Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

:)
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Buduję klona monitorów studyjnych Grimm Audio LS1. Chcę szerokie kolumny, żeby ukierunkować brzmienie i obniżyć odbicia od ścian/podłogi. Staram się powtarzać oryginał, używając zdjęc z ich fabryki.

Zbudować szeroką obudowę, która nie będzie "grać" sama okazało się trudno. Najpierw złożyłem skrzynkę ze sklejki 18mm i jednym wzmocnieniem pośrodku jak u oryginału. Wibrowała poważnie, zwłaszcza górna ścianka. Złożyłem drugą obudowę wokół pierwszej i gumą pośrodku. Przednia ścianka łączy się z resztą obudowy tylko poprzez gumę. Stało o niebo lepiej. Jednak nadal czuć wibrację na niektórych kompozycjach, chociaż jest ta wibracja o wiele mniejsza.

Skomentuj

No ale jakie to są klony jak w oryginale są 3 drogi, seas excel i ten seas z waveguide, a u Ciebie jest zupełnie co innego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
          No ale jakie to są klony jak w oryginale są 3 drogi, seas excel i ten seas z waveguide, a u Ciebie jest zupełnie co innego?
          Oryginał ma 2 drogi. Można wyposażyć je w subwoofer, ale to jest opcja:

Głośnik wysokotonowy mam taki sam jak i oryginał: Seas 27TBCD/DXT, z waveguide.
          Głośnik średniotonowy jest na razie inny. Nie chciałem wydawać 2 tys na Seas 22EX001 nie będąc pewnym że klon zagra. Kupiłem dla próby Scan-Speak Discovery 22W. On ma bardzo podobne parametry TS ale kosztuje 3 razy mniej.

Skomentuj

No ale jakie to są klony jak w oryginale są 3 drogi
            W oryginale nie są 3 drogi, tylko dwie.
            Zresztą z oryginałem nie ma tu nic wspólnego bo głośniki inne.

Tutaj można by napisać - kolumny wzorowane na projekcie "Grimm Audio LS1", a nie klony.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
            Głośnik średniotonowy jest na razie inny. Nie chciałem wydawać 2 tys na Seas 22EX001 nie będąc pewnym że klon zagra. Kupiłem dla próby Scan-Speak Discovery 22W. On ma bardzo podobne parametry TS ale kosztuje 3 razy mniej.
            W takim razie o co chodzi?
            O obudowę czy głośnik?

Skomentuj

Oryginalne obudowy są chyba z MDFu

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

O obudowę czy głośnik?
                Tweeter jest taki sam jak w oryginale. Średniotonowy 22EX001 kupię kiedy skonczę obudowę albo gdy znajdę używany w lepszej cenie. Mój obecny zastępca ma nie tylko bardzo podobne parametry, ale i średnica się różni tylko o kilka milimetrów. Więc 22EX0001 wstanie bez problemu.

Można nazywać ten projekt "wzorem LS1" bo obudowa wyszła o 42 mm większa. Obudowa w oryginalnym rozmiarze dosyć mocno "grała"

Skomentuj

Można spróbować przykleić matę bitumiczną na ścianki które najmocniej drgają.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                    Oryginalne obudowy są chyba z MDFu
                    Tak jest. Oryginał jest zrobiony z laminowanego MDF albo HDFu. Zdecydowałem na sklejkę bo przeczytałem tu na forum że sklejka jest lepszą od MDF względem wygłuszenia wybracji. Chyba nie jest tak dobra.

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                    Można spróbować przykleić matę bitumiczną na ścianki które najmocniej drgają.
                    Już zrobiłem. Okleiłem obudowę techniczną gumą 3mm (współczynnik tłumienia wibracji 26dB). I założyłem jeszcze jedną warstwę sklejki. Stało o wiele lepiej ale nadal czasem czuć delikatną wibrację.
                    Last edited by chebum; 08.09.2018, 21:20.

Skomentuj

Osobiście wątpię że sklejka lepiej tłumi drgania od MDF (np. gitary wyrabia się ze sklejki). Trzeba by zrobić porównawcze pomiary akcelerometrem żeby się przekonać.

Skomentuj

Jak sądzicie jaka to jest grubość MDFu?

Skomentuj

Producent podaje 160mm głębokości więc z proporcji policzonych pikseli wychodzi mi około 20 - 22 mm

Skomentuj

Tutaj można by napisać - kolumny wzorowane na projekcie "Grimm Audio LS1", a nie klony.

O obudowę czy głośnik?
                            W oryginale masz jeszcze basowca na dole z tego co było w Google.

Skomentuj

Jak sądzicie jaka to jest grubość MDFu?
                              Mizernie wygladaja te obudowy. Do tego jeszcze z MDF. Widać, ze to projekt krojony przez kalkulator.

Skomentuj

W oryginale masz jeszcze basowca na dole z tego co było w Google.
                                To dodatkowy subwoofer za 3 tys. euro. W standardzie dostajesz kolumną dwudrożną.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Mizernie wygladaja te obudowy. Do tego jeszcze z MDF. Widać, ze to projekt krojony przez kalkulator.
                                Być może i tak. Tylko że grają dobrze.
                                Last edited by chebum; 08.09.2018, 22:23.

Skomentuj

Aaaa...no to chyba że tak. Ale ten twój projekt i tak nie pasuje do siebie ani trochę. Pomiędzy tym głośnikiem co ty użyłeś a tym z oryginałów jest spora różnica...

Skomentuj

Być może i tak. Tylko że grają dobrze.
                                    A masz projekt oryginalnej zwrotnicy?

Skomentuj

Aaaa...no to chyba że tak. Ale ten twój projekt i tak nie pasuje do siebie ani trochę. Pomiędzy tym głośnikiem co ty użyłeś a tym z oryginałów jest spora różnica...
                                      Mam ten sam tweeter co i oryginał.

Średniotonowy 22EX001 kupię kiedy skonczę obudowę albo gdy znajdę używany w lepszej cenie. Obecny zastępca to Scan-Speak 22W. Parametry TS różnią się mniej niż o 10%: ma taki sam Vas, Mms, Qts, Le, Xmx... Nawet waży tyle samo.

A masz projekt oryginalnej zwrotnicy?
                                      Tu jest dosyć szczegółowo opisana: https://www.grimmaudio.com/site/asse...8/speakers.pdf

W skrócie: podział częstotliwości za pomocą IIR LR24 + korekcja fazy przez FIR + indywidualny PEQ dla każdej kolumny.

Skomentuj

Może i dobrze gra, nie słyszałem. Pisze tylko o obudowie, która jest żenująco słaba jak na takie pieniądze. Szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę szerokość frontu. W takich obudowach jeszcze trudniej jest zachować odpowiednia sztywność. Generalnie MDF jest miękkim materiałem, który wymaga wiele zachodu aby zbudować naprawdę sztywna obudowę. Dlatego lepiej jest ( wg mnie ) budować ze sklejki, która ma większą sztywność od MDF. Co prawda podwyższa to rezonans i jego dobroc, ale na to jest sposób w postaci właściwej kanapki.

Średniotonowy 22EX001 kupię kiedy skonczę obudowę albo gdy znajdę używany w lepszej cenie. Obecny zastępca to Scan-Speak 22W. Parametry TS różnią się mniej niż o 10%: ma taki sam Vas, Mms, Qts, Le, Xmx... Nawet waży tyle samo.
                                        Kompletnie inne głośniki mimo podobnych parametrów.

Skomentuj

Pomiędzy tym głośnikiem co ty użyłeś a tym z oryginałów jest spora różnica...
                                          Jest też wersja LS1a z innym midbasem.

https://www.hifi.nl/artikel/27029/Re...udio-LS1a.html

Skomentuj

Czaruję...
                                          X