Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Powinny być bliżej? Np, gdybym zamienił b-r z tweeterem byłoby lepiej?
Faktycznie, nie wziąłem pod uwagę wzajemnej odległości pomiędzy głośnikami. Jest to moja pierwsza konstrukcja audio tego typu, wcześniej robiłem tylko kolumny gitarowe.
Na szczęście front jeszcze nie jest wklejony, właśnie na wypadek zmian koncepcji po testach. Ale nie będzie to poprawne? Fala przy częstotliwości 3kHz (okolice częstotliwości podziału) ma długość ok. 12cm. Odległość między głośnikami wynosi 18cm, więc mieszczą się w tym 3 półfale fali 3kHz, więc pomiędzy głośnikami (mierzona od środka przetworników) powinny się spotkać w zgodnej fazie. Czy jednak nie?Last edited by Piter93; 08.10.2015, 10:16.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Piter93 Zobacz posta
Głównie chodzi mi o zawieszenie górne.Wiecznie narzekam:glare:
-Pieniądze szczęścia nie dają
-Kompromisy tym bardziej
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postab-r tutaj moze byc - nie widze problemow
Skomentuj
-
Kabelki do E-450:
Wejście: Sommer Spirit XXL
Wyjście: Sommer Orbit 240 MKII
Reszta okablowania: Klotz LSCF425
Zabawnie wygląda porównanie ilości żył w Orbit vs Klotz (nawet biorąc pod uwagę różnicę przekroju) :-)
Orbit pewnie poleci teżna wewnętrzne okablowanie kolumn i być może kable głośnikowe, zobaczymy :-)Last edited by gi; 08.10.2015, 15:47.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez malikowy Zobacz postagdzieś tu na forum ktoś ostatnio pisał, że br blisko głośników = nie, lepiej odsunąć
Byłbym wdzięczny, gdybyś znalazł ten wątek i przybliżył mi tematNiestety "gdzieś na forum było napisane" nie jest wystarczającym uzasadnieniem. Nie mówię, że nie masz racji, ale chciałbym dowiedzieć się, co przemawia za odsunięciem BR od głośników?
Tunele BR mają swoje promieniowanie pasożytnicze, ale położenie BR-a względem głośników jest tylko jedną z wielu składowych tego zjawiska :P
Zamieszczone przez gi Zobacz postaWejście: Sommer Spirit XXL
Wyjście: Sommer Orbit 240 MKII
Reszta okablowania: Klotz LSCF425
Zabawnie wygląda porównanie ilości żył w Orbit vs Klotz (nawet biorąc pod uwagę różnicę przekroju) :-)
Orbit pewnie poleci teżna wewnętrzne okablowanie kolumn i być może kable głośnikowe, zobaczymy :-)Last edited by Piter93; 08.10.2015, 18:37.
Skomentuj
-
moje pudełko skarbów, powoli do przodu
dziś złożony częściowo zasilacz Taza, brakuje kilku diód zenera, głównych kondensatorów i kilku rezystorów
do BG9 mam wszystko z elektroniki, teraz kupić radiatory i myślę w jaką obudowę to dać
a dodatkowo barwa od E450, do której potrzebne trafo
przydałoby się jeszcze sterowanie źródłami i głośnością z pilota ale chyba po prostu kupię kit PGA2311 na ebayu
Last edited by malikowy; 11.10.2015, 16:07.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez malikowy Zobacz postaprzydałoby się jeszcze sterowanie źródłami i głośnością z pilota ale chyba po prostu kupię kit PGA2311 na ebayu
http://olx.pl/oferta/uniwersalny-ste...tml#f07b8b91e4
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaBrawo, fajna robota. W półmacie w końcu zrobiłeś?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaNie na temat...
Ja kupiłem od tego człowieka, jeszcze nie odpalałem, leży w pudełku. Na optykę wygląda OK.
http://olx.pl/oferta/uniwersalny-ste...tml#f07b8b91e4
Skomentuj
Skomentuj