Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
    Może alx? Ma niby FS 700Hz to może coś by się udało sklecić z nim.
    Na papierze to on ma 700hz, ale w rzeczywistości to pobożne życzenie. Głośnik ogólnie dobry w swojej cenie, ale jego wrażliwość na uszkodzenia moim zdaniem, w pewnym sensie go dyskwalifikuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      ale jego wrażliwość na uszkodzenia moim zdaniem, w pewnym sensie go dyskwalifikuje.
      Niestety, to musi być głośnik (jeśli twardy) to z zabezpieczeniem, lub szmata która odtwarza najwyższe pasmo bez zniekształceń, jak np. Morel.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        No nie wiem, musiał bym go samemu pomierzyć i przetestować.
        Miałem na nim 2way z W170s, no i gdy przesiadłem się na Ushery, a dokładnie 9930, to stwierdziłem że teraz to kopułka "gra".
        Może to kwestia cięcia, ale chodzi mi o to aby kopułka odtwarzała również średnicę, a nie tylko "cykanie".
        I taki wlasnie jest Seas. To nie jest glosnik do "cykania". Ma bardzo niskie znieksztalcenia, nisko polozony rezonans, co pozwala na "granie srednica". Ten glosnik jest idealny do ciecia niskimi rzedami. Wymaga dobrej aplikacji, choc jest ona technicznie dosc prosta. Z dobrym midwooferem pokaze klase, szczególnie z twardymi membranami.

Skomentuj

Tylko ten rezonans na końcu pasma.
          No i alu SB ma niby lepszą charkę.

Skomentuj

A no tak, jak zalozysz nowe kable, to pewnie go uslyszysz...

Aleee, zawsze przeciez mozna go wyciac.

Skomentuj

Aleee, zawsze przeciez mozna go wyciac.
              A możesz pokazać swój pomiar powyżej 20kHz i ewentualny filtr na rezonans na około 30kHz?

Skomentuj

Zeby miec taki pomiar musisz miec karte z 24/96. Mam mozliwosc robienia takich pomiarow, ale z tego nie korzystam. Nie widze takiej potrzeby poki co.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                  2 dni temu oddałem 2 pary kolumn z tymi wysokimi - Bardzo przyjemny i detaliczny głośnik - dobry zakup

Skomentuj

No nie wiem, musiał bym go samemu pomierzyć i przetestować.
                    Miałem na nim 2way z W170s, no i gdy przesiadłem się na Ushery, a dokładnie 9930, to stwierdziłem że teraz to kopułka "gra".
                    Może to kwestia cięcia, ale chodzi mi o to aby kopułka odtwarzała również średnicę, a nie tylko "cykanie".
                    pewnego roku na audio show byl wysyp konstrukcji z tym glosnikiem. doslownie nascie zestawow
                    i bylo wyraznie slychac ze jedne sa skopane zwrotnice a inne zaczynaja grac
                    roznica byla olbrzymia i zalezy wlasnie od zwrotnicy

Skomentuj

Na papierze to on ma 700hz, ale w rzeczywistości to pobożne życzenie. Głośnik ogólnie dobry w swojej cenie, ale jego wrażliwość na uszkodzenia moim zdaniem, w pewnym sensie go dyskwalifikuje.
                      Ile on ma tak realnie?

- - - - - aktualizacja - - - - -

A możesz pokazać swój pomiar powyżej 20kHz i ewentualny filtr na rezonans na około 30kHz?
                      Możesz mi wytłumaczyć jak chcesz usłyszeć cokolwiek powyżej 20khz?

Skomentuj

Ile on ma tak realnie?

Skomentuj

Niecały 1khz...ładnie lecą se w kulki .

Skomentuj

Chyba tylko tweetery scana wyciągnięte z pudełka mają praktycznie katalogowy rezonans. Przynajmniej te które ja miałem (różne modele illuminatorów) zawsze bardzo ładnie trzymały parametry.

Skomentuj

No właśnie...illuminatory. A w tańszych modelach jest pewnie to samo co w stx'ie .

Skomentuj

Ceramik ma wyjść i tańszy beryl, o alu nic nie wiem.
                                Cena natomiast może być spora, napewno nie adekwatna do reszty głośników, dlatego myślę o SB26ADC-C000-4 oraz SB29SDAC-C000-4, którego "niby" będzie można nisko uciąć.
                                https://solen.ca/products/speakers/h...b29bac-c000-4/
                                https://solen.ca/products/speakers/h...b26cdc-c000-4/

Ciekawi mnie natomiast jak oni chcą zrobić kopułkę z dwóch materiałów bo w tym ceramiku napisane jest aluminium/ceramic dome.
                                https://pl.wikipedia.org/wiki/Anodowanie_aluminium
                                https://pl.wikipedia.org/wiki/Korund

Skomentuj

Ucieszyłeś mnie :)
                                  Projekt który mam zamiar wykonać na tych głośnikach będzie typowo do rocka i jazzu... tzn. taki jest plan.
                                  Wtajemniczeni widzieli już projekt wizualny, Irek ma pewne obiekcje akustyczne, ale do odważnych świat należy :flapper:

Zastanawiam się jeszcze nad wysokotonówką, chciał bym użyć twardą kopułkę, ale chciał bym też nisko ją uciąć...

Beryl u Lusztiego pod tym względem rozpierdzielał system, ale to nie ten budżet i trzeba kombinować.
                                  Kombinujesz 2way z tym sb20pfc ?

Skomentuj

No właśnie...illuminatory. A w tańszych modelach jest pewnie to samo co w stx'ie .
                                    Czy ja wiem, raczej sie nie zgodze. To wlasnie STX ktore mialem, mialy najbardziej rozjechane parametry. Moge wrzucic pomiary tanich glosnikow, ktore trzymaja rezonans z dataszitu, a niektore wypadly nawet lepiej od tego co podaje producent.

Skomentuj

Możesz mi wytłumaczyć jak chcesz usłyszeć cokolwiek powyżej 20khz?
                                      Nie skomentuję tego, bo byś się obraził.

Skomentuj

odszukalem szybko pomiar swojego...
                                        tez 900hz

Skomentuj

Nie skomentuję tego, bo byś się obraził.
                                          Marian po prostu ma słuch jak pies [emoji23][emoji6]

A tak poważnie, rozmawiałem kiedyś z Pogromcą przez tel i mówił mi, że przy np. Berylach daje się filtr powyżej 20khz na breakeup membrany po to, żeby zniekształcenia były mniejsze w paśmie użytecznym.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                                          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X