Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odświeżony wzmacniacz BG1 2020.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kupers1 Zobacz posta
    IMG_20221021_112312.jpg Same PCB można dostać. Wpisując PCB potencjometr. Nawet pod alps rk27
    Które ma problemy z brumem, zgłaszał jeden z forumowiczów.

Ja dodatkowo tak jak pisałem chcę dołożyć bufor.
    Last edited by gavron04; 23.10.2022, 18:29.
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
      Jak ktoś chce to mam pod RK09L, złącza ARK 2 pin ale niestety raster 5mm... Mogę oddać za koszt wysyłki i jakieś symboliczne piwko.

A ode mnie pytanie. Na schemacie okablowania jest narysowane połączenie masy wejść do złącza sGND w zasilaczu - ale jako jedno połączenie obu mas pod jedno złącze. Średnio to wygodne(nie lubię ściągać izolacji w "trasie" przewodu) i teraz się zastanawiam nad dwoma wygodniejszymi(ale nie wiem czy tak można) rozwiązaniami:
      1) użycie złączki wago do połączenia mas do zasilacza;
      2) wykorzystanie obu wejść w zasilaczu i podłączenie mas oddzielnie.
      Pytam, bo konektorów nie mam i nie wiem czy uda mi się je kupić, więc na chwilę obecną zostaje owinięcie przewodu w złączu i ściśnięcie nakrętką. I tak rozwiązanie tymczasowe, dopóki nie będzie obudowy.
      Pytałeś już na maila. Pisałem. 1:1 schemat. Co to za problem uciąć kabel, zrobić mostek na 2 gniazdach RCA , ucinasz kolejny kawałek i lecisz z tych gniazd na sGND. Po co kombinujesz ze ściąganiem izolacji w środku przewodu?

Skomentuj

Pisałem zanim podłączyłem - kupiłem konektory, udało się połączyć ładnie, 1:1 ze schematem. A z tą izolacją... zostało mi to w pamięci z innych rzeczy jak kiedyś łączyłem ze sobą i nie można było ciąć kabli. No ale już po sprawie, zrobione, działa.
        Last edited by siewcu; 23.10.2022, 15:26.

Skomentuj

Nadal jest to dla mnie bez sensu (połączenie będzie przecież lutowane).

Wrzuć fotki i jak posłuchasz to napisz wrażenia :)

Skomentuj

Ja lubię skręcane, albo zaciskane(dlatego szukałem konektorów m8).

Pokazać mogę tyle:

Obudowa będzie kiedyś, a o graniu ciężko pisać, bo... kolumny szybko się skończyły. Od pewnego momentu próba podgłośnienia zmienia się w zmianę wychylenia membrany niskotonowego no a poza tym nie mam punktu odniesienia. Było stare, małe onkyo to się wydawało, że kolumny dają radę i wystarczy wzmacniacz zmienić(choć dawno go nie słyszałem). No cóż... Okazało się, że i kolumny są do wymiany Za to pojawiło się sporo dźwięków, których wcześniej nie było słychać - jakoś tak, hmm, pełniej się zrobiło. Coś więcej będę mógł powiedzieć jak wejdą nowe kolumny. Póki co to średnio, aczkolwiek nie ma kompletnie na co narzekać - no i nie ma potrzeby szukać regulacji barwy, bo ani za dużo, ani za mało. W punkt.

Skomentuj

Zamieszczone przez jurek Zobacz posta
              może nudzę a jak wygląda sprawa trzy parowej wersji BG
              PCB jest narysowana, muszę znaleźć czas w tym roku i ją dopracować, zamówić, złożyć i pomierzyć.

Skomentuj

Z tego co mogę dorzucić - właściciel(kolega) jest BARDZO zadowolony. Jego sąsiedzi chyba już nie ^^ wpadnę tam z normalnym źródłem dźwięku to od siebie coś więcej będę mógł powiedzieć, ale słucha tego co zna i mówił, że przepaść względem poprzedniego. I nie trzeba barwy w ogóle ruszać, a to raczej dobry znak...

Skomentuj

Hej
                  Czy ktoś z Was ma połączony z Bg1 z preampem lampowym ? zastanawiam się nad pojemnością kondensatora wyjściowego preampie . Bg1 ma 22K na wejściu i kondensator 4,7uf . Przy preampie na wejściu wystarczy mniejszy ? Czy warotść analogiczna z bg1? (Mam nadzieję że ktokolwiek zrozumie co miałem na myśli i pomoże ;-) )

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta

PCB jest narysowana, muszę znaleźć czas w tym roku i ją dopracować, zamówić, złożyć i pomierzyć.

Znalazł Pan może czas, bo również jestem zainteresowany BG1 z obudową?

Skomentuj

Zamieszczone przez TOMKOR39 Zobacz posta
                      Hej
                      Czy ktoś z Was ma połączony z Bg1 z preampem lampowym ? zastanawiam się nad pojemnością kondensatora wyjściowego preampie . Bg1 ma 22K na wejściu i kondensator 4,7uf . Przy preampie na wejściu wystarczy mniejszy ? Czy warotść analogiczna z bg1? (Mam nadzieję że ktokolwiek zrozumie co miałem na myśli i pomoże ;-) )
                      Cześć.
                      W preampie lampowym kondensator na wyjściu powinien być dobrej jakości.
                      Teoretycznie większa pojemność kondensatora wyjściowego
                      korzystnie wpływa to na pasmo przenoszenia,
                      na przykład dla układu wk-wa i lamp e88cc
                      wartość 470nf do 1uf wystarczy.
                      Niektóre typy lamp gorzej współpracują
                      z dużymi pojemnościami kondensatorów,
                      zależy to od typu lampy
                      i od układu w jakim pracuje lampa (np.wk,wa,itp).

Skomentuj

Cześć
                        Pytanie do Szanownych użytkowników BG1 - generalnie dla mnie wzmacniacz gra naprawdę solidnie i ciekawie. Mam dosłownie mały niedosyt jeśli chodzi o wysokie tony. Bardziej chodzi o ich subtelność niż ilość. Zanim zacznę eksperymentować z jakąś regulacją barwy zastanawiam się, czy w istniejącym układzie są jakieś elementy, które można byłoby spróbować wymienić na lekko inne wartości czy producentów, żeby nieco rozjaśnić barwę. Jeśłi chodzi o użyte przeze mnie elementy i producentów to trzymałem się listy z dokumentacji BG1 kol. gavron04, któremu przy okazji dziękuję za wsparcie przy uruchamianiu BG1.

Skomentuj

Kondensator na wejściu :) Polecam mundorf.

Skomentuj

Jaki model mudorfa?

Skomentuj

I jeszcze jedna rzecz - kol.@wiesiek9990 u siebie na wejściu bocznikował 1uF Kemeta Mundorfem MCap 3,3uf/630V, co dało mu 4,3uF na wejściu. Tylko pytanie co ma większy wpływ na barwę - wielkość pojemności czy jej producent? Innymi słowy czy lepiej nie łączyć pojemności dwóch różnych producentów i kosztem mniejszej pojemności zdecydować się na takiego Mundorfa solo, czy też nie ma to znaczenia?

Skomentuj

Mundorf M-Cap

wiesiek9990 bocznikował, nie mając nawet świadomości o tym i nie chciało mu się demontować tego 1uF :)

zdecydowanie jeden producent i jeden kondensator.
                                Last edited by gavron04; 25.11.2022, 16:08.

Skomentuj

Hello.

U mnie BG1 gra z lampowym pre - klon Conrad Johnson.

Wg mnie różnicy w odsłuchach z bocznikiem 1uF Kemeta albo bez bocznika to nie ma, ale warunkiem jest, że na wyjściu preampa jest przynajmniej 1uF kondensator MKP dobrej jakości (np. bialy Mundorf)

Z kolei na wejściu wzmaka BG1 sugerowałbym dać MKP 4.7uF/630V , albo 4.7uF/400V ( Mundorf Mcap )

W mojej opinii istotny jest również potencjometr na wejściu do regulacji siły głosu.
                                  Ja stosuję potencjometr drabinkowy .

Skomentuj

Hejka, z braku czasu rzadko zaglądam.....
                                    Ja czekam na dwie parki i zasilanie do +- 60V
                                    ; ) : )

Skomentuj

Zamieszczone przez pan Natan Zobacz posta

Znalazł Pan może czas, bo również jestem zainteresowany BG1 z obudową?
                                      Zamieszczone przez niebieski9 Zobacz posta
                                      Zamieszczone przez jurek Zobacz posta
                                      może nudzę a jak wygląda sprawa trzy parowej wersji BG

Projekt się ciągnie od zeszłego roku, PCB prototypowe do końcówek są, może na gwiazdkę będą uruchomione :)

Zasilanie +-60V DC, wbudowane dc serwo lub standardowo PR do regulacji (możliwość wyboru), 3 parki mosfet i parę ciekawych rozwiązań :) I najważniejsze - wszystkie elementy w THT
                                      Last edited by gavron04; 17.02.2024, 08:17.

Skomentuj

Ulalala... Ile to będzie mieć mocy? Montaż na radiatorze jak obecne czy prostopadle?

Skomentuj

Zamieszczone przez niebieski9 Zobacz posta
                                          To nie tak, że popędzam. Lepiej dobrze sprawdzić, przetestować, poprawić, bo potem mnóstwo pytań będzie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X