Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• stojo
    replied
    Zamieszczone przez Granat Zobacz posta

Kończę zabawę w udoskonalanie? Jakoś Ci nie wierzę :-)
    Zawsze można coś poprawić, a niekiedy nawet teoretycznie gorsze kolumny sprawiały więcej radości z słuchania i chcemy wrócić do czegoś podobnego.
    Obecny zestaw robimy kilka lat, jeśli kolejne lepsze miałyby powstać w takim tempie będę głuchy i za stary :) Gavrona DAC przetestowany, grał z YB zefikami i mnie roz... końcówki icepower plus ten dac grały u Paprocha i było na prawdę bardzo bardzo dobrze. Nie chce od sprzętu nic innego. Co do sentymentu do innych kolumn. Obecnie mam użyczone przez Paprocha Acoustaty 1+1 i to granie jest fenomenalne, szybkie, duże, szczegółowe, jasne bas okien nie wybija ale ja nie jestem fanem łupania. Te kolumny tak czarują że ciężko się przesiąść na coś innego. 2.5 metra robi swoje, pewnie będę tęsknił za tą ŚCIANĄ dźwięku bez zwrotnic, wolną i lekką muzyką z dipolowej folii. Jednak testowałem już wstępnie moje armaty i 2x PHL 1120 robi robotę, z berylem zażyły się tak że jest dzwiek jednolity, szczegółowy, prawdziwie live. Teraz czekam aż pewien Magik ogarnie AE i bas będzie tak samo dobry. Nie mogę już udoskonalać bo żona wie, że to ostatni rzut kolumn. Potem byłby rozwód.

Zostaw komentarz:

• MarekMitonski
    replied
    No raczej ale i tak bym robił przy większej konstrukcji ale tu maluszek z małym promieniem nie ma sensu. Tu ta sklejka tylko po to by połączenia na MDF'ie się nie pojawiały...

Zostaw komentarz:

• Pawel S.
    replied

ale wiesz ze jak skleic 2-3 warstwy tej sklejki, to utrzymuje ksztalt?
    oj bym cos z tego zrobil

Zostaw komentarz:

• MarekMitonski
    replied
    Takie maluszki robimy łączona technika... sklejka gięty klejona kontaktowym oraz poliuretanem... dlaczego tak ? A no dlatego że mam ograniczone zaufanie do kontaktowego natomiast poliuretan uratuje gdyby jednak miał rację...

Zostaw komentarz:

• allure09
    replied
    Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta

Masz jakies pomiary? Czy porównywałeś z innymi WG? Szukam czegoś w zastępstwie za drogie Seasy DXT i zaciekawił mnie Twój „tandem”
    Obiecany pomiar Daytona NHP25TI-4 w falowodzie. Pomiar w osi z 1m :

Typowy rezonans dla metalowych membran powyżej 20kHz.
    Generalnie wypada przyzwoicie, przebieg charakterystyki łudząco podobny do jedwabnego ND25FW w falowodzie a to z uwagi na niemal identyczny profil falowodu.

Falowody - 41 zł
    Komplet przetworników - około 181 zł
    Last edited by allure09; 11.08.2023, 18:50.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Do suba z niskim, aktywnym podzialem jest ok, ale jako niskotonowiec w konstrukcji 3 way niebardzo, bo za duzo w nim rezonansow oraz bedzie posiadal spora nierownomiernosc w offaxis. Plustem bedzie rowniez obnizenie czestotliwosci rezonansowej uzytych glosnikow, co przelozy sie na nizsze zejscie.

Zostaw komentarz:

• dragon
    replied
    Pogromca mitow masz może jakieś doświadczenia, uwagi związane z konstrukcją ripol ?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Powyzej 100hz bedziesz mial rezonas od obudowy U, a do tego nierownomierne promieniowanie poza osia. Stad brudne brzmienie wyzszego pasma, za ktore nie odpowiada sam woofer.

Zostaw komentarz:

• dragon
    replied
    W moim przypadku U długości równej głebokości głośnika. Po tym co słyszę to i tak nie chce go puszczać wyżej niż 100Hz.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Dzieki za info. Polecalem te glosniki do dipola. Sugeruje nie stosowac do nich glebokiej odgrody typu U, lecz mozliwie plytka odgrode H lub calkowicie prosta deche, jak w dipolach Jamo r909.

Zostaw komentarz:

• dragon
    replied
    Pogromca mitow prosto z pudełka dwie sztuki grs free air

Zostaw komentarz:

• allure09
    replied
    Pierwsze przymiarki

Zostaw komentarz:

• dragon
    replied
    Na szybko mogę powiedzieć że te GRS to jak najbardziej dobra budżetowa opcja do basu z OB.

mam 4 różne kombinacje to pomierzenia i testowania, trochę zejdzie z tym ale dam znać.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Skrobnij cos o pierwszych wnioskach z testow OB.

Zostaw komentarz:

• dragon
    replied

Eksperymenty własne z OB.

Może coś wyjdzie z tego ciekawego.
    Last edited by dragon; 06.08.2023, 13:22.

Zostaw komentarz:

• allure09
    replied
    Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta

Masz jakies pomiary? Czy porównywałeś z innymi WG? Szukam czegoś w zastępstwie za drogie Seasy DXT i zaciekawił mnie Twój „tandem”
    Nie mam porównania z popularnymi WG300 czy też WG148R, bo zwyczajnie ich nie miałem.

Co do pomiarów to podglądowo wykonałem 2 miesiące temu, potem na świat przyszedł syn i praca stanęła, jak znajdę to wrzucę, bo nie pamiętam czy je zapisałem.

Jeśli nie, to poczekaj 2 tygodnie, wtedy będę miał pomiar w docelowej obudowie.
    Last edited by allure09; 02.08.2023, 21:06.

Zostaw komentarz:

• Granat
    replied
    Zamieszczone przez stojo Zobacz posta
    ]
    Kończę zabawę w udoskonalanie? Jakoś Ci nie wierzę :-)
    Zawsze można coś poprawić, a niekiedy nawet teoretycznie gorsze kolumny sprawiały więcej radości z słuchania i chcemy wrócić do czegoś podobnego.

Zostaw komentarz:

• Ape--
    replied
    Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
    Nie tak dawno znalazłem na aliexpress dość tanie przystawki do tweeterów, które są wyprofilowane na kształt niewielkiego falowodu.
    Cena 41 zł za parę plus wysyłka była mocno atrakcyjna a że szukałem taniej opcji tweetera z falowodem i metalową kopułką do mojego projektu, to zakupiłem przystawki i połączyłem z Daytonem NHP25TI-4.
    Mankament jest taki, że otwory montażowe w falowodzie wprowadzają wąski ale 15db dołek na charakterystyce przy 7kHz. Zasłonięcie ich taśmą izolacyjną zlikwidowało "zapadlisko" do zera wobec czego tanim kosztem musiałem nieco zmodyfikować przystawki za pomocą masy szpachlowej, papieru ściernego P120 i lakieru strukturalnego.

Tak wyglądają przed modyfikacją :

A tak po :

EDIT : Jednak cena jeszcze spadła i można je kupić za 39 zł para Czas oczekiwania teoretycznie miesiąc ale moje doszły w 2 tygodnie.

Zostaw komentarz:

• gavron04
    replied
    Zdjęcia w pełnej rozdzielczości - https://www.flickr.com/photos/125677...77720310174687

W trakcie testów, nowy konwerter W innym temacie podałem kilka szczegółów, ale je przypomnę:

- PCB 4 warstwowa - porządny layout, z zachowaniem impedancji dla USB jak i I2S (amanero jak i usb audio to PCB 2 warstwowe),

- USB z pełną ochroną ESD, EMI, z wbudowanym filtrem CMF,

- zasilanie z USB z filtrem CLC,

- funkcje USB tak jak w USB Audio, UAC 1.0 oraz UAC 2.0, w trybie UAC 2.0 do 32bits/384kHz,

- generatory NDK serii NZ2520SDA (Ultra Low Phase Noise)

- wbudowany mój moduł bluetooth -
    http://gavron04.diyaudio.pl/?selekto...m-bluetooth-50
    - tutaj można poczytać o parametrach, dodatkowo możliwość zmiany nazwy pod siebie, wyprowadzone piny od stanu bluetooth (połączony, oczekujący, parowanie - led oraz przycisk)

- gniazdo u.fl dla anteny od bluetooth,

- mux i2s (usb/bluetooth), z automatycznym sterowaniem - przełącza na bluetooth po połączeniu z urządzeniem,

- zasilanie z USB (z wbudowanym softstartem, ochroną przeciwzwarciową, zabezpieczeniem termicznym) lub zewnętrzne 3,3 lub 5V, zewnętrzne z zabezpieczeniem przed odwrotną polaryzacją, bez spadku napięcia np taki zasilacz - http://gavron04.diyaudio.pl/?dwustop...3045-(-psu-ds-)

- pełna izolacja i2s oraz pozostałych sygnałów (f0..3 i inne),

- wyjście SPDIF (usb jak i bluetooth, w zależności co aktualnie gra) - na wm8804 z możliwością ustawienia danych 16/24bits i2s, również izolowane na trafo,

- zasilanie od strony wyjścia izolatorów również z zabezpieczeniem przed odwrotną polaryzacją napięcia

- najważniejsze, wymiary te same co amanero/usb audio.

i jeszcze jeden nowy mini projekt - MUSES05 W wersji single oraz dual:

Zdjęcia w pełnej rozdzielczości - https://www.flickr.com/photos/125677...77720310174687

Last edited by gavron04; 01.08.2023, 12:18.

Zostaw komentarz:

• Rosayo
    replied
    I super :) WG dobry na wszystko. Nawet z średniego głośnika potrafi wyciągnąć o wiele więcej w brzmieniu

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X