Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
No co Ty. To był tylko szybki pomiar impedancji w celu sprawdzenia kilku długości portu.
Ale może pobawię się w bliskie pole i to pomierzę."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Trochę bawiłem się w Bass Box Pro, bo się zastanawiałem nad portem fi100, bo wtedy przepływy wychodzą niższe, ale i długości wychodzą wtedy jakieś masakryczne 50-60 cm :o
A założenie było takie, żeby uzyskać jednak jak najniższe zejście, jakie ten głośnik może zaoferować.
A symulacja w Bass Box Pro wygląda tak:
Częstotliwości pików i dołków zgadzają się niemal idealnie: fs obudowy 15hz, dołek 25,5Hz, fs głośnika 43Hz
Tylko wysokość fs głośnika jest w realu wyższa, bo jakoś Bass Box Pro "nie wie", że ten głośnik ma fs sięgający 90 ohmów...Last edited by pawel_luk1; 16.10.2017, 20:50."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotr f. Zobacz postaPrzegrody z rysunków zakładaliśmy 322mm głębokości a wyszło 355mm komora średniaka głębokość 155mm
No to jak przejechałeś z głębokością o 3cm, to już jest bliżej 60l. :biggrin:
Ale to już chyba bez znaczenia. Najwyżej kilka szamotek wrzucę do środka. :flapper:Last edited by pawel_luk1; 16.10.2017, 21:06."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz postaNo to jak przejechałeś z głębokością o 3cm, to już jest bliżej 60l. :biggrin:
Ale to już chyba bez znaczenia. Najwyżej kilka szamotek wrzucę do środka. :flapper:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez yasica Zobacz postaRaven1985,
W końcu ktoś robi coś normalnego pod lampę ( Triodę nap 2A3 3W ) a nie pompowniki po 83-86db SPl wymagające kolubryny w zasilaniu
Woofer osobno, srednio-wysoki jako nadstawka ??
Projekt będzie ogólno dostępny ??
Tak czy inaczej mocno kibicuję i czekam na dalsze wpisy
6c33c leżą już z 15 lat w szufladzie kto wie czy coś nie zadziałam w tym kierunku :)
Tak góra będzie jako nadstawka .
Schematy wrzucę jak projekt kiedyś doczeka się szczęśliwego zakończenia .
Zamieszczone przez zibii Zobacz postaRaven a może na górę tpl150 amt od beymy.
Ciekaw jestem kolumn i ich grania mi też zawsze takie coś chodziło po głowie.
Czekam z niecierpliwością na finish.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaZachcialo mi sie zwrotek od Krzysia
Teraz beda duze zwrotki do malego 3-way:Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaNo już nie dramatyzuj :) Jakoś to upchniesz :)
Skomentuj
-
Taki mały upgrade car audio w Mecedesie W202
W drzwiach zamknięte otwory konstrukcyjne i nieco wygłuszone. Zamieszkał tam zestaw AMA BL160 + mission zasilanie radio.
W bagażniku subek na STX GDN 30-500-2x4-AA w 50L/35Hz zasilany Axton C400x2
Muszę przyznać że zestawik z przodu gra bardzo przyjemnie ale aż się prosi o zasilenie wzmacniaczem niestety właścicielowi wystarczy radio.
Subwoofer robi robotę
Skomentuj
Skomentuj