Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kaman777
    jesli masz tuner polaczony z koncowka mocy na jednej plytce ciezko Ci bedzie odzielic koncowke mocy od tunera i tym bardziej zaaplikowac caly uklad w nowa obudowie ale kombinuj czegos sie nauczysz:)
    No właśnie zauważyłem (tuner niech sobie zostanie) ale decka jak oddzieliłem to nie gra :)
    tzn. że sygnał jeszcze gdzieś przez niego przechodzi. I jestem przytłoczony ponieważ moj brak wiedzy o elektronice nie pozwala mi na dalsze poczynania bez kaseciaka (inaczej mówiąc nie mam pojęcia jak go ominąć za dużo przewodów :razz: (a schematu brak :/ )

tak wg to się w połowie robi offtop chyba i nie wiem czy powinienem dalej wypisywać w tym temacie? Co moderator na to ?

[ Dodano: 2010-08-22, 23:58 ]
    HA już wiem "universiarze" zrobili pre i decka na jednej płytce ale....
    heh pojechałem na skróty podałem sygnał na końcówkę mocy (omijając potek) a głośnik podłączyłem do wyjścia i gra :smile: tylko że nie mogę zaczaić jednego - dlaczego na wyjściu są tylko 3 przewody?
    Na tym etapie chciał bym wykręcić końcówkę, potencjometr, trafo, włącznik, płytkę z filtrami (bas,balance,sopran) i oczywiście te fajowskie wychyłowe wskaźniki mocy Następnie sklecić to razem do kupy... i tu pewnie z braku mej wiedzy o elektronice zrodzi się problem i będę musiał zasięgnąć waszej pomocy... Czy mam założyć sobie nowy temat w dziale elektroniki ??

Skomentuj

Nareszcie przyszły płytki z zakładu i prace nad wzmkiem ruszą do przodu :)
      Zakład wykonał płytki perfekcyjnie (dzięki Yoshi_80 za cynk z tymi prototypy.com :) )
      niestety jakiś komputerowy chochlik usunął z gerberów jeden z tranzystorów mocy i nie ma pod niego ani otworów ani padów. Dziwna sprawa bo w pliku .pcb wszystko jest OK.

Teraz tylko trzeba to wszystko polutować :)

Skomentuj

Macie gdzieś może dokładne wymiary (tzn najlepiej pdf) takiego gniazda zasilającego-bezpiecznikowego- z włącznikiem jakiego użył dolphin123 w swoim lampowcu ( http://img94.imageshack.us/i/83449416.jpg/ ) i wiecie gdzie można to kupić? Bo przeglądam sklepy i bieda jeśli chodzi o takie rzeczy.

Skomentuj

kombo,
          http://allegro.pl/item1200936337_fil...ecznikami.html
          ale da się kupic dużo taniej...

Skomentuj

"Trochę" drogie... i dobrze żeby było bez filtra, chociaż pewnie takich nie ma.

Skomentuj

kombo, a jak bez filtra to spokojnie znajdziesz za kilka zł np tu:
              http://allegro.pl/item1181798986_mod...zp_16zl_2.html

Skomentuj

daniel69, zauważ, że radiator ma gęstsze użebrowanie niż standardowy, uni będzie podpięty pod trafo ok 200VA 2x30V (jałowo)

zastanawiam się żeby np dać od dołu wentylatory które będą przedmuchiwać powietrze przez żebra radiatora

Skomentuj

Nie z dołu tylko tak:

Skomentuj

z takim radiatorem i tak i tak uni będzie ci się wyłączał przy większych mocach jeśli będziesz go chłodził tylko pasywnie...

Skomentuj

no zobaczymy w praktyce bo dużych mocy to chyba z niego nie będę wyciskał...

i tak radiator mam jak za darmo bo był ze zwłokami denona, które kupiłem za 40zł z wysyłką a i tak się opłacało, bo trafo obudowę i parę gniazd użyję do uni

pegelmesser, niby czemu tak? mi się wydaje że przepływ powietrza przez żeberka w taki sposób jak ja napisałem będzie skuteczniejszy

Skomentuj

scythe1123 spokojnie radiator powinien styknąć przy przy tym napięciu.
                        pegelmesser fajne sztuczne obciążenie :)

Skomentuj

Oto co zostało z w/w universum 6500 :grin:

Trzeba to teraz tylko do kupy poskładać....

Zamieszczone przez kaman777
                          ....wbrew pozorm to nie sa zle wzmacniacze na dobrych tranach neca szybkich diodach,kondesatorach nippon czesto produkowane na zlecenie firmy uniwersum,mialem kilka modeli i naprawde przyjemnie to gra :)
                          nie nippon tylko nichicon, ale podobno też dobre

i rzeczywiście (jeszcze jak była cała) grała bardzo sympatycznie, dynamicznie a najbardziej urzekła mnie kontrola basu, mmhmmm, jak to gdzieś wyczytałem - cytat: "trzyma głośniki za mordę i wie co z nim robić..."

Skomentuj

jaki był cel wybebeszenia tego calego ustrojstwa z obudowy? Lepiej teraz gra na drewnianym blacie biurka?

Skomentuj

jaki był cel wybebeszenia tego calego ustrojstwa z obudowy? Lepiej teraz gra na drewnianym blacie biurka?
                              O tak! poprawiła się stereofonia choćby dlatego że leży na olchowym wzorze laminatu biurka , doszło basu ze względu na brak tych wszystkich nie potrzebnych śrubek, a przede wszystkim gra głośniej jak jest bez obudowy....
                              (No co jakie pytanie taka odpowiedź :razz: )

A poważnie to wcześniej już pisałem miało brzydką, WIELKĄ obudowę (42x45x50cm jakoś nie reflektuje takich klocków....) Wieża składała się z gramofonu(nie potrzebuję), Decka (nie potrzebny w tych czasach przynajmniej mi), Tunera (nie słucham chyba że w samochodzie jak mi się płyty znudzą/skończą...) za to sam wzmacniacz się przyda i naprawdę ładnie to gra...

Skomentuj

Powoli do przodu jeszcze tylko kilka dziur w radiatorze i można odpalać :)

Skomentuj

No to i ja wrzucę efekt dłubania pod blokiem sprzed 2 tygodni. Póki co wersja próbna oczywiście żeby sprawdzić jak to gra, subwoofer będzie gładko zabudowany w lewym boku bagażnika, przewód zasilający chyba wypadałoby wsadzić w peszel (przynajmniej pod maską). Póki co wrażenia bardzo pozytywne, banan na gębie, piękne uzupełnienie dołu (jeszcze) fabrycznych głośników. Nie do łupania, w końcu VOLVO zobowiązuje. :mrgreen:

Radio JVC traktuje wyjście na wzmacniacz jako głośniki tylne, a te zostały odłączone, więc mam regulację głośności subwoofera faderem. :cool:
                                  Skrzynka to stary domowy subwoofer o pojemności ok. 20-22 litrów, głośnik na STX GDN 22-120-4 S, niewielki wzmacniacz Audison 90-95W RMS. Od maja trwa duży remont w mieszkaniu, jeszcze jakieś pierdółki wykańczam, ale niedługo planuję zrobić zabudowę bo jeszcze trzeba w tym roku sfiniszować skrzynki pod KEPy i XT19.
                                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Witam wszystkich zaczynam powoli przygodę z audio, a raczej przechodzę na next lvl :) Po przeczytaniu tutaj 230 stron, innych artykułów, informacji na pozostałych forach zrobiłem taki projekt, całość własnoręcznie czyli: pasujące wymiary, ustawienie głośników, cięcie płyt itd itd. W stanie surowym wygląda to tak:

Niestety fotka z komórki w opłakanym stanie :oops:

Skomentuj

No nieźle, optycznie co to za głośniki tam siedzą? co ze zwrotnicą dla monitorków? sub jest filtrowany pasywnie? czym to będziesz napędzał?:)
                                      a no i jakie wykończenie :)

Skomentuj

misiek_vp1, mam pewne podejrzenia, ale możesz powiedziec jakie głośniki dokładnie tam siedzą? Nie chce cię gasić, ale mam wrażenie że to raczej marne głośniki. Nawet jak na swoją cenę.
                                        Ale wykonanie super :)

Skomentuj

misiek_vp1, dlaczego tubka, a nie kopolka ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X