Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przemek, wroce jeszcze do tematu mat bitumicznych. jaki zauwazyles wplyw na brzmienie kolumn po ich zastosowaniu? bo mi wyszlo w kolumnach cos zupelnie innego niz sie spodziwalem :mrgreen:

[ Dodano: 2008-12-20, 18:21 ]
    Warg, moze recznie wyszlifuj?

Skomentuj

Warg, przypuszczam że szapchla nawet i samochodowa odpadnie niestety taka jej struktura.
      Wydaje mi sie ze szpachlówka ta samochodowa ale z włóknem szklanym zdałaby egzamin.

Paweł, no właśnie nie próbowałem mat do obudowy, w samochodzie działają tzn redukują brzęczenie drzwi jednak ciekawią mnie Twoje doświadczenia z matą w kolumience

Skomentuj

Rfck, poczekam na wypowiedz przemka bo mi wyszlo zupelnie co innego niz sie spodziewalem po wczesniejszej zabawie z subem :mrgreen:

Skomentuj

Pawel S., ręcznie średnio bo bo to jest półokrągłe :p a nie mam aż takiej ręki żeby idealnie półkole zrobić :razz:
          Rfck, kupił bym taką z włóknem ale ... ja tego potrzebuje tyle co łyżeczke do herbaty to nie będe przecież kupował całej puchy :roll:

Skomentuj

Warg, a co masz na to zamiar polożyć? Fornir?

Możesz spróbować też z wiórami(pyłem) sklejonymi klejem do kolumny, powinno się lepiej trzymać, ew. może żywica? :)

Skomentuj

fornir, na lakier czarny a'la fortepianowy nie mam warunków ani znajomości, ale mam już pomysł jeszcze raz zaszpachluje a spróbuje jednak ręcznie przeszlifować, kołek drewniany oklejony prawie do wymiary taśmą a na koniec papierem ściernym :smile:

chociaż korci mnie żeby sobie kupić jakiś mały kompresor z hipermarketu i pistolet i pouczyć się lakierować :mrgreen:

hmm ciekawie mogły by wyglądać kolumny przody ze ścięciami fornirowane czeczorem a reszta paczki lakierowana na fortepianowy czarny :mrgreen: :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                Możesz spróbować też z wiórami(pyłem) sklejonymi klejem do kolumny, powinno się lepiej trzymać, ew. może żywica?
                napewno nie wikol - on przez dlugi czas jest plastyczny. albo lakier albo zywica

Zamieszczone przez Warg
                hmm ciekawie mogły by wyglądać kolumny przody ze ścięciami fornirowane czeczorem a reszta paczki lakierowana na fortepianowy czarny
                preferuje raczej odwrotnie

Skomentuj

Fakt wikol jest za długo plastyczny, robiłem kiedyś tak jak zmniejszałem otwór pod głośnik:
                  pył ze szlifowania zmieszany z klejem soundal 72 A chyba, polozylem to palcem, wyschło i było tak twarde jak wiórówka a nawet bardziej.
                  Warg, no raczej bez sensu kupowanie całej puchy ;-)

Skomentuj

pegelmesser, eshO, jaki koszt jest lampki na EL86 i czy warto ja robic? Teraz kompletuje czesci i zaczne niedlugo budowe na ECC83 i EL84

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                      pegelmesser, eshO, jaki koszt jest lampki na EL86 i czy warto ja robic? Teraz kompletuje czesci i zaczne niedlugo budowe na ECC83 i EL84
                      Nie mam pojecia, nigdy nie licze kosztow. Zreszta robie z tego co i tak juz mam u siebie na zapleczu, dokupuje tlyko to czego brak.

Skomentuj

ale tak mniej wiecej.. stowka dwie ?

Skomentuj

Warg szpachluj samochodowka - nic ci nie odpadnie, sprawdzone wielokrotnie, polozona ok trzyma bardzo dobrze.

Skomentuj

Ciezko wyczuc. Kupujac wszystko zaplacisz pewnie z 500zl. Wszystko zlaezy jakich czesci uzyjesz, jaka obudowa itp. Ja np. trafo siecowe i jedno glosnikowe dostalem od kumpla, drugie jest z Neptuna 413 ktorego kiedys rozebralem (TG2,5-666-1) Kondenstaopry 330uF/450V Nichicon od kolegi bo nie potzrebowal juz ich (pierwotnie kupil do stroboskopu). Obudowa ze "złomu" - zaslepki od polek z szafy rackowej 19" ktorych mam pelno wszytkich rozmiarow (Rittal). Reszty czesci nie licze, no lampy kosztowlay mnie 10zl/sztuka od kolegi z forum Triody

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              Przemek, wroce jeszcze do tematu mat bitumicznych. jaki zauwazyles wplyw na brzmienie kolumn po ich zastosowaniu? bo mi wyszlo w kolumnach cos zupelnie innego niz sie spodziwalem :mrgreen:

[ Dodano: 2008-12-20, 18:21 ]
                              Warg, moze recznie wyszlifuj?
                              Dla mnie kolumny bez mat mają przydźwięk takiego jakby pudełka. Niezależnie jak wzmocniona jest konstrukcja i z jakiego byłaby grubego MDFu - dopiero po dodaniu mat staje sie "bryłą" i to słychać w dźwięku. Oczywiście nie piszę tu o tych kawałkach na przedniej ściance - bo one są tam a może ich nie być - za mała ilość. Natomiast ścianki boczne, góra i dół oraz tył - według mnie koniecznie. Różnica w dźwięku - jakbyś pozlewał kontury, z płynnymi przejściami - i słychać że to gra bryła a nie skrzynka z głośnikami. Coś tam te maty tłumią... Zresztą wystarczy puknąć w kolumnę bez mat i wyklejoną - różnica jest zauważalna.

Skomentuj

dolphin123, na szybko licząc mnie wyszedł około 100zł Za tą cenę warto. Warto tak do 200zł. Potem już lepiej dołożyć jeszcze trochę do EL84 :) Chociaż np. kupując trafa TG5 łatwo przejść z ECL86 na EL84... A i trafo zasilające będzie pasować

Skomentuj

Yy... tego no :p
                                  ....... najpierw sub....
                                  magiczny cyrkiel:

Ogolnie to srednio na jeza mi sie nadstawka podoba... na druga zabraklo mi wkretow heh.... na zdj wyglada jakby horn byl krzywo zamocowany itp... przeklamanie zdjecia
                                  Na odsluch niestety za pozno juz dzisiaj... poza tym wzmaka do suba jak narazie brak ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek
                                    Dla mnie kolumny bez mat mają przydźwięk takiego jakby pudełka. Niezależnie jak wzmocniona jest konstrukcja i z jakiego byłaby grubego MDFu - dopiero po dodaniu mat staje sie "bryłą" i to słychać w dźwięku. Oczywiście nie piszę tu o tych kawałkach na przedniej ściance - bo one są tam a może ich nie być - za mała ilość. Natomiast ścianki boczne, góra i dół oraz tył - według mnie koniecznie. Różnica w dźwięku - jakbyś pozlewał kontury, z płynnymi przejściami - i słychać że to gra bryła a nie skrzynka z głośnikami. Coś tam te maty tłumią... Zresztą wystarczy puknąć w kolumnę bez mat i wyklejoną - różnica jest zauważalna.
                                    czyli jednak zupelnie co innego niz ja zaobserwowalem :P

majac wczesniej suba na XXLS12 bez jakich kolwiek wzmocnien maty tlumily drgania i to bardzo skutecnzie. spodziewalem sie ze scianki beda lataly nawet w widoczny sposob a ledwo bylo to czuc...
                                    myslalem ze podobnie to zadziala w przypadku kolumn. jednak sie zdzwiwilem i to bardzo... drgania tlumilo ale te ponizej slyszalnego pasma. ale co dziwne wyraznie zmienialo brzmienie kolumn :mrgreen:
                                    nie wiem gdzie dokladnie bo mialem za malo czasu ale wyraznie bylo slychac ze kolumna z matami gra inaczej niz ta bez mat :P

moze kiedys pobawie sie z tym dluzej i dokladniej

Maxi, wstaw drugi tunel do nadstawki i bedzie to jakos wygladalo

zeby nie bylo ze ja nic nie robilem dzisiaj to

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      Maxi, wstaw drugi tunel do nadstawki i bedzie to jakos wygladalo
                                      No wlasnie sie zastanawialem czy dac jeden czy 2, dlatego dalem tak z boku zeby wrazie draki mozna bylo 2 wstawic;p w sumie br mi nie przeszkadza tylko dziwnie mi ten horn z ta 12" wyglada...

Skomentuj

esh0, Warto kupić 2xTG5-46-666 za 40zł? sprawne,
                                        Dodam że wzmacniacz chciałbym zrobić na ECC83 i2xEL84.

Skomentuj

Chilihead, dwa za 40zł? Oczywiście, że warto :) Gdzie takie promocje są?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X