Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pawel S., aluminiowe vify z ebaya? :mrgreen:

Skomentuj

kombo, dokladnie. tak wiec panowie nie bac sie tylko kupowac ile sie da :P

Zamieszczone przez nonameplum
      Po lakierowaniu wróci wcześniejszy fajny połysk, a fornir powinien zrobić się o wiele ciemniejszy.
      bedzie ciemniejszy

jak mozesz to lakieruj fornir lakierem samochodowym - duzo ciekawsze kolory wyciaga

Skomentuj

Pawel S. to zdjęcie co pokazałeś to jeszcze nie ten sam fornir. To jego jaśniejsza odmiana mój będzie jeszcze ciemniejszy. Chyba, że tylko tak na zdjęciu z lampą jaśniej wyszedł, bo różnie te zdjęcia kolorystycznie wychodzą, czasami zupełnie inaczej niż w rzeczywistości. Mój jest prawie czarny gdy się zmoczy wodą. Na moim zdjęciu jest zupełnie jasny, bo jeszcze go nie przedmuchałem ani nie odtłuściłem. Oczywiście lakier bezbarwny samochodowy - już dawno zakupiony :) (inny mógłby mi się pogryźć z akrylem na froncie) Ponad litr powinien wystarczyć na 3 grube warstewki, a może nawet 4, także głębia powinna być odpowiednia .

Pytanie tylko czy muszę po pierwszej warstwie czekać do uschnięcia i przetrzeć jakieś włoski, które wstaną na fornirze, czy można zalewać kolejnymi warstwami (ogólnie planuje efekt końcowy forniru na szybę)?

Skomentuj

Pawel S. to zdjęcie co pokazałeś to jeszcze nie ten sam fornir. To jego jaśniejsza odmiana mój będzie jeszcze ciemniejszy
          to dokaldnie ten sam
          jak widac jest lampa wiec moze rozjasnilo. ale jest wystarczajaco ciemny

Pytanie tylko czy muszę po pierwszej warstwie czekać do uschnięcia i przetrzeć jakieś włoski, które wstaną na fornirze
          tak
          zalecalbym uzycie jakiegos wypelniacza porow ale wtedy zmienilby sie tez kolor... tak wiec wylej dosc gruba 1-2 warstwe i wyszlifuj to tak zeby bylo na gladko

Skomentuj

Wypełniacze porów są na poliuretanach a lakiery samochodowe na akrylach także nie będę mieszał, bo nie chce ważyć :) Tak jak przypuszczałem ładnie dość rzadkim wyleje 1 grubą warstewkę, chyba że fornir mocno wpije to najwyżej 2 i szlif.

Skomentuj

dość rzadkim wyleje 1 grubą warstewkę
              NIE!
              nie wiem jak zachowa sie ten fornir ale JATOBA strasznie "gazowal" przy grubszej warstwie i bylo widac pecherze :???:
              tak wiec dosc cienka warstwa (ale zeby sporo wypil), szlif i dosc gruba warstwa zeby zalac pory i znowu szlif
              reszte powinienes juz wiedziec sam :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                nie wiem jak zachowa sie ten fornir ale JATOBA strasznie "gazowal" przy grubszej warstwie i bylo widac pecherze
                fornir raczej nie gazował, jedynie mógł mieć na to wpływ klej jeśli zareagował z lakierem, a bardziej prawdopodobne to, że kiepskiej jakości mógł być lakier lub za grubo było położone, albo też dolewane w za małych odstępach czasu.

Skomentuj

Pierdoły z polinka :razz:

Przyznam, że były bardzo solidnie zapakowane, a to się chwali :mrgreen:

Skomentuj

Dzisiaj pierwsza warstwa bezbarwnego dość cienko. Postawiło wszystkie włoski na fornirze i trochę zalało pory o co chodziło. Front nabrał pięknego kolorytu i już zaczyna ładnie odbijać światło. Dojdą jeszcze 3 może 4 warstwy.

Nie widziałem, że autorenonak może się tak pięknie błyszczeć (rury w standach) .

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
                      a potem mówisz ile to masz projektów do skończenia i jak to Ci kasy brakuje
                      A tu proszę , wiadomo na co ją wydajesz
                      Po co Ci tyle tego ? Chcesz z tego żyć ?

Skomentuj

takero, tak samo jak z nami jak sie arny na alledrogo pokazaly:P po co nam tego tyle jak skonczyc nie mozemy i wyprzedaz robimy:P Vifki chetnie od Pawla wezme jak ma za duzo:)

Skomentuj

no właśnie doszedłem do wniosku że to głupota i raczej tego nie powtórzę ;]

Skomentuj

Qrcze zrobilem swojego suba na TIW 250xs na tym projekcie :

I zastanawia mnie troche ten fakt, ze strojenie jest niby na 25Hz czy to nie za nisko ??

I nie wiem czy nie zrobilem bledu, bo za pewne musieli zastosowac tam jakas dodatkowa elektronike w wzmacniaczu, bo jakos strojenie na 25Hz to dla mnie cos chyba nie HALO
                            Co wy na to ?

Skomentuj

raffal81, No to dobrze zauważyłeś bo żeby 50L obudowę zestroić takim portem jak ty na 25hz długość portu musiała by mieć prawie 78 cm.

Więc jeśli obudowę już masz gotową to pozostaje ci tylko zwęzić port do 1,8cm a długość ustawić na 35 cm wtedy ci wyjdzie odpowiednie strojenie. :wink:

Skomentuj

Tak ale jakie jest odpowiednie strojenie ?? to jest pytanie )

Mimo wszystko gra to dobrze nie narzekam ))

Teraz to juz bedzie problem z jakim kolwiek nowym zestrojeniem bo cholerka posklejane wszystko ) musze sie dowiedziec na ile jest teraz faktycznie strojona

Chyba na 40Hz z tego co udalo mi sie obliczyc

Skomentuj

raffal81 ja bym poczekał do konca az głośnik sie wygrzeje, na Twoim miejscu zestoil bym do rezonansu głośnika może 1-3Hz wiecej niż rezonans, wg mnie sub ponienien być niżesz zestrojony, to nie zaszkodzi napewno, mulenia raczej nie odczujesz. Proponuje 32Hz lub 33Hz Ci. Zeby wydłużyć BR możesz rozkrecic bude i go wydłużyc lub dokleić kilka warstw płyty z przodu jak nie chcesz rozwalać obudowy.

Skomentuj

Dokladnie liczac wyszlo mi jakies 38Hz nie jest zle chyba )) na razie gra to dobrze, poczekam az sie jeszcze glosnik wygrzeje :) dodatkowo czeka go przeszczep serca, mam tu na mysli nowy wzmacniacz, ale to musi troche poczekac :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
                                      zastanawia mnie troche ten fakt, ze strojenie jest niby na 25Hz czy to nie za nisko ??
                                      Na tym pomiarze co pokazałeś jest strojenie na 35Hz :)

Skomentuj

do nowego projektu :)

Skomentuj

raffal81, dlatego trzeba było zacząć od budy testowej :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X