Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy DAC :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Woder
    replied
    Kupiłem AD797 i tak teraz patrze że jest wersja BRZ i BRZ-REEL7.

Ja mam tą zwykłą wersję, patrzac w Note katalogową są jakieś drobne różnice np.
    PSRR 114dB, a nie 120dB lub Input offset voltage 10uV, w drugim 0,04mV.

Czy moge mieć różne wersje w obu kanałach, czy lepiej takie same (jak wplynie to na działanie układu)?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

edit: to nie AD797 wymienilem i to samo ok 180mV DC, na wejściu czysto. To zostaje OPA277?
    Last edited by Woder; 21.12.2016, 15:58.

Zostaw komentarz:

• Woder
    replied
    Wlutowalem w c3 20pF, nie pomogło. Chyba AD797 do wymiany.

Zostaw komentarz:

• macios
    replied
    Zamieszczone przez Woder Zobacz posta
    Wymieniłem AD811 kanał który popsułem już działa (a przynajmniej DC 0mV)

W drugim kanale mam na wejściu AD797 mam ok. 3mV a na wyjściu już 180mV. Coś sie wzbudza czy AD uszkodzone?

Pzepraszam że jedno pod drugim
    A masz kondensator 22 pF obok AD979 ?
    Moze sie wzbudza jak u mnie ?

Patrz post #229
    Last edited by macios; 13.12.2016, 16:10.

Zostaw komentarz:

• Woder
    replied
    Wymieniłem AD811 kanał który popsułem już działa (a przynajmniej DC 0mV)

W drugim kanale mam na wejściu AD797 mam ok. 3mV a na wyjściu już 180mV. Coś sie wzbudza czy AD uszkodzone?

Pzepraszam że jedno pod drugim

Zostaw komentarz:

• Woder
    replied
    Doczyściłem płytkę w okolicach AD811, AD797. DC dalej pojawia sie już na wyjściu AD811 celuje w ten układ. Dzisiaj zamówię 2szt. Wymienie i mam nadzieję już nie bedzie więcej niespodzianek.

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Regulatory będą się grzać i to jest normalne. Nie ma czym się przejmować, ale na pewno radiator nie zaszkodzi. W każdym wypadku ja nie stosuję radiatorów :)

DC na jednym kanale może oznaczać, że PCB zostało źle wyczyszczone, ale może też być coś uszkodzone. Trzeba sprawdzić, czy DC jest od strony filtru (na wejściu bufora AD797) czy może pojawia się za nim.

Zostaw komentarz:

• Marcin V
    replied
    Widzę że uwalanie AD811 w tym układzie to nowa tradycja ^^

Tak dla potomnych napięcie na wyjściu można mierzyć bez problemu na R7 (po stronie R11, R17).
    Dziobanie szpilkami nóżek scalaków smd to średni pomysł, ja tak uwaliłem prawdopodobnie U22 i U24 (dziobałem uszkodzone U17).
    Przeraża mnie że piszę to z pamięci ^^

Zostaw komentarz:

• Woder
    replied
    Przez te pomiary uwaliłem sobie ad811 w sprawnym kanale ehhh... Niewyspany człowiek nie myśli i wciska te sondy gdzie popadnie. No nic trzeba zamówić
    nowe.

Na wyjściu drugiego AD811 mam 188mV, a na wyjściu 184mV

Zostaw komentarz:

• Marcin V
    replied
    80 stopni nie chwycisz, nie wiem skąd ta moda na robienie za termometr.
    Radiator można dać, u mnie bez niego działa normalnie.

Zmierz napięcie na wyjściu AD811, jeśli tam jest 180mV to znaczy że AD ma szanse być padnięty.

Zostaw komentarz:

• Woder
    replied
    Trafko przyszło to teraz tak:
    DC na jednym kanale 180mV czyżby źle doczyszczona płytka? Drugi kanał blisko 0mV
    I pytanko LM przy zasilaniu ~15V aż tak sie grzeją, że nie da sie chwycić? Nie trzeba im jakiegoś radiatorka?

Zostaw komentarz:

• KAPRINT
    replied
    Odnośnie neutralności parę truizmów:
    - każdy słyszy inaczej, dla tego ten sam sprzęt będzie dla każdego brzmiał inaczej;
    - z wiekiem słuch się przytępia, lub od głośnego, długotrwałego słuchania, a do tego każde ucho słyszy inaczej;
    - mało kto często chodzi na koncerty żywej muzyki nie amplifikowanej i ma możliwość posłuchania jej nieprzetworzonego zapisu, a często wypowiada się o neutralności brzmienia sprzętu na masteringowanych płytach;
    - pamięć brzemienia jest krótkotrwała;
    - ten sam sprzęt i to samo nagranie będzie inaczej brzmiało w zależności od wilgotności powietrza, samopoczucia, tła akustycznego, zmęczenia słuchu, itp.

Jest tyle czynników wpływających na percepcję dźwięku innych niż sam sprzęt, że należy być bardzo powściągliwym przed pochopną jego oceną jeżeli jest to sprzęt z "wyższej półki".

Zostaw komentarz:

• Marcin V
    replied
    Ogółem neutralność brzmienia to takie założenie (jak już pisano) gra jak najbardziej płasko, bez podbijania, ujmowania czegokolwiek.
    Jak by patrzeć na gotowe konstrukcje to można by długo wymieniać genelec 8040, 8020, hs80, hs50, adam x7, każdy gra inaczej, wszystkie mają reprezentować ten sam pomysł.
    Prawdopodobnie jak by się mocno postarać i zrobić srogi przegląd pewnie 50 konstrukcji, było by zawsze inaczej, więc referencyjny punkt odniesienia fizycznie raczej nie istnieje.
    Bierze się to co się podoba, na tym kręci, potem słucha tego co się zrobiło, a drugim zestawie, w mono na avantonie, na wieży w kuchni, w samochodzie, kinie domowym, na słuchawkach telefonu, na głośniczku BT za 300zł. Jak wszędzie gra to ok, jak nie to się szlifuje, zawodowcy robią to szybciej, bo lata praktyki pozwalają im pomijać pewne czynności.

Jak pierwszy raz przerzuciłem się z SE ultra linear na kolumnach bang and olufsen, na studyjne monitory z LM3886 per głośnik, to wrażenia były jak można się domyślać.
    Z czasem się przyzwyczaiłem do takiego dźwięku i chyba stąd moja opinia, ma być twardo, równo, precyzyjnie, bez wodotrysków. Wtedy jest true.

Zostaw komentarz:

• d3211
    replied
    Cześć,
    Słuchaliśmy na SS Illuminator, szpilka i 18cm midbas. Konstrukcja wykorzystuje zwrotnicę aktywną i jest napędzana wzmacniaczami ZBIG 3.0. Jeśli chodzi o warunki odsłuchowe, to jest całkiem OK, pokój jest w miarę ogarnięty pod tym względem. Co do brzmienia obu DACów, to jak mówili poprzednicy są różne gusta i nie ma sensu się o to wykłócać. Mój DAC zagrał z dużo większą przestrzenią, jednak dźwięk był odpowiednio nasycony i nie ma mowy o żadnym kłuciu w uszy. Jeśli chodzi o bas, to implementacja kolegi .3lite ma go dużo więcej, jednak mój DAC posiada kondensatory sprzęgające które są trochę mniejszej pojemności niż powinny być, przez co basu jest mniej. Najwyraźniej wszystkie osoby które słuchały mojego DACa mają podobny gust i pasuje im taka prezentacja dźwięku. Nie miałem okazji słuchać obu tych przetworników na innym zestawie, więc trudno mi coś więcej powiedzieć. Ogólnie to moja opinia jest podobna do opinii kolegi Jimy-Adi, który też zna te głośniki bardzo dobrze i słuchał ich z różnym sprzętem, w różnych warunkach odsłuchowych i przy różnie skonfigurowanych zwrotnicach. Jest to moja subiektywna opinia i jako konstruktor tego DACa nie chciałbym być posądzony o faworyzowanie swojego projektu, ale dla mnie AK brzmi lepiej, przynajmniej w tej implementacji i przy tym zestawie. :)

Zostaw komentarz:

• Jimy-Adi
    replied
    Lubie miec jasnosc o czym mowimy O sprzecie nie pisalem bo to nie moj zestaw i nie chcialbym pisac co kto ma. Mysle ze to rozumiesz. Kolega d3211 moze cos napisze jak przeczyta ten watek. Moge powiedziec jedynie napisac ze znam dobrze ten sprzet, sluchalem go niejednokrotnie w lepszych i gorszych odslonach dlatego ostatnio tak pozytywnie zostalem zaskoczony sluchajac nowej wersji tego DAC.

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

Zostaw komentarz:

• Holgin
    replied
    Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
    Adam_85
    Skad mam wiedziec czy to podbarwienie systemu czy moze celowy zabieg realizatora ?
    To jest świetne pytanie :) Dobry konstruktor wie czego może się spodziewać po układzie (to że lampy podbarwiają to znany przykład), ale tak naprawdę znowu jest to rzeczy subiektywna.

Zostaw komentarz:

• Adam_85
    replied
    Adam_85
    Moge podac przyklady wystarczy popatrzec na konstrukcje forumowe lecz znajac zycie zaraz dostane argumenty typu nie w pelnym pasmie jest rowno, za mala rozdzielczosc pomiaru, usrednianie etc...
    Zalezalo mi tylko na poznaniu waszego podejscia do okreslania dzwieku jako neutralny. Taka informacje dostalem, dziekuje.

Nie napisałeś w jakim systemie słuchałeś, poza tym konstrukcje forumowe to tylko pewien wycinek. Ciężko uogólniać, dlatego zwróciłem uwagę. Coś co jest oczywiste dla Ciebie, dla kogoś może być zupełną odwrotnością Twojego myślenia. Dlatego słusznie zadałeś pytanie, o znaczenie pojęcia neutralny. Każdy kto czyta naszą dyskusje, będzie miał lepszy obraz.
    Last edited by Adam_85; 28.11.2016, 13:53.

Zostaw komentarz:

• Jimy-Adi
    replied
    Adam_85
    Moge podac przyklady wystarczy popatrzec na konstrukcje forumowe lecz znajac zycie zaraz dostane argumenty typu nie w pelnym pasmie jest rowno, za mala rozdzielczosc pomiaru, usrednianie etc...
    Zalezalo mi tylko na poznaniu waszego podejscia do okreslania dzwieku jako neutralny. Taka informacje dostalem, dziekuje.

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Panowie chyba mimo zaznaczenia ze to moja opinia zostalem zle odebrany. Nie mialem zamiaru ublizac konstrukcji z tego watku wrecz przeciwnie podziwiam za nie schematyczne podjecie tematu. Jesli mi sie podoba takie a nie inne brzmienie... coz pewnych zeczy nie przeskocze. Mam jedynie watpliowsci co do okreslenia neutralne brzmienie. Na jakiej podstawie jest ono ustalane? Jesli wzgledem jakiejs referencji to skad wiadomo ze akurat ta reprezentowala taka forme dzwieku. Uprzedzam nie pytam zlosliwie po prostu chcialbym wiedziec.
    Nie martw się, ponieważ nie zostałeś źle odebrany. Masz pełne prawo do krytykowania tego co ci się nie podoba i o to w tym wszystkim chodzi :) Akurat jak powstała dyskusja jest na temat przetworników to stwierdziłem, że dorzucę swoje trzy grosze na bazie dotychczasowych doświadczeń. Tym bardziej, że na samym biurku mam dosłownie 5 różnych przetworników mojego projektu i dodatkowo tyle samo jakiś firmowych klocków z przetwornikami D/A oraz kilka DIY'owskich przetworników plątających się po szafach, więc trochę tego przeleciało i dodatkowo planuję zaprojektować kilka nowych (m.in. DAC729 oraz PCM63).

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
    Eh, świat diy audio jest okrutny dla perfekcjonisty Ogrom czynników, z których znaczna część jest niemierzalna, szerokie możliwości, można całe życie szukać budować i słuchać Kto może ostatecznie stwierdzić co gra dobrze a co źle?
    No i dlatego trzeba robić jak najlepiej, ale potem można tylko posłuchać i dopiero stwierdzić, czy było warto :P Prawda jest taka, że sztuką jest zaprojektować coś poprawnie co także będzie dobrze grało.

Zostaw komentarz:

• Adam_85
    replied
    Adam_85
    Rowne pasmo przenoszenia ma wiekszosc zestawow.
    Czy jestes w stanie mi udowodnic swoja teze? Nie wydaje mi sie. Z tym jest roznie, ale fakt ze od pewnego poziomu nie wypada inaczej.

Sa urzadzenia, ktore ewidentnie narzucaja swoja sygnature. Dobry system pokaze Ci naprawde duzo w kontekscie zmian.
    Last edited by Adam_85; 28.11.2016, 13:30.

Zostaw komentarz:

• Jimy-Adi
    replied
    Adam_85
    Rowne pasmo przenoszenia ma wiekszosc zestawow.
    Holgin
    Skad mam wiedziec czy to podbarwienie systemu czy moze celowy zabieg realizatora ?

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X