica wewnętrzna (otwór) - 103mm, średnica zewnętrzna kołnierza - 170mm. Zabawy przy tym było co nie miara. Wycinanie wszystkiego frezarką górnowrzecionową, sklejanie i następnie zabawa na małej tokarce - mocowanie we wrzecionie przy rozwiarciu szczęk i formowanie zaokrąglenia zaostrzanym z boku dłutem.

Skomentuj

"Ja ciesz pierniczesz" 760zł za wytoczenie tych tunelików ? Chyba żartujesz albo oni byli już "pod koniec dnia..." No widzisz ja od września byłem praktycznie odcięty od neta bo jak bym wiedział jaka jest sytuacja to bym Ci wytoczył te tunele (za free - choć no przynajmniej za wysyłkę niestety musiał bym Cie skasować )

Wycinanie wszystkiego frezarką górnowrzecionową, sklejanie i następnie zabawa na małej tokarce - mocowanie we wrzecionie przy rozwiarciu szczęk i formowanie zaokrąglenia zaostrzanym z boku dłutem.

"pochwałka od dziadka" za robotę i w dodatku full DIY

Skomentuj

Dzięki.

No widzisz tak to jest. Jak chcesz coś samemu zrobić i obniżyć koszty to wychodzi zupełnie odwrotnie. Dzięki za ofertę. Jak bym wiedział... ale sam wykonałem i co zrobiłem to moje :) Dokładnie jak piszesz - wszystko DIY. Pozdrawiam.

Skomentuj

Panowie.

Z okazji Nowego Roku życzę wszystkim udanych konstrukcji.

Mam jeszcze pytanie do znawców. Jak można przeczytać w tym wątku, moja konstrukcja oparta jest na (dolne pasmo) GDN 30/120/1. Te głośniki mam ale... Bardzo możliwe, że około lipca wpadnie mi większa gotówka. Jakiś czas temu myślałem nad innymi "niskotonowcami". Znalazłem coś ciekawego z firmy Scan Speak. Mają rozmiary zbliżone do Tonsili więc z dopasowaniem do frezów problemu raczej nie będzie. Głośniki, o których mowa to: http://akustyk.com.pl/scanspeak/30W4558T00.html . Co o nich sądzicie? Czy warto się na nie porywać? Napiszę raz jeszcze, że dopływ gotówki który może nastąpić da możliwość ich zakupu.

Pozdrawiam wszystkich.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X