Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Dzisiaj jest tyle samo stopni na zewnątrz ile u mnie w warsztacie :)

Ale nie wieje i pył nie lecie w oczy :):bored:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie na temat...
    Czy ktoś testował HDF z OBI? )

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez nowy1 Zobacz posta
      Czy ktoś testował HDF z OBI? )

A jest różnica czy on jest z Obi czy z Castoramy?
      Mają innych dostawców?

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Nie na temat...

A jest różnica czy on jest z Obi czy z Castoramy?
        Mają innych dostawców?
        Pare lat temu kupiłem w OBI HDF i był bardzo słaby jak by mało sprasowany, dlatego moje pytanie

czy coś się zmieniło w tej materii

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1 Zobacz posta
          Pare lat temu kupiłem w OBI HDF i był bardzo słaby jak by mało sprasowany, dlatego moje pytanie

czy coś się zmieniło w tej materii
          Ja kupowałem ostatnio i dobry, twardy był. Ale rzeczywiście różnie z tym bywa bo kupowałem jakiś czas temu taki drewnopodobny to strasznie się rozłaził.

Skomentuj

No to pozostało
            -powycinać skosy (zastanawiam się czy piła ręczna + szlifierka taśmowa ,czy wszystko frezarką wyfrezować )
            -okleić hdf

Skomentuj

Piła ręczna idzie szybko.😀

Skomentuj

HDF z obi jest ok. Ja zaginałem warstwowo i był git. Na te ścięcia daj hdf bo Ci siadzie co byś tam nie położył.

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                  HDF z obi jest ok. Ja zaginałem warstwowo i był git. Na te ścięcia daj hdf bo Ci siadzie co byś tam nie położył.
                  Oczywiście cała buda będzie oklejona hdfem[emoji12]

Skomentuj

Zaradzicie jak poradzić sobie z tym:

Jest to dolna część kolumny w zglądem bocznej ścianki. Po prostu kolumna jest krzywa... Nie widać tego jak się patrzy na sama kolumnę ale przy przyłożeniu winkla już tak... Ta różnica max 1mm ale kole mnie w oczy.

Skomentuj

ja bym to "z planował "frezarka ustawił równo i całą powierzchnie z frezowała na równo

Skomentuj

nowy1 niestety nie mam frezarki.

Skomentuj

To szpachlówka samochodowa i prace reczne. Nie takie warstwy lakiernicy kładą na samochody😉
                          Last edited by zibii; 09.02.2016, 20:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez zibii Zobacz posta
                            To szpachlówka samochodowa i prace reczne.
                            to zależy co daje będzie z tym robił.

Skomentuj

Upewnij się, że ta linijka ma rzeczywiście kąt prosty, bo ja w sklepie wybrałem najbardziej "prostą" a i tak nie ma idealnych 90 stopni.

Skomentuj

Marios obojętnie co bedzie kładł fornir okleina pcv skaj bedzie trzymać.

Skomentuj

Odkręć płytę, która jest felerna, dokładnie nie widać, ale pewnie wystarczy z tej strony gdzie się otwiera (lub z trzech stron, a pozostaw tą , gdzie masz teraz kątownik przyłożony). Od środka włóż rozpórkę najlepiej z klinem, którym delikatnie podbijając wyrównaj kąt, złap ściskami nawierć nowe otwory skręć.
                                  I dwie sprawy:
                                  - sprawdź czy kątownik ma te 90 stopni,
                                  - co za sentyment trzyma Ciebie przy tej skrzynce: patrz jak ona wygląda: wyrwany narożnik, zajechane piłą.

Skomentuj

czekin sentyment żaden ale czas włożony już tak, bo mam go nie wiele i myśl, że miałby robić to od nowa przeraża mnie. Dodam że płyty już są posklejane... Zamierzam to okleić jeszcze HDF dlatego narożnikami się tak nie martwię bo nadrobię szpachlą i dojdzie HDF ale kolumna i tak zostanie z odchyłom 1mm. Nie...tety tak mi docieli w sklepie płyty gdzie na każdej był jakiś feler... Co do linijki to jest nowa ale sprawdzę ją.

Skomentuj

zrób sobie rameczki dookoła tej płyty z taśmy malarskiej (parę warstw, coby grubo nieco było), delikatnie pochyl kolumnę i na powierzchnię wylej cienką warstwę wikolu. Wyschnie i masz piękną bazę do szlifu.

Skomentuj

Zamieszczone przez regan3000 Zobacz posta
                                        Zaradzicie jak poradzić sobie z tym:

Jest to dolna część kolumny w zglądem bocznej ścianki. Po prostu kolumna jest krzywa... Nie widać tego jak się patrzy na sama kolumnę ale przy przyłożeniu winkla już tak... Ta różnica max 1mm ale kole mnie w oczy.
                                        Przerabialem to kiedys. Poszla szpachla do wyrownania powierzchni, na to hdf klejony na poliuretan.

Skomentuj

Może nie sprawdzaj kątownika, bo Ci wyjdzie, że to jedyny dobry kąt w kolumnie :)
                                          No to zostaje kitowanie, albo skrawanie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X