Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez aeron Zobacz postapo zrobieniu kolumn, zamalować je żywicą i ładnie obszlifować na rowno ? Powinno zachowywać bryłę, rozwiazac problem klawiszowania , a jak ktos porządnie zrobi + np obszpachluje i zapodkładuje umożliwoć lakierowanie.
skonczylem montaz obu FX-300 i ustawilem je sobie tam gdzie moje vify
barwa mniej naturalna od vif (moze cos sie wygrzeje) ale basu jest duzo wiecej, no i zaskoczyla mnie bardzo scena jaka wykreowaly
Skomentuj
-
"po zrobieniu kolumn, zamalować je żywicą i ładnie obszlifować na rowno "
Robiłem coś w tym stylu w moich starych kolumnach, eksperymentalnie.
Każdą sciankę trzeba robić osobno, więc jest to metoda czasochłonna.
Wykładałem pędzlem na ściankę stosowną warstwę żelkotu, oczywiście przed tym
trzeba zabezpieczyć pozostałe ścianki przed tym co z tej smarowanej spłynie,
żeby sobie ułatwić zadanie. Drugi etap to wyrównywanie. Do tego celu przygotowałem
sobie szybę odpowiedniej wielkości, która zakrywała całość. Szybę smarowałem środkiem,
który zapobiegał przyklejaniu sie do niej żywicy [niestety nie wiem co to był za środek,
może znajdę gdzieś to jeszcze].
Szybę nakładałem powoli uważając żeby nie powstawały pęcherze powietrza.
Jak już szyba leżała wmasowywałem ją delikatnie w żelkot aby była
pewność że dobrze docisneło i wyrównało. Po wyschnięciu powoli odklejałem szybę.
Po jej sciągnięciu powierzchnia była idealnie płaska, połyskująca i twarda. Szlifowania
mało, bo głównie na narożach. Mi wyszło trochę pęcherzyków, ale wiem że możnabyłoby to zrobić
duuużo lepiej niż ja. Oczywiście po takim zabiegu nie ma mowy o żadnym klawiszowaniu.
Nie wiem czy odkryłem amerykę, może już ktoś tutaj tak robił.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaniby dlaczego mialoby sie nie ruszac? bedzie klawiszowalo
Można też żywice zazbrojeniować - tym samym ja utwardzając.
Mówię oczywiście o odpowiedniej grubości warstwy żywicy - nie o 1x posmarowaniu boczku :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez aeron Zobacz postaŻywica jest duzo twardsza niż mdf - tym samym "zamknie" obudowę np. od wilgoci itd + wytworzy skorupę uniemożliwiającą poruszanie sie płyt miedzy 1 a 2gą.
Można też żywice zazbrojeniować - tym samym ja utwardzając.
co innego zalaminowanie + topkot
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaA pamiętasz jak wspominałeś, że masz kupca na tego Advance Acoustic? :P Ja go tam dalej widzęAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
Skomentuj
-
Nie pamiętam modelu ale mniej więcej taki:
http://allegro.pl/advance-acoustic-m...674098368.html
Są też inne modele tej firmy w tej cenie - możesz poszukać i sobie wybrać co się podoba.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNie pamiętam modelu ale mniej więcej taki:
http://allegro.pl/advance-acoustic-m...674098368.html
Gra tak, że mi się podoba a i prądu nie brakuje :)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Skomentuj