Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozpoczęta budowa pierwszego zestawu audio. Jeden z chyba najbardziej standardowych zestawów początkującego: 18 MCX + PCX.
    Na razie na zwrotnicy Pawła.

Na fornirowanie poczekają, aż nie zrobię wzmacniacza. Chcę mieć do kompletu w jednym "designie".

Skomentuj

hmm, nie za daleko od siebie głośniki to raz, a za blisko głośników bas reflex to dwa :>

Skomentuj

za mocno glosniki rozsuniete :(
        b-r tutaj moze byc - nie widze problemow

Skomentuj

Powinny być bliżej? Np, gdybym zamienił b-r z tweeterem byłoby lepiej?

Faktycznie, nie wziąłem pod uwagę wzajemnej odległości pomiędzy głośnikami. Jest to moja pierwsza konstrukcja audio tego typu, wcześniej robiłem tylko kolumny gitarowe.

Na szczęście front jeszcze nie jest wklejony, właśnie na wypadek zmian koncepcji po testach. Ale nie będzie to poprawne? Fala przy częstotliwości 3kHz (okolice częstotliwości podziału) ma długość ok. 12cm. Odległość między głośnikami wynosi 18cm, więc mieszczą się w tym 3 półfale fali 3kHz, więc pomiędzy głośnikami (mierzona od środka przetworników) powinny się spotkać w zgodnej fazie. Czy jednak nie?
          Last edited by Piter93; 08.10.2015, 10:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez Piter93 Zobacz posta
            Na fornirowanie poczekają, aż nie zrobię wzmacniacza. Chcę mieć do kompletu w jednym "designie".

Mogę prosić o dokładniejsze zdjęcie tych 18 mcx, od góry, albo kilka z mocniejszym zbliżeniem.
            Głównie chodzi mi o zawieszenie górne.
            Wiecznie narzekam:glare:
            -Pieniądze szczęścia nie dają
            -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              b-r tutaj moze byc - nie widze problemow
              gdzieś tu na forum ktoś ostatnio pisał, że br blisko głośników = nie, lepiej odsunąć

Skomentuj

Kabelki do E-450:

Wejście: Sommer Spirit XXL
                Wyjście: Sommer Orbit 240 MKII
                Reszta okablowania: Klotz LSCF425

Zabawnie wygląda porównanie ilości żył w Orbit vs Klotz (nawet biorąc pod uwagę różnicę przekroju) :-)

Orbit pewnie poleci teżna wewnętrzne okablowanie kolumn i być może kable głośnikowe, zobaczymy :-)
                Last edited by gi; 08.10.2015, 15:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                  gdzieś tu na forum ktoś ostatnio pisał, że br blisko głośników = nie, lepiej odsunąć
                  Z tego co czytałem, to większym problemem jest kwestia umieszczenia BR na tylnej lub przedniej ściance. Nic nie znalazłem na temat wpływu położenia BR a głośników. A nawet jeśli miałbym go montować "nie przy głośnikach", to znajdowałby się na samym dole monitora, w bardzo podobnej odległości, więc co to za różnica?

Byłbym wdzięczny, gdybyś znalazł ten wątek i przybliżył mi temat Niestety "gdzieś na forum było napisane" nie jest wystarczającym uzasadnieniem. Nie mówię, że nie masz racji, ale chciałbym dowiedzieć się, co przemawia za odsunięciem BR od głośników?

Tunele BR mają swoje promieniowanie pasożytnicze, ale położenie BR-a względem głośników jest tylko jedną z wielu składowych tego zjawiska :P

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                  Wejście: Sommer Spirit XXL
                  Wyjście: Sommer Orbit 240 MKII
                  Reszta okablowania: Klotz LSCF425

Zabawnie wygląda porównanie ilości żył w Orbit vs Klotz (nawet biorąc pod uwagę różnicę przekroju) :-)

Orbit pewnie poleci teżna wewnętrzne okablowanie kolumn i być może kable głośnikowe, zobaczymy :-)
                  Widzę, że wiele kabli opartych jest na tym Spiricie XXL. Jeszcze nie miałem styczności z tym kablem, za to bardzo dużo kabli instrumentalnych zrobiłem na Klotzu AC-106. Ktoś może miał do czynienia z obydwoma tymi kablami i jest w stanie porównać je jakościowo? Ew. teraz Klotz AC-106 ma młodszego brata, który go wyparł w poznańskich SpecKablach, mianowicie AC-110.
                  Last edited by Piter93; 08.10.2015, 18:37.

Skomentuj

Pomaluśku i do przodu :)
                    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                    Grado SR125i

Skomentuj

Na czym ten DAC? Widzę amanero :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

AK4490 z izolacją galwaniczną na ISO7640.
                        Grado SR125i

Skomentuj

dac'ów brakuje, a chińczyk to chińczyk.. fajnie, że coś takiego tu powstaje :)

Skomentuj

Tak to wygląda na dzień dzisiejszy.

Grado SR125i

Skomentuj

moje pudełko skarbów, powoli do przodu
                              dziś złożony częściowo zasilacz Taza, brakuje kilku diód zenera, głównych kondensatorów i kilku rezystorów
                              do BG9 mam wszystko z elektroniki, teraz kupić radiatory i myślę w jaką obudowę to dać
                              a dodatkowo barwa od E450, do której potrzebne trafo
                              przydałoby się jeszcze sterowanie źródłami i głośnością z pilota ale chyba po prostu kupię kit PGA2311 na ebayu
                              Last edited by malikowy; 11.10.2015, 16:07.

Skomentuj

I już nawet gra, jeszcze tylko srubki dokupic :)

Skomentuj

Brawo, fajna robota. W półmacie w końcu zrobiłeś?

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                                    przydałoby się jeszcze sterowanie źródłami i głośnością z pilota ale chyba po prostu kupię kit PGA2311 na ebayu
                                    Ja kupiłem od tego człowieka, jeszcze nie odpalałem, leży w pudełku. Na optykę wygląda OK.
                                    http://olx.pl/oferta/uniwersalny-ste...tml#f07b8b91e4
                                    (Uniwersalny sterownik do wzmacniacza z forum diyaudio (dolphin123) Stanisławice)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                      Brawo, fajna robota. W półmacie w końcu zrobiłeś?
                                      Dziekuje :) moze na zdjeciu tak wyszlo bo w rzeczywistosci jest polysk.

Skomentuj

Gniazda w komplecie, jeszcze tylko jakaś opisówka by się przydała :-)

Niedługo powinien zaświecić wskaźnikami ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                          Nie na temat...

Ja kupiłem od tego człowieka, jeszcze nie odpalałem, leży w pudełku. Na optykę wygląda OK.
                                          http://olx.pl/oferta/uniwersalny-ste...tml#f07b8b91e4
                                          (Uniwersalny sterownik do wzmacniacza z forum diyaudio (dolphin123) Stanisławice) (Uniwersalny sterownik do wzmacniacza z forum diyaudio (dolphin123) Stanisławice)
                                          nie jest źle tylko do następnego wzmacniacza koniecznie wymyśliłem sobie wyświetlacz na froncie więc to odpada. W razie czego mam sterownik Irka ale brak wyświetlacza i hałas silniczka od potka przy regulacji głośności jest czasem "przeraźliwie" uprzykrzający jak ktoś zostawi wzmacniacz prawie na maks, a ja o 22 go odpalam :)

Skomentuj

Czaruję...