Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Last edited by lokiec3; 20.11.2024, 11:43.
- 2 polubień
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaFajny projekt i znajomy koncept, bo to kolejny projekt jaki widzę na forach DIY, a oparty na moim pomyśle sprzed ładnych kilku lat na własne paczki zbudowane w oparciu o dobór (egzotycznych wówczas w świecie DIY) głośników Acoustic Elegance i PHL :-).
Szkoda, że Acoustic Elegance praktycznie wycofał możliwość przygotowywania wersji OEM-owych swoich basów dla DIY-wców. Te z regularnej serii TDXS mają jedną dość istotną wadę konstrukcyjną, aczkolwiek nawet z nią zamiatają większość tzw. hi-endów.
Jedna uwaga - ta kopułka nie do końca pasuje do tych głośników i nie pozwala pokazać ich pełnego potencjału brzmieniowego i makrodynamicznego.
Zostaw komentarz:
-
Fajny projekt i znajomy koncept, bo to kolejny projekt jaki widzę na forach DIY, a oparty na moim pomyśle sprzed ładnych kilku lat na własne paczki zbudowane w oparciu o dobór (egzotycznych wówczas w świecie DIY) głośników Acoustic Elegance i PHL :-).
Szkoda, że Acoustic Elegance praktycznie wycofał możliwość przygotowywania wersji OEM-owych swoich basów dla DIY-wców. Te z regularnej serii TDXS mają jedną dość istotną wadę konstrukcyjną, aczkolwiek nawet z nią zamiatają większość tzw. hi-endów.
Jedna uwaga - ta kopułka nie do końca pasuje do tych głośników i nie pozwala pokazać ich pełnego potencjału brzmieniowego i makrodynamicznego.
Last edited by Racjonalny; 14.10.2024, 11:39.
- 4 polubień
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
Współczuję sytuacji.
Możesz coś więcej napisać o tym zestawie z PHL ? co na reszte pasma i jakie podziały planowane ?
PHL gra dźwiękiem otwartym, w połączeniu z bliesmą jest mu bliżej do estrady niż do monitorów bliskiego pola :) to musi połknąć trochę mocy żeby odkryć karty. Dźwięk jest duży, Tomek kiedyś pisał, że ma się wrażenie, że gra cały front, dokładnie tak jest, nie ma skalpela i wykrawania każdego dźwięku. Jest muzyka na wiele godzin bezbolesnego słuchania. Jeśli chodzi o bas, ciężko to opisać, killer. Obudowy są ze sklejki, 30 i 50 mm są ciężkie i wygłuszone zostały filcem oraz wełną, Marcin (LM) jak wspominałem kiedyś, zrobił je wybitnie, dlatego bas nie jest pudełkowaty, po prostu bardziej to czuć niż słychać. W obecnej formie zestaw jest kompletny. Może kiedyś pokombinuję z końcówką na GaN albo może Matway coś zrobi, co ubije Nilai. Póki co słucham a to co słyszę bardzo mi się podoba. pzdr
- 3 polubień
Zostaw komentarz:
-
Adapter został zaprojektowany na zlecenie na specjalnym układzie, moje są jedynie głupie pomysły i okablowanie ale ich realizacja w pełni Matway-electronics.pl, mi też się super podoba :P
- 2 polubień
Zostaw komentarz:
-
Super podoba mi się. Możesz podpowiedzieć jak wygląda przejście z XLR na RCA? Jakiś schemacik?
Zostaw komentarz:
-
Lata 90te w nowej odsłonie, czyli AD1865N (laserowe napisy) piggyback projekt udostępniony od 3lite dla forum z pewnymi zmianami np.10x opa1612, ze zbalansowanym wyjściem XLR, wyjściem rca, pełne zasilanie liniowe, uac evo z bt selektor cyfrowy 3x toslink, 1x coax oraz pre xlr wszystko sterowane przez miniseries controller Matway-electronics.pl, wszystkie moduły wykonane również przez Mateusza, standby, pvc, wyswietlacz alfanumeryczny również. Jedynie syf w kabelkach to moja robota, głupie pomysły tez były moje. Porównując do ess9018(audiolab m dac plus) niebardzo jest co pisać bo nie ma co porównywać ess to zabawka przy tym zestawie.
Last edited by Barth; 29.09.2024, 14:57.
- 2 polubień
Zostaw komentarz:
-
Z daleka jak się tak patrzy na to zdjęcie to wygląda jak stół serwisu rtv z lat 90 :) :)
Zostaw komentarz:
-
Cześć wszystkim,
chciałem się ze wszystkimi serdecznie przywitać. Praktyczne rzecz ujmując to mój pierwszy post. Chciałem przedstawić się, prezentując swój pierwszy wytwór. Jak narazie jest to kolumna od zapha - Bamtm. Początkowo chciałem wykonać pierwszy projekt własnych monitorów 2way, ale po pierwsze, mogło by mnie to przerosnąć, po drugie nie wiem czy miałbym tyle zaparcia, aby dowieźć taki projekt. Wybór padł na kolumny podłogowe, które mają zastąpić stare zg40c jeszcze z lat mojego dzieciństwa.
Nowe kolumny wykonane w wersji br. Wytłumienie to wełna poliestrowa na dnie oraz wełna owcza na ściankach. Obudowa to MDF 19mm składany na 45deg oklejony fornirem z dębu srebrzystego. Dodatkowo front doklejamy malowany na czarno. Jestem bardzo ciekaw wyników oraz przyjęcia tego projektu. Nie mogłem znaleźć opinii na jego temat, jedynie jakieś pojedyncze posty właścicieli.
Wszystkich pozdrawiam.
Last edited by Wilczan; 28.09.2024, 10:00.
- 5 polubień
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: