Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Eclipse , ja wiem, że gruby front, ale te TLki to jakoś mnie nie przekonują tym, że front nie jest niczym usztywniany. Przecież to musi rezonować jak pudło rezonansowe i cała przednia ścianka gra razem z głośnikami...

Nie za blisko magnesu woofera wypadnie Ci ta duza cewka od zwrotnicy?

Skomentuj

Konrad - co te tonerexy tak co drugi tran?

Skomentuj

Jaskiniowiec zalecał je dać. Mówił, że poprawiają charakterystykę impulsową układu. Lepszy, dynamiczny bas przy większych mocach. W oryginale ich brak. Niektórzy wlutowali 20 na kanał.
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
          Panowie przypominam o prawidłowym dodawaniu zdjęć przez mechanizm forum !

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            nie ruszaj tym forniru!
            chyba ze zalozysz oring 1-2mm
            niedosc ze zniszczysz fornir od lozyska, to jeszcze postrzepi go na gorze
            Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
            Spokojnie. Ja zawsze tak docinam fornir (różne gatunki). Niskie obroty, wolny posuw i taśma naklejona w miejscu gdzie prowadzone jest łożysko. Próbowałem różnych sposobów i taki jest dla mnie najlepszy.
            No właśnie, spokojnie, bo jak sam piszesz:

wszystko jest kwestia techniki

Skomentuj

nie ruszaj tym forniru!
              chyba ze zalozysz oring 1-2mm
              niedosc ze zniszczysz fornir od lozyska, to jeszcze postrzepi go na gorze
              No co ty :blink: Jakiś jakościowo dupowaty musiałeś mieć frez że się tak zraziłeś. Ja zawsze tak docinam. Gdybym miął taki blind/obłóg 5mm szlifować ręcznie papierem ściernym to bym chyba sfiksował :)

a jak inaczej chcesz wyrownac formatki ciete w casto i podobnych wynalazkach?
              wszystko jest kwestia techniki
              Ja też tnę mało dokładnie i wyrównuje później na frezarce stołowej, od prowadnicy no ale warunek taki że gdzieś na danej formatce musi być kąt prosty....

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                Panowie przypominam o prawidłowym dodawaniu zdjęć przez mechanizm forum !
                Kulturalnie próbowałem umieścić za pomocą waszego uploadera ale rano był jakiś błąd techniczny i zniknęła mi cała galeria?!
                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                  No co ty Jakiś jakościowo dupowaty musiałeś mieć frez że się tak zraziłeś. Ja zawsze tak docinam. Gdybym miął taki blind/obłóg 5mm szlifować ręcznie papierem ściernym to bym chyba sfiksował
                  w sumie to faktycznie nie robilem tak na nowej frezarce... ale nauczylem sie nozyczkami docinac i tak mi pasuje

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                  Ja też tnę mało dokładnie i wyrównuje później na frezarce stołowej, od prowadnicy no ale warunek taki że gdzieś na danej formatce musi być kąt prosty....
                  ja kat lapie na szablonie... ale to tez trzeba dobrze ustawic

Skomentuj

Wkrótce pierwsze uruchomienie:
                    marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Skomentuj

Chociaż tą żarówkę daj pomiędzy zasilanie lub inny ogranicznik prądu, jak coś spieprzyłeś to rozp*** połowę tego wzmacniacza.

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                        Jak nie masz jeszcze zasilania to zastanow sie moze nad przetwornica 1-2kW.
                        Zrobić własnoręcznie stabilną przetwornice 1-2 kW to dopiero zadanie i chciałbym życzyć szczęścia każdego komu życie niemiłe.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                          Eclipse , ja wiem, że gruby front, ale te TLki to jakoś mnie nie przekonują tym, że front nie jest niczym usztywniany. Przecież to musi rezonować jak pudło rezonansowe i cała przednia ścianka gra razem z głośnikami...

Nie za blisko magnesu woofera wypadnie Ci ta duza cewka od zwrotnicy?
                          Front jest przetestowany juz, 8935 to nie zadna kobyla.
                          Co do cewek miales racje i dzieki wiesz nawet nie zdalem sobie z tego sprawy - poprawione zmniejszylem pilsnie i zupelnie przkrecilem, calosc wchodzi pod 9950. Wygluszenie bylo luzno wsadzone zero wkladu pracy 5 min roboty.
                          jeszcze raz dzieki

Skomentuj

Mówię Ci tomq88, tak rezonuje to pudło, że zagłusza dźwięk z kolumn:-) Mam taki sam projekt zrobiony, który gra i możesz wierzyć lub nie to nic nie rezonuje, gra zdecydowanie lepiej od br-ki.

Skomentuj

Jeszcze tylko wosk :)

Skomentuj

_mucha_ sam nie wiem dlaczego, ale fajne, podobają mi się :)

Zamieszczone przez _mucha_ Zobacz posta
                                wosk
                                I dobrze, w połysku nie były by chyba takie fajne.

Paweł S. polakierowałeś już tego orzecha :) bo chcę zobaczyć.

Skomentuj

Gdyby nie sąsiadka z 3 piętra, której dokucza hałas frezarki o godz 15.00, to bym dawno skończył, a tak będę czekał do poniedziałku. Dodatkowo przez pośpiech zfrezowałem za duży otwór na wysokotonówkę o jakieś 2 mm :blushing:. Na szczęście sprawne ręcę zakleiły, wycięły i wyścierały papierkiem cieniutką listewkę hdfu tak ładnie, że wyszło idealnie nawet bez użycia frezarki :thumbup:.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                    Wkrótce pierwsze uruchomienie:
                                    Wszystko się udało. Dzięki wielkie, dzwiedziu, za pomoc!!
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Na mnie to Japonce kiedyś naślą Jakuzę - za te wszystkie wzmacniacze .

AA co tutaj sądzicie o ich potencjometrze o dźwięcznej nazwie aava .
                                      Polak potrafi za niedługo ukarze się prototyp :::))) .

Skomentuj

jaskiniowiec , witamy na forum :)
                                        BTW, sam siebie ukarze? Za co?

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                        Mówię Ci tomq88, tak rezonuje to pudło, że zagłusza dźwięk z kolumn:-) Mam taki sam projekt zrobiony, który gra i możesz wierzyć lub nie to nic nie rezonuje, gra zdecydowanie lepiej od br-ki.
                                        Obudowy prawa fizyki juz nie dotyczą? Jakiś specjalny wyjątek? Inne duże powierzchnie grają gdy się przyłoży do nich wibracje, np.: http://www.youtube.com/watch?v=N_HiP7FGcKY
                                        Wiem, może czepianie się, ale ja wychodzę z założenia, że jak już robić to zgodnie ze sztuką (są różne podejścia do tego hobby).

_mucha_ , kolumny zgrabne, a woskowanie jak najbardziej popieram:thumbup:

Hermes skróć chociaż kable od mostka do kondensatorów. Prąd ich ładowania jest naprawdę duży i płynie właśnie na tym odcinku (mostek - kondensatory), tu każda rezystancja ma znaczenie.

Skomentuj

Spoko.
                                          Pisz o wrażeniach !
                                          W sumie ja wiem, ale inni.
                                          Grzegorz obiecałeś mi te wartości do zab :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X