Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi scan speak/vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
    Nie jest tak samo. Ale pomiary poszczególnych głośników na sali gimnastycznej nie robiłem tak jak ten próbny wszystkich razem. Na sali gimnastycznej dla pomiaru każdego głośnika przesuwałem mikrofon w centrum tego głośnika. Mierząc w domu wszystkie na raz ustawiłem mikrofon w pozornym środku zbioru głośników. Może to ma wpływ na tą niedokładność?
    I tu lezy problem. Nie sluchasz co Ci pisza bardziej doswiadczeni koledzy.

Skomentuj

No właśnie Panowie w końcu doprowadziliście mnie do sedna. W moich kolumnach tylnych i centralnym właśnie robiłem w ten sposób jak mówicie, że ustawiłem mikrofon skierowany w centrum kolumny i mierzyłem poszczególne głośniki nie ruszając mikrofonem. W tej kolumnie mierzyłem tak, że na środek każdego głośnika kierowałem mikrofon oczywiście 100cm od niego ale za każdym razem był przestawiany na konkretny głośnik. Jakoś umknęło mi informacja że mierzymy tylko z jednego miejsca każdy głośnik. Dzięki za łopatologię. Jak będę miał czas to ponowne pomiary :lol:

Skomentuj

Tylko pamiętaj że nie zawsze mierzysz w środek kolumny. Mierzysz mniej więcej tam gdzie ma być oś odsłuchu. Najczesciej to na wprost wysokotonowego albo pomiędzy średni a wysoki.

Skomentuj

No w sumie u mnie by tak było - średniak - wysoki. Dzięki!

Skomentuj

Następne pomiary zrobione. Tak jak pisaliście, mikrofon skierowany tylko i wyłącznie w jedno miejsce czyli między średnio a wysoko tonowy głośnik. Test baterii - wszystkie plusy to plusy - membrana wychyla się w przód. Bramkowanie 5-30ms. Mierzenie po kolei vifa, ss15, ss30.
            Teraz będę kombinował z filtrami.

Skomentuj

A zrobiłeś pomiar referencyjny wszystkiego razem ?

Skomentuj

Tak zrobiłem. Ale jakoś inaczej to wygląda - jak by... czy ja wiem. Zresztą wstawiam wykres. Suma wszystkich głośników równolegle czyli 3 x 4ohm daje nam 12ohm ale nie ruszałem głośności więc natężenie w dB niższe. Ciekawi mnie dla czego Vifa nie leci już na 22kHz.

Skomentuj

sir_morgot zacznij czytać to co ludzie do Ciebie piszą i nie dodawaj nic od siebie. Raven nie pisał Ci nic o impedancji więc się masz tym nie przejmować, póki co.
                  Teraz weź te trzy pomiary wcześniejsze zasymuluj. Tzn zrób zwrotkę bez filtrów. Tylko źródła i głosniki. Wyjdzie Ci jakaś wypadkowa charka "total". Nałóż na nią pomiar zmierzonych wszystkich 3 głośników razem.
                  Mają się nałożyć.

Ciekawi mnie dla czego Vifa nie leci już na 22kHz.
                  oj stary widać, że Ty dalej nie łapiesz o co w tym chodzi. Vifa ciągnie do 22, ale średniak też tam gra, najprawdopodobniej w przeciw fazie. Mierząc wszystkie głośniki podłączone razem mikrofon łapie charkę wypadkową a nie poszczególnych głośników.

Skomentuj

Suma wszystkich głośników równolegle czyli 3 x 4ohm daje nam 12ohm
                    :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                      :???:
                      Dobra dobra - miało być szeregowo heheh. Walnąłem się.

Waloos wiem że łapie wypadkową wszystkich. Domyślam się że wypadkowa wszystkich ma już zmienioną charakterystykę - tłuczkiem aż takim nie jestem. Chciałem się tylko upewnić.

Ok wykres:

Last edited by sir_morgot; 04.03.2015, 20:15.

Skomentuj

Zwrotka od LuSzTi'ego po minimalnych kombinacjach.

Czekam na krytykę :)

Skomentuj

Teraz wg mnie powinien nastąpić etap testów na słuch. Wiaderko elementów, porównywanie i dostrajanie.
                          Testy na słuch podpowiedzą w jakim kierunku ma iść modyfikacja filtrów zwrotnicy.

Skomentuj

Ok wykres:
                            No charki Ci się nie pokrywają, tzn że masz coś nie teges. Póki tego nie ogarniesz to nie ma sensu symulować zwrotki bo w rzeczywistości i tak dostniesz inny wynik. Równie dobrze mógłbyś ściągnąć przypadkowe pomiary, zasymulować zwrotkę i wmawiać sobie że wszystko jest okej.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                              No charki Ci się nie pokrywają, tzn że masz coś nie teges. Póki tego nie ogarniesz to nie ma sensu symulować zwrotki bo w rzeczywistości i tak dostniesz inny wynik. Równie dobrze mógłbyś ściągnąć przypadkowe pomiary, zasymulować zwrotkę i wmawiać sobie że wszystko jest okej.
                              W takim razie nie wiem co jest. Wszystkie głośniki sprawdzane baterią, mikrofon nie ruszany, pomiary robione parę razy - nic się nie zmieniało na wykresie. Głośniki razem połączone w ten sposób:
                              (krokodylek + )-------(+)SS30(-)--------(+)SS15(-)---------(+)VIFA(-)-----------(KROKODYLEK - ).
                              Nie wiem kurcze, nie wiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                A zrobiłeś co pisałem wcześniej ?
                                Bo szkoda twojej pracy .

http://diyaudio.pl/showthread.php/18...l=1#post439149
                                A przy połączeniu w szeregu to ma sens? SW zasymuluje wpływ cewek głośników na siebie, czy oleje? Jeszcze czyste LR to zrozumie, ale nieliniowości to już raczej nie, tylko pytanie jaki ma to wpływ przy mocach używanych przy pomiarze?
                                Last edited by Micwoj; 05.03.2015, 08:03.

Skomentuj

Dlaczego połączyłeś głośniki szeregowo do pomiarów? Powinieneś je połączyć równolegle żeby na każdy głośnik trafiał jednakowy sygnał. W taki sposób możesz spalić wysokotonówkę bo wofer w takim układzie może wymusić większy prąd niż jest w stanie wytrzymać vifa.

Skomentuj

A właśnie nie wziąłem tego pod uwagę. Jak to się ma podłączając w szereg wszystkie głośniki? Czy nie ma to wpływu na sygnał i zachowanie się poszczególnych przetworników i na charakterystykę? W końcu jak napisał Micwoj, sygnał przechodzi przez cewki i "może ulec zmianie"? Może dla próby połączyć równolegle? Ale w tym przypadku wypadkowa będzie na poziomie około 1,33333333ohm. Czy przy pomiarze i mocy około 1W będzie miało to jakiś destruktywny wpływ na wzmacniacz? Mi się wydaje, że nie ale wolę zapytać. Jeżeli zmiana połączenia głośników do ogólnego pomiaru coś wniesie to dzisiaj lecę i ponownie robię pomiar całości.

Tobike - sugerowałem się rezystancją wypadkową.

Skomentuj

Przy tak krótkim pomiarze i mocy 1W nic ze wzmacniaczem nie powinno się stać. Nie wiem jaki wzmacniacz posiadasz ale 4 ohmowy poradzi sobie. Jak połączysz głośniki to zmierz impedancję programem, wydaje mi się ze wypadkowa impedancja będzie większa niż 1,3ohm.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                        SW zasymuluje wpływ cewek głośników na siebie, czy oleje?
                                        Nie zasymuluje bo wartość indukcji jest zależna od wychylenia membrany. Jest podklejony temat o Pierścieniach Faradaya, tam SoundWave ładnie wszystko wytłumaczył i pokazał na wykresach.

Głośniki razem połączone w ten sposób:
                                        (krokodylek + )-------(+)SS30(-)--------(+)SS15(-)---------(+)VIFA(-)-----------(KROKODYLEK - ).
                                        Połączyłeś to szeregowo, tak jakbyś chciał robić szeregową zwrotnicę.
                                        Musisz być konsekwentny w swoich działaniach. Jeżeli robisz filtry równoległe, to tak tez musisz połączyć głośniki.

Edit:
                                        impedancję głównie wyznacza głośnik niskotonowy, zatem nawet spięcie woofera i średniaka równolegle da 2ohmy, przy pomiarach nic się nie stanie.
                                        Last edited by waloos; 05.03.2015, 08:51.

Skomentuj

Ok gitara. Dzisiaj ponawiam pomiar głośników spiętych równolegle.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X