Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz postaMoże zagra...
Do jakich głośników?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Inputselector Zobacz posta
Jeśli chodzi o naprawę głośnika to dziś też poczyniłem naprawy nawet dwóch.
Pierwszy to STX 30.500.2x2 PP
Cewka wyglądała tak:
Nową cewkę zamówiłem u producenta STX.
Kolejny głośnik to również STX tylko nieco starszy GDN-30-300-4-AP
Odpadł jeden zwój cewki na dole i się przepalił. Udało się doraźnie naprawić bez wymiany cewki.
Skomentuj
-
Był to OEMowy głośnik z subwoofera Paradigm PDR-8. Ze starości górne zawieszenie rozpadło się całkowicie.
Miałem dylemat co do wyboru zawieszenia bo do kupienia było gumowe takie jak na zdjęciu (grubość może z 1mm) i drugie niby przeznaczone do subwooferów (grubość 3 mm). Ostatecznie kupiłem to cieńsze bo moc nie jest oszałamiająca i podejrzewam, żeby to nie grało z tak grubą gumą.
Skomentuj
-
Ok rozumiem ale wolałem dać coś lepszego na wyższe pasmo, niż na dole. O nasycenie rdzenia się nie boję bo cewki z rdzeniem ferytowym jakie stosują są z dużym zapasem, a usłyszeć różnicy nie potrafiłem. Prąd nasycenia jest na tyle duży że przy aplikacji z głośnikiem trudno osiągnąć.DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postalonevolf
I jak pograles juz cos ta przelanczarka lampa/tranzystor ??
Pytanie kluczowe - czy wylapujesz jakas roznice pomiedzy hybryda i tranzystorowcem ??
Dziekowac
Siema trochę posiedziałem i posłuchałem ino jak to ująć :)
jak przełączę na trany to dźwięk jakby się cofa nie w sensie ze robi się ciszej
a na lampkach jest jakby jaśniej i więcej, to tak po mojemu:) puki co lampki zostają tylko muszę kabelki ładnie poukładać
no i chyba będę musiał budkę trochę powiększyć bo ciasnawo się tam robi
Mam jeszcze WSHA ale zrobiłem pod ecc82 muszę parę rezików wymienić jak ogarnę to coś się postaram skrobnąć
Skomentuj
-
lonevolf
Ja mam podobne odczucia podczas przelanczania pomiedzy tranzystorem i lampa. Ta '' jasniejsza'' barwa bedzie wynikac z znacznie wiekszego THD. H3 moze sprawiac wrazenie ze w dzwieku jest wiecej detali i wiecej ''powietrza'' natomiast H2 i H4 moga nieco ocieplac dzwiek.
Ja sie nie moge doczekac ukonczenia projektu ''dom'', zabiore troche zabawek do chaty i poslucham na spokojnie.
Pozdri-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
Skomentuj