Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Absorbery coś dały?

Skomentuj

Sorki pomyłka. Myślałem że to: http://allegro.pl/wzmacniacz-av-cav-a8-i2860774937.html
      Wzmak CAV A8 a jeden pan z Łodzi miał na sprzedaż.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
        Absorbery coś dały?
        Absorbery dało bardzo dużo, bas się bardzo uspokoił. Szkoda, że nie mam więcej miejsca żeby jeszcze ze 4 dołożyć.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Pana R. (to wielkie coś z niebieskimi wskazówkami)
          yyyyyyyyy zmieściłeś Pana R. pod telewizorem ? i w jaki sposób doprawiłeś mu te wskaźniki ? :biggrin:

Nie ma problemów z dyfrakcjami od tych podziałów ?

Skomentuj

Pytanko, narazie mocno teoretyczne - kolega myśli o subie do kina domowego. Załóżmy że wielkość obudowy nie ma znaczenia, zasilanie "pasywne", z amplitunera kina domowego (moc pewnie z 80-100 W, oczywiście odcięte elektronicznie przez filtr amplitunera). Czy warto myśleć o głośniku estradowym STX 15 cali ? np. SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC lub SW.STX.15.4.1200.8.F.S.MC Oba mają wysoką efektywność (95-96 dB) więc jak zakładam nie potrzebują kilowatów prądu aby zagrać odpowiednio głośno w pomieszczeniu (jeżeli bredzę to skorygujcie mnie, proszę).

Skomentuj

To glupi pomysl, bo efektywność będzie wysoka, ale w wyższym basie. To co najniżej i najciekawsze w kinie jest na samym dnie czestotliwosci, a tam taki glosnik ma już tak mierna sprawność, ze szkoda sobie tym zawracać glowy. Do kina musi być typowy subbwofer i tyle.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
                jeżeli bredzę to skorygujcie mnie, proszę
                ..............
                Załączone pliki

Skomentuj

OK, dzięki za Twój komentarz, faktycznie sensowna efektywność dopiero od 40 Hz.

Skomentuj

dzabij, można iść w tym kierunku ale znajdź sobie 15cali które bedzie miało fs rzędu 20hz i mms 200-300g. Fakt będzie miało wtedy sporo niższą efektywność niż wspomniane wyżej głośniki, ale na najniższym paśmie sprawdzi się lepiej.

A jeszcze jedna "ciekawostka". JBL robi wiele instalacji kinowych, w nich są stosowane suby z takim o głośnikiem:

http://www.jblpro.com/pages/pub/components/2241.pdf

Z procesorowaniem gra to od 22hz, ino buda grzmot dość spory :)
                    Last edited by Shiver; 13.02.2013, 23:58.

Skomentuj

Powoli do przodu :)
                      Załączone pliki

Skomentuj

@marian:ładne te monitorki:)czy BR jest tak duży?czy tylko tak mi się wydaję?Jeśli możesz to napisz jaką średnicę mają te BR i jaka jest pojemność tych monitorów.

Skomentuj

On tylko tak "strasznie" wyglada
                          To polinkowy br
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
                            Jeśli możesz to napisz jaką średnicę mają te BR i jaka jest pojemność tych monitorów.
                            Pojemność 17L. A tu wymiary BR http://www.loudspeakershop.eu/rura-b...hp-p-1140.html

Skomentuj

Po co aż taki duża średnica tunelu? Polinkowy HP68 (u Ciebie jest HP100) w zupełności wystarcza do 18cm woofera... Niepotrzebnie zabierasz sobie tylko litraż marian.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                Niepotrzebnie zabierasz sobie tylko litraż marian.
                                Nie prawda, większy tunel promieniuje sprawniej więc kompensuje to co zabiera z objętości. W ogólnym rozrachunku mniej-więcej wychodzi to samo (zależy jak bardzo przesuniemy się w stronę którejś skrajności)

Skomentuj

Po co aż taki duża średnica tunelu? Polinkowy HP68 (u Ciebie jest HP100) w zupełności wystarcza do 18cm woofera... Niepotrzebnie zabierasz sobie tylko litraż marian.
                                  A pokaż mi wymiary tej rury,bo jakoś nie mogę namierzyć. No i jak ona wygląda.

Skomentuj

http://polink.com.pl/pliki/dane_tech/dane_tech_22.pdf

---------- Post dodany o 13:45 ---------- Poprzedni post o 13:37 ----------

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                    Nie prawda, większy tunel promieniuje sprawniej więc kompensuje to co zabiera z objętości.
                                    Większy tunel promieniuje lepiej, to oczywiste, ale zabiera też objetość w której głośnik pracuje. Najlepszym przykładem mogą być monitory Romana na Etonach (niedługo na forum je pokażemy).
                                    Jest tam 15litrów, po odjeciu tunelu HP50 i tego co zajmuje głośnik, zostaje jakieś 13,5litra. Na 18cm woofer troszkę mało... Teraz gdyby wstawić większy tunel jaki zastosował marian HP100, zabrałoby to kolejne 0,5 do 1litra. Przy takim litrażu ma to już znaczenie, a HP50 przy tym głośniku pracuje bardzo dobrze i nie ma potrzeby zwiekszać jego średnicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      A pokaż mi wymiary tej rury,bo jakoś nie mogę namierzyć. No i jak ona wygląda.
                                      http://polink.com.pl/pliki/dane_tech/dane_tech_22.pdf
                                      Chłopie,przecież to jest to samo :)

---------- Post dodany o 13:51 ---------- Poprzedni post o 13:50 ----------

Ja mam dokładnie HP 68 900018 :) więc nie rozumiem o co chodzi :)

Skomentuj

Faktycznie, mój fail... :)

Skomentuj

Jest tam 15litrów, po odjeciu tunelu HP50 i tego co zajmuje głośnik, zostaje jakieś 13,5litra. Na 18cm woofer troszkę mało... Teraz gdyby wstawić większy tunel jaki zastosował marian HP100, zabrałoby to kolejne 0,5 do 1litra. Przy takim litrażu ma to już znaczenie, a HP50 przy tym głośniku pracuje bardzo dobrze i nie ma potrzeby zwiekszać jego średnicy.
                                          I dlatego napisałem o skrajnościach w dalszej części postu :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X