Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Focusrite to typowy interfejs usb do nagrywania gitar i mikrofonów, ma dwa wejścia ale w SW nie jest "full duplex", kombinacja wyjścia focusrita i wejścia na zintegrowanej dała mi możliwości pomiarów. Nie próbowałem jeszcze nic z nową kartą także pozbieram trochę gotówki i ją kupie. Problem jest taki ze za 9 dni rozpoczynam naukę w szkole aspirantów i następna możliwość zrobienia tych kolumn będzie za jakieś pół roku..

EDIT: A dało by jakiś rezultat np nałożenie tej nakładki przeciwwiatrowej na mikrofon ?
    Last edited by Majkip; 22.08.2015, 11:48.

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez wiesiek9990
      albo z samego rana
      jak ptactwo ćwierka
      Chociaż u mnie to skubaniec zaczyna zawsze 4:20 rano

Skomentuj

Cześć, prawie rok przerwy, troche zmian i znów naszła mnie ochota skończyć to co zacząłem, zbudowane od nowa skrzynki, nowy litraż, te same głośniki.

Bez zbędnego gadania pomiary :

Martwi mnie tylko impedancja, w dodanej masie mam jakiś rezonans którego nie mogłem się pozbyć, free air FS wyszło ok 70-80 hz, a pomiar impedancji w obudowie wygląda tragicznie, kolumna zestroiła się na 47hz o 7 za dużo jak planowałem.

Pomiar seasa jest źle zeskalowany, też nie wygląda jakoś super, postaram się poprawić go. Ogółem pomiary robie na "nie doszlifowanej" obudowie, nie robiłem jeszcze jakiś kosmetycznych poprawek w niej zeby wygładzić krawędzie czy wyrównać boki.

PS: pomiary oczywiście nie wygładzane.

A w takich warunkach robiłem pomiary:

Last edited by Majkip; 08.03.2016, 20:02.

Skomentuj

Fajne miejsce na pomiary, niezła bramka!
          P.S Czy ktoś tam umarł od szumów pomiaru ?
          Strojenie wygląda na nieefektywne. To jest właśnie jedna z wad szczelinowego BR, tera już lipa...
          Last edited by Rfck; 09.03.2016, 12:08.

Skomentuj

Czemu? Można przytkać tak żeby nie było widać?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
              Fajne miejsce na pomiary.
              P.S Czy ktoś tam umarł od szumów pomiaru ?
              Sala od ratownictwa medycznego, a z tyłu leży "Ania" manekin do ćwiczenia rko :)
              Myślałem żeby zatkać tunel a resztę wypełnić pianką i szpachlą, tunel dać z tyłu zwykła rurę. Ale wtedy pomiar impedancji (pierwszy pik) będzie totalnie za mały co może wnioskować o nie efektywnym br. Nie wiem czy 40 hz to dla niego nie zamalo

Skomentuj

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
                Myślałem żeby zatkać tunel a resztę wypełnić pianką i szpachlą, tunel dać z tyłu zwykła rurę. Ale wtedy pomiar impedancji (pierwszy pik) będzie totalnie za mały co może wnioskować o nie efektywnym br. Nie wiem czy 40 hz to dla niego nie zamalo
                Teraz widać że br działa za słabo, możesz kombinować coś z tym szczelinowym ale ja nie mam pomysłu, ale Micwoj mówił że się da to Ci doradzi. Póki co możesz coś wkładać do otworu, mierzyć i słuchać.

Skomentuj

Nie na temat...
                  To jest właśnie jedna z wad szczelinowego BR, tera już lipa...
                  też jestem zdania że zawsze lepiej / szybciej poprawić br okrągły niż szczelinowy, chyba że się nastawiamy na obudowę testową gdzie będzie można go zmieniać. Chyba Marian miał kiedyś patent na regulowany szczelinowy przy jakimś subie estradowym to może warto pomysł zaczerpnąć ale chyba już nie w tym przypadku

- - - - - aktualizacja - - - - -

Sala od ratownictwa medycznego, a z tyłu leży "Ania" manekin do ćwiczenia rko :)
                  Dobrze wiedzieć że masz dostęp do takiej salki . Pozku to ?

Jak ja przerabiałem taką obudowę bo akurat miałem takie skrzynki to poszedł po prostu nowy front cały a br okrągły na tylną ściankę na wysokości tw i wtedy można było sobie spokojnie regulować

Skomentuj

możesz coś wkładać do otworu
                    Do tego się to sprowadza. Ja upchnąłem głęboko w BR kawałek czarnej gąbki tak że siedzi sztywno i troszkę zamyka otwór i jest lepiej. Z zewnątrz trzeba się dobrze przyjrzeć żeby zobaczyć.

Skomentuj

No tak ale to trochę prowizorka.. w testach jak najbardziej ok. W przypadku rury o wiele prościej.

Skomentuj

Wg mnie tez
                        Chyba woofer w obudowie br vs oz będzie miał innaskutecznosc
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta

Dobrze wiedzieć że masz dostęp do takiej salki . Pozku to ?

W szkole aspirantów psp na czechosłowackiej :) Mam jeszcze dostęp do sali gimnastycznej, w weekend tam zrobię pomiary.

Zatkać br i zrobić nowy ( rure ) z tyłu to nie problem, opcja z wymiąną frontu wychodzi z gry ponieważ kolumnę skręcałem dodatkowo wkrętami, pytanie jest takie czy będzie miało to sens, skoro teraz przy strojeniu 47 hz br jest mało efektywny a co dopiero przy 40 hz, generalnie jak podłączałem sobie kolumne i słuchałem na surowo przy podbiciu basu na wzmacniaczu bass był i brzmiał całkiem ok, ale pomiary to pomiary. Ciągle zastanawia mnie ten wysoki fs, jest może jakiś głośnik o średnicy kosza 180mm ( nie chce marnowac tej obudowy) w granicy 200-250 zł ? może warto sprzedać te founteki dołożyć troszke i wsadzić coś prostszego do aplikacji.

Skomentuj

widzę to tak, ja mam jeszcze rs180 możesz sobie sprawdzić , czy też w170, fw168 myślę że sprawdzimy projekt forumowy dla porównania co tobie wychodzi a jak chcesz posłuchać "niby dobrej" 18 to jest jeszcze 18 ss revelator dostępny , jedyny problem jaki widzę to ograniczenie wolnego czasu

Skomentuj

No u mnie też średnio z czasem, generalnie wpadł bym w mundurze ^^ Może była by opcja żebyś wpadł do mnie na jednostkę i spróbowalibyśmy razem pomierzyć tego founteka. Bo nie wiem czy to wina głośnika, sprzętu, czy moich pomiarów... Osłuchanie SS nic mi nie da bo nie stać mnie na taką półkę. Z tego co sprawdzałem inne konstrukcję na forum to FS tez wychodziło w granicach 60-70. Ktoś tam pisał że u niego było w okolicach 50 hz.

Skomentuj

No tak ale to trochę prowizorka..
                                No nawet nie trochę, ale co zrobię?

Skomentuj

A w takich warunkach robiłem pomiary:
                                  a lepiej w takich

http://linkwitzlab.com/LXmini/LXstudio.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                                    a lepiej w takich
                                    Ale w takich mierzy sie tylko bas, a to koledze jest niepotrzebne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Ale w takich mierzy sie tylko bas
                                      a próbowałeś w ogóle cokolwiek mierzyć w taki sposób?

Skomentuj

Probowalem, a co?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Probowalem, a co?
                                          Taaa, próbowałeś ale nie mierzyłeś.

Pomiary są więcej niż zadowalające. Ja np kładę mikrofon na stole oraz kolumnę z 6"lowym głośnikiem i mierzę, a wyniki są naprawdę super.
                                          Te bajki o komorach bezechowych to tylko w zimie, ale od 13,5 stopnia Celsiusza to śmiało na podłodze.

Last edited by slawek213; 13.03.2016, 16:18.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X