Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jesli moglbym zapytac. Na kiedy orientacyjnie planowany jest termin zamowienia?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
      Sprawdziles, czy tak Ci sie wydaje?
      Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale ok 80% wszystkich zniekształceń (i niedoskonałości w odtwarzaniu pasma) pochodzi z kolumn i ich aplikacji, 20% ze wzmacniacza. Więc myślę, że to nie ma najmniejszego sensu

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      WIMA kosztuje 2,40 zł http://allegro.pl/2-2uf-63v-2-2uf-63...011149275.html (2,2uF/63V 2,2uF 63V R5 kondensator MKT WIMA)
      Mundorf M-Cap kosztuje 17,09 zł http://allegro.pl/mundorf-mcap-konde...262008162.html (Mundorf Mcap kondensator 2,20 uF NIEMIECKI 250V)

Nie wiem na ile lepsze kolumny złożysz za te 30 zł różnicy :)
      Przy koszcie całego wzmacniacza, z obudową, zasilaniem itp te 30zł to już drobny procent całości.
      No i co ma zrobić ktoś kto wydał np 5 kzł na głośniki? Za 30 zł to wiele chyba sobie nie poprawi :)
      No i Adam_85 zadał Ci sensowne pytanie. Bo jeśli nie sprawdziłeś tego to Twój wpis jest bez sensu :)
      Daleko mi do namawiania do zakupu Mundorfa i stwierdzeń, że wzmacniacz dzięki nim gra zabójczo lepiej. Ale wkurzają mnie wpisy ludzi, którzy tego nie sprawdzili ale wypowiadają się w temacie :) Jak znam życie to pewnie nawet nie sprawdził ceny Mundorfa, bo jakby sprawdził to wiedziałby, że za 30zł lepszych kolumn nie zrobi :)
      W pewnym przedziale cenowym masz racje.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
        Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale ok 80% wszystkich zniekształceń (i niedoskonałości w odtwarzaniu pasma) pochodzi z kolumn i ich aplikacji, 20% ze wzmacniacza. Więc myślę, że to nie ma najmniejszego sensu
        Czyli nie sprawdziłeś :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Teoretyków nie brakuje :) Powtarzanie ludowych legend i mądrości też jest w modzie, ale lepiej byłoby najpierw samemu sprawdzić i dopiero wypowiadać opinie na dany temat.
          Last edited by Adam_85; 06.03.2016, 12:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
            Jesli moglbym zapytac. Na kiedy orientacyjnie planowany jest termin zamowienia?
            +- za 2tyg
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

@SowaZ, pisałeś kiedyś o dziwnym zachowaniu OPS gdy dotkniesz radiatora od sterujących. Tak, zgadza się u mnie też ma miejsce coś podobnego. Spada natężenie prądu na gałęzi z 210mA na 160mA. Zależy jaką powierzchnią dotkniesz radiatora.

Nie sądzę by to miało jakiś negatywny wpływ na błąd z i-ampem.

PS. Pytanie do autora, czy jest szansa na OPS'ski z 1-2 parą tranzystorów? Wiem to że "można nie lutować wszystkich tranzystorów", ale chce coś oryginalnego, nie "wypłosza".
              Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Jest przecież OPS2?

Skomentuj

Chodzi mi o PCB jak OPS3. Tylko z dwiema parami. Jak by nie mówić niestety nie wykorzystuje OPS3 w 50%. A dużo mocy idzie w sam radiator.

Skomentuj

Możesz nie wlutować jednej pary?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                      Możesz nie wlutować jednej pary?
                      W coś co mam już wlutowane? Nie ma już do kupienia OPS2. I sądzę że nie było by to złym pomysłem takie PCB.

Skomentuj

To już trzeba prosić Borysa. Część woli montaż taki jak w ops3 a druga część taki jak w ops2. Trzeba by zadecydowac, ktora wersje zrobić w ops2.

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                          W coś co mam już wlutowane?
                          A co to za problem wylutować jedną parkę? Nie bardzo wiem w czym problem.

Skomentuj

Są dwa powody.
                            1. Cenię sobie estetykę pracy... i coś co fajnie wygląda - wygląda fajnie w całości.
                            2. Chciałbym zrobić drugiego OPS'a z dwiema parami tranzystorów.

Także mam nadzieje że mnie rozumiesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                              Ten duzy kondek 1000uF/10V mozna wymienic na wiekszy, np 2200uF/6.3V (na tym kondzie bedzie tylko 0.6V). Moze tutaj sie sprawa troche poprawi. To jest sprzezenie pradowe wiec impedancja tego kondka jest dosyc wazna.
                              Zmieniłem wspomniane przez Ciebie kondki na Panasonica FC 2200uF LowESR. ESR zmierzona na mostku Agilenta - 75mR.
                              Szczególnych zmian nie zanotowałem. Z tych testowanych przeze mnie A9 dalej dla mnie jest najfajniejsza :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dla leniwych --> mozna zrobic tylko dwa otworki i miec zamontowanego wzmaka tak ze go atom nie ruszy

Duzo ostatnio mam roboty. Moge zrobic plytke na dwie parki na plaski montaz na radiator, pytanie tylko takie czy ktos to bedzie lutowal bo na marne nie mam zamiaru rysowac PCB.
                                Narazie na tapecie jest i-PSU czyli uniwersalny zasilacz ktory bedzie dzialal z kazdym wzmakiem, bedzie zabezpieczenie do glosnikow (z wszystkimi bajerami) na mosfetach, zabezpieczenie termiczne i zwarciowe + zasilacz w klasie A do preampu (z glownego zasilania bez dodatkowego uzwojenia na trafie). Jak sie ogarne to moge leciec z nowym OPSem.

\pozdr
                                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Wow!
                                  Borys jeszcze troszkę i będziesz produkował układy scalone!
                                  Co to za maleństwo?

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Już takie maluchy widziałem w zabójczej cenie: http://holtonprecisionaudio.com/prod...plifier-module

Skomentuj

Skończyłem wczoraj ECC88. Najpierw mi napięcie anodowe trzymało się od 2,7V do prawie nap. zasilania i miało generalnie w du.. jak kręciłem potencjometrem.
                                      Później spojrzałem w schemat.. I stwierdziłem że jednak wlutuje tego leda od podświetlenia lampy :blushing:
                                      Jeszcze tylko trochę wiercenia w podstawce (0,5mm za mała dziurka na ledy które miałem) i się wszystko zmontowało. Najpierw się wkurzałem na to podświetlenie, ale później stwierdziłem, że dobra wkręta dla nieśwadomych :) Już parę osób słyszałem jak opowiadają że podobają im się lampowe wzmacniacze bo tak dyskretnie świecą (koronny argument dlaczego lampowe...) To mój też będzie dyskretnie świecił :P
                                      Ale na kolumnach jeszcze nie słuchałem bo skończyłem o 1 nad ranem.
                                      Last edited by Micwoj; 08.03.2016, 09:21.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        Zmieniłem wspomniane przez Ciebie kondki na Panasonica FC 2200uF LowESR. ESR zmierzona na mostku Agilenta - 75mR.
                                        Szczególnych zmian nie zanotowałem. Z tych testowanych przeze mnie A9 dalej dla mnie jest najfajniejsza :)

Zły Człowiek! Po takim czasie dopiero Twoja opinia mnie do tego nakłoniła :P

Skomentuj

Witam, mam problem z uruchomieniem iAMPA

Chodzi o cos takiego, że ustawiłem bias na 13mV z wpiętymi rezystorkami 15k, podpinam wejściówkę i prąd wzrasta do 100mV bez możliwości większej regulacji (minimum to ok 90mV). Co dziwnego zauważyłem:

-Główny radiator zimny, totalnie zero wzrostu temp (na pewno coś nie tak)
                                          -Radiator od sterujących tylko "letni"
                                          -Dotykanie radiatora sterujących zmienia prąd spoczynkowy (ok 3mV przy dotykaniu) nie chodzi tu o zbieranie temp palcem, tylko zakłócenia z palca pzrechodzą na radiator i zmienia to bias (gdy radiator podpiąłem do masy problem zniknął)
                                          -Wejściówka to ECC88 (na lampie PCC88) napięcie katodowe bez problemu osiąga 1V (na początku jest Vcc i spada do 1V)
                                          -R14 na IPS ECC88 to 10Ohm.

Jakieś pomysły? Jutro dam ładne zdjęcia.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X