Zamieszczone przez sir_morgot
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
3 drogi scan speak/vifa
Collapse
X
-
No właśnie Panowie w końcu doprowadziliście mnie do sedna. W moich kolumnach tylnych i centralnym właśnie robiłem w ten sposób jak mówicie, że ustawiłem mikrofon skierowany w centrum kolumny i mierzyłem poszczególne głośniki nie ruszając mikrofonem. W tej kolumnie mierzyłem tak, że na środek każdego głośnika kierowałem mikrofon oczywiście 100cm od niego ale za każdym razem był przestawiany na konkretny głośnik. Jakoś umknęło mi informacja że mierzymy tylko z jednego miejsca każdy głośnik. Dzięki za łopatologię. Jak będę miał czas to ponowne pomiary :lol:
Skomentuj
-
Następne pomiary zrobione. Tak jak pisaliście, mikrofon skierowany tylko i wyłącznie w jedno miejsce czyli między średnio a wysoko tonowy głośnik. Test baterii - wszystkie plusy to plusy - membrana wychyla się w przód. Bramkowanie 5-30ms. Mierzenie po kolei vifa, ss15, ss30.
Teraz będę kombinował z filtrami.
Skomentuj
-
sir_morgot zacznij czytać to co ludzie do Ciebie piszą i nie dodawaj nic od siebie. Raven nie pisał Ci nic o impedancji więc się masz tym nie przejmować, póki co.
Teraz weź te trzy pomiary wcześniejsze zasymuluj. Tzn zrób zwrotkę bez filtrów. Tylko źródła i głosniki. Wyjdzie Ci jakaś wypadkowa charka "total". Nałóż na nią pomiar zmierzonych wszystkich 3 głośników razem.
Mają się nałożyć.
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaCiekawi mnie dla czego Vifa nie leci już na 22kHz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaSuma wszystkich głośników równolegle czyli 3 x 4ohm daje nam 12ohm
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta:???:
Waloos wiem że łapie wypadkową wszystkich. Domyślam się że wypadkowa wszystkich ma już zmienioną charakterystykę - tłuczkiem aż takim nie jestem. Chciałem się tylko upewnić.
Last edited by sir_morgot; 04.03.2015, 20:15.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaOk wykres:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaNo charki Ci się nie pokrywają, tzn że masz coś nie teges. Póki tego nie ogarniesz to nie ma sensu symulować zwrotki bo w rzeczywistości i tak dostniesz inny wynik. Równie dobrze mógłbyś ściągnąć przypadkowe pomiary, zasymulować zwrotkę i wmawiać sobie że wszystko jest okej.
(krokodylek + )-------(+)SS30(-)--------(+)SS15(-)---------(+)VIFA(-)-----------(KROKODYLEK - ).
Nie wiem kurcze, nie wiem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaA zrobiłeś co pisałem wcześniej ?
Bo szkoda twojej pracy .
http://diyaudio.pl/showthread.php/18...l=1#post439149Last edited by Micwoj; 05.03.2015, 08:03.
Skomentuj
-
A właśnie nie wziąłem tego pod uwagę. Jak to się ma podłączając w szereg wszystkie głośniki? Czy nie ma to wpływu na sygnał i zachowanie się poszczególnych przetworników i na charakterystykę? W końcu jak napisał Micwoj, sygnał przechodzi przez cewki i "może ulec zmianie"? Może dla próby połączyć równolegle? Ale w tym przypadku wypadkowa będzie na poziomie około 1,33333333ohm. Czy przy pomiarze i mocy około 1W będzie miało to jakiś destruktywny wpływ na wzmacniacz? Mi się wydaje, że nie ale wolę zapytać. Jeżeli zmiana połączenia głośników do ogólnego pomiaru coś wniesie to dzisiaj lecę i ponownie robię pomiar całości.
Tobike - sugerowałem się rezystancją wypadkową.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaSW zasymuluje wpływ cewek głośników na siebie, czy oleje?
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaGłośniki razem połączone w ten sposób:
(krokodylek + )-------(+)SS30(-)--------(+)SS15(-)---------(+)VIFA(-)-----------(KROKODYLEK - ).
Musisz być konsekwentny w swoich działaniach. Jeżeli robisz filtry równoległe, to tak tez musisz połączyć głośniki.
Edit:
impedancję głównie wyznacza głośnik niskotonowy, zatem nawet spięcie woofera i średniaka równolegle da 2ohmy, przy pomiarach nic się nie stanie.Last edited by waloos; 05.03.2015, 08:51.
Skomentuj
Skomentuj