Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez nowy1 Zobacz posta
    Fornir na front kolumn
    Wrzuć potem fotkę tego łączenia jak już przykleisz fornir (jeszcze przed lakierowaniem). W sumie po lakierowaniu też możesz wrzucić

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Ale dziurawiec. Jak go bedziesz latac?

ja a niego z szerokość tylko 20 cm biorę

będzie zszyty i krawędziowany w firmie co tym sie specjalizuje

tak wygląda już położony na formatkach

Skomentuj

Nie na temat...
        Polska trudna języka sory na szybko pisane

Skomentuj

Napisz co konkretnie z tym wytłumieniem majstrowałeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez Hubertoos0222 Zobacz posta
            Napisz co konkretnie z tym wytłumieniem majstrowałeś?
            Dokładnie to zmieniłem piankę perforowana na gładką o gęstości t35 grubość 3cm i dałem ja na każdą że ścianek nawet na boczne. W pierwszej części tunelu bardzo dużo wełny :)
            Last edited by andiandi2103; 16.12.2016, 07:04.

Skomentuj

Nebulowe prace ...

Skomentuj

Nebulowe weekendowe słuchanie ...

Zdjęcia jak zwykle w moim wydaniu mierne zrobione młotkiem kieszonkowym :) ....

Nebule godnie zastąpiły Triangle chociaż poprzeczna zawieszona była wysoko :)
                Last edited by Zap Projekt; 17.12.2016, 17:40.

Skomentuj

Jak w takim pomieszczeniu grają kolumny?
                  Bo pod kątem akustycznym to trochę słabo (gołe ściany).

Skomentuj

kur... co ta moda wspolczesna robi z kolumnami :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      kur... co ta moda wspolczesna robi z kolumnami
                      Odpowiem inaczej :) ... Odkąd eksperymentuje z aplikacjami a zaczęło się to kilka lat temu. Prostopadłościany dla Mnie po prostu nie grają tak jakbym chciał ... Uwierz albo nie ale obawy o sporą odległość między ceramikami i Bas z obudowy zamkniętej znika jak palcem odjął kiedy kolumny grają. I to jak widać w słabej adaptacji akustycznej.
                      Zamykasz oczy a kolumny znikaja. Wsłuchujesz się i nie słyszysz absolutnie nic nienaturalnego. Te Same głośniki nie grały mi nigdy tak w "paczkach"
                      Zarówno kule jak i trójkąty mają poro zalet "akustycznych"

Obudowy Nebuli są wykonane w całości z kantówek drewnianych. Naprzemiennie sklejane w poziomie i pionie aby utworzyć odpowiedni zarys, następnie profil został wyrzeźbiony przez artystów bo inaczej nie można nazwać ludzi którzy to stworzyli :) i potrafią to powtarzać :) A kule zostały wytoczone także z prędzej przygotowanego kształtu sklejonego z kantówek. Ogromny nawał pracy aby uzyskać odpowiedni kształt zarówno piękny pod względem designu jak i dopracowany pod względem akustycznym. Głośniki są odpowiednio względem Siebie umieszczone. W tych kolumnach w pomiarach dyfrakcja nie istnieje a fale stojące są absolutnie zminimalizowane. Dźwięk wydobywający się z głosików nie zna pojęcia podbarwienia czy opóźnienia.

Ale specjalnie dla Ciebie obiecuje następna konstrukcja klasyczny prostopadłościan :) Teraz na Tapecie Monolith-y ( 3 drogi, 4 głośniki, prostopadłościan z MDF i lakier ). Oraz kolejny projekcik dla Was monitorek na STX

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Jak w takim pomieszczeniu grają kolumny?
                      Bo pod kątem akustycznym to trochę słabo (gołe ściany).
                      Popracuje nad tym na pewno po remoncie w pomieszczeniu sąsiednim :)
                      Last edited by Zap Projekt; 17.12.2016, 19:26.

Skomentuj

Szacun za te kulki wyglądają obłędnie.

Skomentuj

Wizualnie to te kule sa okropne, ale artysty znaja sie lepiej. Dobrze, ze chociaz graja.

Skomentuj

Panie Adamie, kule to bardzo ładny projekt. Mogą się podobać, albo i nie, ale trzeba przyznać że przyciągają uwagę. Napewno punkt odsłuchu musi być sporo oddalony od kolumn. Trójkątne obudowy w swojej formie nie podchodzą mi wizualnie.

Pozdrawiam Karol z LS

Skomentuj

Czy ten kołnierz wokół wysokotonowego nie wpływa negatywnie na dźwięk.
                              Co tam siedzą za głośniki niski seas średni nextelowa 12 a na górze beryl od ss?
                              Last edited by zibii; 18.12.2016, 16:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                                Napewno punkt odsłuchu musi być sporo oddalony od kolumn
                                Optymalny miedzy 2-6 metrów. Bliżej nie zalecam, dalej na upartego można :) Ułożeniem Basu się nie sugeruj podział jest na 170Hz. Chociaż takie a nie inne ukierunkowanie basu tutaj jest nie bez przyczyny :). Kolumny są wysokie na 170cm górne głośniki są pod odpowiednim kątem. Zdjęcia tak dobrze nie obrazują przesunięte są osie zarówno w pionie jak i poziomie. Wszystko to celowe zabiegi. Wszystko zostało sprawdzone :)

Zamieszczone przez zibii Zobacz posta
                                Czy ten kołnierz wokół wysokotonowego nie wpływa negatywnie na dźwięk.
                                Źle było bez niego. Wszystko zostało sprawdzone ma pozytywny wpływ izoluje od twardego szkła i nie zaburza pasma. Obudowy są kanapką gdzie zewnętrzna warstwa to szkło. Na górze gra magnezowy Excel.
                                Last edited by Zap Projekt; 18.12.2016, 17:44.

Skomentuj

Witam,
                                  moje zestaw to:
                                  1,5-20kHz 15Wrms 95dB model t-2030 http://www.elmuz.com.pl/download/T-2030.pdf
                                  140-8kHz 125Waes 96dB model 6Mi90 http://beyma.com/getpdf.php?pid=6MI90
                                  25-4kHz 125Wrms 93dB model 12br70 http://www.elmuz.com.pl/download/000002421.pdf
                                  Przeglądając fora, oceny przetworników oraz ich zastosowania zdecydowałem się na taki układ.
                                  Skoro już owy zestaw posiadam, chce złożyć paczkę (załącznik planu skrzyni wg beyma pod przetwornik 12br70)
                                  Strojenie sugerowane wg producenta 45Hz przy fi 8cm, dł 18cm BR 1 wylot.
                                  Naczytałem się w temacie zwrotnic i ich projektowaniu, w tym temacie padło "zgranie fazowe cewek" proszę mnie poprawić jeśli błędnie użyłem nazewnictwa.
                                  W zasadzie chodzi o to by prawdopodobnie przetworniki były zamocowane względem siebie na różnych głębokościach względem płaszczyzny przedniego panelu na którym są mocowane.
                                  Pozwoliłem sobie przygotować w miarę umiejętności poglądowy rysunek z załączonymi w nim przetwornikami z mojego zestawu.
                                  Przekrój boczny pokazuje rozumiany przeze mnie układ głośników.
                                  Proszę mnie poprawić.
                                  Temat jest dla mnie bardzo ważny, ponieważ paczke potrzebuję zmontować pierwotnie dostroić BR i dopiero mogę wysłać na testy i projektowanie zwrotnicy.
                                  Mam jeszcze wątpliwość odnośnie samego BR. Tj. ze względu na ilość miejsca i sama konstrukcje , chcialbym aby BR byl w formie płaskiego szerokiego wylotu pod basem, lub w dolnych obu rogach. Nie mam pojęcia jak przenieść wymiar rury BR tj. jej długość i średnice na dwa trójkaty lub prostokątny tunel BR.

Last edited by Solomun z Tulum; 18.12.2016, 19:09.

Skomentuj

Pierwsza docelowa wersja zwrotnicy zaprojektowana i przesłuchana.

Jeśli przesłuchałem całą płytę Anny Mari Jopek "Upojenie" bez zgrzytu zębów, tzn. że jest dobrze

Audax bez kompensacji szczytu impedancji drze ryja jak oszalały (u mnie podział na 2,4kHz).
                                    Last edited by marian; 18.12.2016, 20:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez Solomun z Tulum Zobacz posta
                                      Witam,
                                      moje zestaw to:
                                      1,5-20kHz 15Wrms 95dB model t-2030 http://www.elmuz.com.pl/download/T-2030.pdf
                                      140-8kHz 125Waes 96dB model 6Mi90 http://beyma.com/getpdf.php?pid=6MI90
                                      25-4kHz 125Wrms 93dB model 12br70 http://www.elmuz.com.pl/download/000002421.pdf
                                      Przeglądając fora, oceny przetworników oraz ich zastosowania zdecydowałem się na taki układ.
                                      Skoro już owy zestaw posiadam, chce złożyć paczkę (załącznik planu skrzyni wg beyma pod przetwornik 12br70)
                                      Strojenie sugerowane wg producenta 45Hz przy fi 8cm, dł 18cm BR 1 wylot.
                                      Naczytałem się w temacie zwrotnic i ich projektowaniu, w tym temacie padło "zgranie fazowe cewek" proszę mnie poprawić jeśli błędnie użyłem nazewnictwa.
                                      W zasadzie chodzi o to by prawdopodobnie przetworniki były zamocowane względem siebie na różnych głębokościach względem płaszczyzny przedniego panelu na którym są mocowane.
                                      Pozwoliłem sobie przygotować w miarę umiejętności poglądowy rysunek z załączonymi w nim przetwornikami z mojego zestawu.
                                      Przekrój boczny pokazuje rozumiany przeze mnie układ głośników.
                                      Proszę mnie poprawić.
                                      Temat jest dla mnie bardzo ważny, ponieważ paczke potrzebuję zmontować pierwotnie dostroić BR i dopiero mogę wysłać na testy i projektowanie zwrotnicy.
                                      Mam jeszcze wątpliwość odnośnie samego BR. Tj. ze względu na ilość miejsca i sama konstrukcje , chcialbym aby BR byl w formie płaskiego szerokiego wylotu pod basem, lub w dolnych obu rogach. Nie mam pojęcia jak przenieść wymiar rury BR tj. jej długość i średnice na dwa trójkaty lub prostokątny tunel BR.

Plan ze strony Beymy jest pod stary model tego glosnika, ktory dobrze pracowal w BR. Problem z nowym modelem jest taki, ze jego wysoka dobroc raczej nie pasuje do obudowy BR.

Co do zgrania fazowego glosnikow, to miedzy basem i sredniotonowka nie jest to juz takie wazne, poniewaz zwrotnica bedzie dzielic w takim miejscu, gdzie dlugosc fali dzwieku nie ma juz takiego znaczenia. Wyrownanie stosuje sie glownie miedzy szerokopasmowka, a wysokotonowka. Tutaj trzeba dodac, ze wybrales glosnik z krotka tubka, ktora juz cofa glosnik, co byc moze bedzie juz wystarczajacego.

Generalnie wybrales troche przestarzale glosniki i wcale nie takie tanie w stosunku do swoich mozliwosci. Napewno potrzebujesz zestawu o nieco wiekszej efektywnosci?

Skomentuj

Wizualnie to te kule sa okropne, ale artysty znaja sie lepiej. Dobrze, ze chociaz graja.
                                        Do mnie też to zupełnie nie przemawia. Szacun za ilość włożonej pracy i wykonanie. Jednak nie zmienia to faktu, że jak patrzę na to, to coś tu jest nie tak.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                          Do mnie też to zupełnie nie przemawia
                                          Wizualnie to te kule sa okropne
                                          Wiecie nie dla Diyowców te kolumny były projektowane :) Pokazuje na forum dla Diyowców tylko jako ciekawostkę. To produkt komercyjny za duże pieniążki i coś czuje że będą się sprzedawać.
                                          Jak się usiądzie przed nimi i zaczynają grać to połączenie wyglądu i brzmienia samo będzie wyciągało portfel z kieszeni :flapper: ... Ja ich nie budowałem - Jestem jedynie jedną z kilku osób na etapie ich projektowania to bardzo duża inicjatywa " projekt " :).
                                          Z chęcią bym je u Siebie zostawił ale mnie nie stać :) ....

Skomentuj

Czaruję...
                                          X