Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

niebieski

Super, jak dozyje do wieczora to wkleje cala dokumentacje do prasowania.

Ponizej juz do kompletu zestaw obrazkow do BG1 mosfet - sprytna plytka (mosfety toshiby oczywiscie). Jak widac prosty wzmak a parametry kozackie. Gra bardzo dobrze jak by kto pytal.

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Tak tylko na szybciocha zrobielm pdfy do prasowania z plytek od niebieskiego. Jest pare rzeczy ktore bym chcial podszlifowac ale narazie kiepsko z czasem.
      Załączone pliki

Skomentuj

Ponizej male objasnienie dla tych co maja problem z odczytaniem i interpretacja wykresow oraz pytanie za 100 punktow, jaki jest odczytany z wykresu SN ? (obciety zostal zasilacz na dole pasma)

Skomentuj

Jestem już po pierwszych próbach i są pierwsze problemy :)
          Po pierwsze, w jednej końcówce nie mogę ustalić w żaden sposób prądu spoczynkowego. Siedzi na ~20mA i ma wszystko w dupie; w drugiej dało radę bez problemu.
          Po drugie, obie końcówki są dziwnie ciche! Bez problemu przebija je mój obecny wzmacniacz na TDA7265. Gdzie może leżeć problem?
          Po trzecie, czy spalenie się bezpiecznika na jednej szynie zasilania, ale nie w wzmaku, tylko w zasilaczu, może doprowadzić do uszkodzeń? Z nieznanych przyczyn, końcówka, która grała rano, wieczorem jak wróciłem już nie bardzo chciała współpracować :) Wiem tylko, że przez chwilę kabel źródłowy wisiał w powietrzu, w jednej szynie w zasilaczu był bezpiecznik 1A zamiast 3.15A (bo inne się skończyły...) i tenże bezpiecznik się w którymś momencie spalił. Razem z połową końcówki

Na razie to tyle - nie wszystko idzie gładko, ale przynajmniej sporo się już nauczyłem

Skomentuj

Holgin
            Napisz moze jakia wersje wzmacniacza polutowales.
            Jak prad spoczynkowy nie chce sie ustawic powyzej 20mA to trzeba:
            -zmniejszyc wartosc dolnego rezystora w dzielniku przy BD139 (albo irfxxx jezeli robisz fet-hexa), w przypadku BG1 bylo to 470R --> mozesz dac 100R albo nawet zwore tylko wczesniej rozkrec troche potenciometr, w przypadku FET-hexa 4.7k mozesz zastapic 3.3k (albo 1k potenciometr wymienic na 5K0, niestety rozrzut Ugs jest dosc spory
            - albo zwiekszyc nieco wartosc rezystora biasujacego drivery (w przypadku BG1) z 47R na np 100R.

Wzmacniacze maja wzmocnienie okolo 22x wiec 1V rms na wejsciu = 22V rms na wyjsciu, jezeli potrzebujesz wiekszego wzmocnienia to wymien 100R rezystory przy parze wejsciowej na np 68R.
            Przy poprawnym montazu wsio rusza od kopa.

pozdr

Skomentuj

Sprawdź czy nie masz gdzieś zimnego lutu i czy nie ma jakiegoś błędu w montażu. Rozumiem że płytki sam sobie robiłeś, może gdzieś jest jakieś zwarcie. Na spokojnie jeszcze raz przeglądnij PCB.
              Co masz na myśli że końcówki są ciche? Faktem jest to że ich czułość jest nieco niższa niż czułość np Symasyma czy Uniampa. Skutkuje to tym że trzeba gałkę głośności ustawić na trochu późniejsze godziny :)
              1A bezpiecznik to może być zbyt mało szczególnie jeśli to jest zwykły bezpiecznik a nie zwłoczny. Przy włączeniu wzmacniacza przez krótką chwilę płynie dość duży prąd który może uszkodzić taki bezpiecznik.
              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
              Grado SR125i

Skomentuj

FetHex, wersja 6.1. Płytki sam trawiłem. Prąd nie tyle co nie wchodzi powyżej 20mA, tylko w ogóle się nie zmienia, bez względu na to, jak kręcę potencjometrem.
                Są ciche - mam na myśli to, że mając głośność czy to w PC czy nawet w komórce na maks, potencjometr na maks, albo i bez niego, daleko temu do głośności jaką mam na TDA, przy powiedzmy potencjometrze na 50%. Mam wrażenie, że wejście jest w jakiś sposób "osłabione".
                Bezpiecznik 1A jest oczywiście za mały, wstawiłem go, bo nie miałem nic innego pod ręką myśląc, że do testów da radę, ale myliłem się, poszedł i narobił syfu.
                Na wejściu mam kondensator foliowy, 2.2uF, ale na 250V (akurat taki mieli w sklepie) - warto go zmieniać na jakiś np. 50V?

Zaraz przejrzę płytkę jeszcze i sprawdzę wszystkie elementy. Tak czy inaczej, różnicę w dźwięku już słyszę, nawet na moich chińskich pseudo kolumnach! :)

Skomentuj

Zeby ustawic prad spoczynkowy trzeba spolaryzowac mosfety do tego jest potrzebne odpowiednie mapiecie Ugs.
                  Jezeli wszystko jest poprawnie polutowane i prad spoczynkowy nie plynie przez tr koncowe to trzeba zrobic nastepujca rzecz:

1-sprawdzic napiecie miedzy bramkami mosfetow (czerwona koncowka do +sowego mosfeta, czarna koncowka do -sowego mosfeta).
                  2-niestety rozrzut parametrow mosfetow moze byc spory wiec to napiecie moze sie wahac miedzy 6-8V zeby mozna bylo ustawic bias
                  3-jezeli jest np 6V - a potrzebujemy troche wiecej (np 7,5V) to musimy ''poluzowac'' tranzystor od biasu (czujnik) --> zmniejszyc wartosc dolnego rezystora w dzielniku napiecia tuz przed nim (np z 4.7k na 3.3k)

Do tego dochodzi jeszcze rozrzut parametrow ugs samego tranzystora/czujnika od biasu - wiec trzeba troche temu czasu poswiecic niestety.

Jak sprawdzyc czy wsio jest dobrze polutowane ?
                  A no tak:

1. Kuknac na plytke
                  2. Sprawdzic czy nie ma stalego napiecia na wyjsciu i czy regulacja offsetu dziala
                  3. Wzmacniacz jest symetryczny wiec --> sprawdzic owa symetrie --> sprawdzic spadki napiecia na rezystorach przy wejsciu (zrodla pradowe) oraz w stopniu napieciowym (te sterujace, na 10R rezystorach).
                  4. Jak jest ok - to patrz --> procedura sprawdzania Ugs i ustawianie biasu

Bezpiecznik 1A do podstawowych testow jest jak najbardziej ok. Przy spalonym bezpieczniku nic zlego nie powinno sie dziac.

Pozdr
                  Last edited by borys; 14.12.2013, 08:25.

Skomentuj

No nic, jak będę miał chwilę wolnego czasu, to się tym zajmę do końca. Tak czy inaczej - wielkie dzięki za pomoc :)

Skomentuj

Okej - końcówki uruchomione! W obu musiałem zastosować rezystor 3.3k, żeby prawidłowo wyregulować prąd spoczynkowy (przez chwilę wynosił 2A w jednej końcówce ).
                      Montaż był poprawny, płytka też, wszystkie moje błędy i spalone elementy wynikły tylko i wyłącznie z nieuwagi, no i uszkodzonego multimetru

W zestawie mam wybór źródła, trafo pomocnicze i światełko "standby/on", chce dołożyć zabezpieczenie termiczne i parę innych pierdół.
                      Na razie nie mam obudowy, w styczniu najwcześniej będę mógł coś załatwić. Muszę też pomyśleć nad lepszymi radiatorami.

Co do brzemienia - ciężko mi się sensownie wypowiedzieć, bo nie mam zbyt dobrych kolumn. Jednak różnica jest oczywista, szczególnie przy większym poziomie głośności.

Zastanawiam się nad jakimś przedwzmacniaczem - bez niego chyba nie uda się wykrztusić z Fethexa jego pełnej mocy?

Pozdrawiam :)

Skomentuj

Zmień R12 i R13 na 68 omów, to zmieni wzmocnienie z 22V/V na około 33V/V.
                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                        Grado SR125i

Skomentuj

Zostawię tak jak jest, do domowego grania jak najbardziej starcza, a jeśli chciałbym nagłośnić tym jakąś większą powierzchnię, opcjonalnie dam przedwzmacniacz (ktoś może coś poleci? ). Jak bardzo będzie mi się nudzić, dorzucę też jakąś barwę :)
                          Ciekawią mnie za to jeszcze dwie rzeczy - czy mierzył ktoś dynamikę oraz jakiego THD mogę spodziewać się przy około 80W?

Skomentuj

Troszeczkę poprawiłem moją wersję na 2 parach mosfetów. Może ktoś kto ma lepszy sprzęt pomiarowy ode mnie zrobi i przetestuje moją wizje wzmacniacza Borysa.
                            Załączone pliki

Skomentuj

BG1 jeszcze chwile i odpalam. Koncowe trany pod pcb to jakas porazka... :rolleyes:

PS. Jakiej srednicy cewke nawijac przy r27?

Skomentuj

Taz nawinął na kawałek od długopisu-rurki, która była minimalnie większa od rezystora.

A co jest z tymi tranami?
                                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                  A co jest z tymi tranami?
                                  Nie wystają poza obrys pcb, znajdują się pod nią. Tym samym ciężko zamontować trany do radiatora a dopiero potem je przylutować, aby nie było naprężeń. Wystawię je chyba na jakimś przewodzie, bo nie widzi mi się to rozwiązanie.

Skomentuj

No z tym jest 'trochę' problemu. 2SC5171 / 2SA1930 jak i BD139 mogły wystawać poza pcb, też by było łatwiej. Najgorzej nie jest.
                                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Panowie chyba nie nadazycie lutowac tych wynalazkow heh. Kolejny w drodze (ten akurat nie moj, tylko pcb + male zmiany mo. Najgorsze jest to ze mam jeszcze duzo pomyslow..eehh tylko czasu malo

Ps tranzystory nie wystaja poza obrys zeby mozna bylo zamontowac to cos na niewysokim radiatorze. Ja mam 60mm wiec staram sie takie robic.

Skomentuj

No ta płyteczka, którą pokazałeś ma mocowania tranzystorów poza pcb i to już jest wygodne :)

Skomentuj

Tany pod spodem:
                                          1. Zalutowac najpierw koncowe --> po jednej nodze
                                          2. Wziac np. linijke i ustawic w jednej plaszczyznie.
                                          3. Zalutowac pozostale nogi.
                                          4. Wsadzic sterujace w otworki i przylozyc linijke (tak mniej wiecej)
                                          5. Zalutowac po jednej nodze przy tr sterujacych.
                                          6. Poustawiac tranzystory sterujace przy uzyciu linijki
                                          7. Zalutowac reszte nozek.

Mnie to zajmuje doslownie 3min ale pewnie latwo mi sie to mowi bo juz doszedlem do wprawy. Jak ktos robi 1szy raz to faktycznie moze byc ciezko.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X