Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    No i jak widać się da, i wygląda to tak samo jak by frez był robiony po ofornirowaniu... tylko musi być zrobiony głębszy frez, i to jest jedyny warunek.
    To nie jest warunek. Można mieć prawidłowej głębokości frez i wyszlifować aby wyglądało idealnie.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      To nie jest warunek. Można mieć prawidłowej głębokości frez i wyszlifować aby wyglądało idealnie.
      Nie chcę się kłócić, ale jak wyszlifujesz to tak aby wyglądało jak po frezowaniu to stawiam browara :)

Skomentuj

Nie chcę się kłócić, ale jak wyszlifujesz to tak aby wyglądało jak po frezowaniu to stawiam browara
        Za browara nie mam zamiaru szlifować przez 1-2h :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Przecież LuSzTi napisał jak :)
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Za browara nie mam zamiaru szlifować przez 1-2h
            A widzisz, a ja tym frezem robię to w 10 sek. :)

Skomentuj

Marian da sie
              Kiedys zamiast frezu przykleilem 3mm hdf
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie chcę się kłócić, ale jak wyszlifujesz to tak aby wyglądało jak po frezowaniu to stawiam browara
                Da radę... ale nie polecam nikomu bo można się tylko bardzo wkurzyć...

Przed:

Po:

Skomentuj

tez sie bardzo wkurzalem jak idealnie wyszlifowane fx-300 zniszczylem frezowaniem...
                  tasma tylko przeszkadzala
                  okazalo sie ze arkusz brystolu doskonale zabezpieczyl i nadal odpowiedni poslizg

---------- Post dodany o 18:45 ---------- Poprzedni post o 18:41 ----------

aha - nareszcie fx-300 polakierowane
                  zabieram sie za skladanie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    tez sie bardzo wkurzalem jak idealnie wyszlifowane fx-300 zniszczylem frezowaniem...
                    tasma tylko przeszkadzala
                    Ale Ty chyba opisujesz całkiem inną rzecz niż opisywana wyżej.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                      Przeciez dobrze wiesz ze Chuck nie potrzebuje Magnuma - pewnie go zjadl na sniadanie.
                      Wiecie jaki jest największy paradoks? :)
                      Tylko Chuck Norris potrafi być lepszy od samego siebie ;D

---------- Post dodany o 19:37 ---------- Poprzedni post o 19:15 ----------

marian jeśli mam być szczery to LuSzTi ma rację, ten twój opis jest prawie bez użyteczny gdyż nie ma tak głębokich podfrezowań.
                      W dodatku fornir nie wisiał totalnie w powietrzu tak jak by to miało miejsce przy wyciętym otworze na głośnik. Na środku zostawiłeś sporą powierzchnię MDF`u co było pkt. zaczepienia i wiszący płat forniru nie wpadał w drgania, normalnie mógł by się wyrywać spod frezu i by temu zapobiec trze by było oklejać całą tą powierzchnię taśmą klejącą....

Modernizując trochę to co marian opisał, zamiast jechać łożyskiem od dołu (środka) można użyć szablonu zewnętrznego. Ew. można użyć frezu szerszego niż łożysko o te np. 1cm (pierścień kosza głośnika X) i trzymać się wyfrezowanego otworu pod głośnik. Tak czy siak to trochę hardkorowe metody.
                      Ja jak okleję "dziurawe" już skrzynki to wycinam później fornir spod podfrezowania specjalnym dłutkiem, albo ośnikiem-skalpelem...

Skomentuj

calosci nie przeczytalem...
                        chodzilo o sposob frezowania otworow po oklejeniu

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                          marian jeśli mam być szczery to LuSzTi ma rację, ten twój opis jest prawie bez użyteczny gdyż nie ma tak głębokich podfrezowań.
                          OK, nie da rady zrobić tego przy pomocy tego frezu gdy podfrezowanie jest płytkie, i to jest zrozumiałe, ale gdy są to jest to najlepszy sposób.

W dodatku fornir nie wisiał totalnie w powietrzu tak jak by to miało miejsce przy wyciętym otworze na głośnik. Na środku zostawiłeś sporą powierzchnię MDF`u co było pkt. zaczepienia i wiszący płat forniru nie wpadał w drgania, normalnie mógł by się wyrywać spod frezu i by temu zapobiec trze by było oklejać całą tą powierzchnię taśmą klejącą....
                          Nie rozumiem tego wywodu.
                          Można nawet zostawić 1cm wystającego forniru a i tak nic się nie stanie, przy ostrym frezie nie ma mowy o wyrywaniu forniru (fornir na boku deski miał 1,5cm i co? widać żeby się postrzępił?).
                          Taśma? a po co taśma jak się nic nie dzieje przy ostrym frezie.

Ja jak okleję "dziurawe" już skrzynki to wycinam później fornir spod podfrezowania specjalnym dłutkiem, albo ośnikiem-skalpelem...
                          Można też idealnie wyszlifować krawędź
                          Panowie, róbcie co chcecie, ja tylko dałem pomysł jak można to zrobić aby wyszło idealnie :)

Skomentuj

zwrotka do konstrukcji którą jak dam radę to jeszcze dziś wrzucę :)

i jeszcze 3 zostały :):(

Skomentuj

A ja dzis dostalem bizuterie do kolumn (TL'ka na usherach) wykoanie kolegi z forum - igla blacha 4 mm/mat struktura z gwintem metrycznym pod kolce

sorrki za jakos nie mam aparatu.

Skomentuj

Ja nie ufam metodzie na żelazko, bo fornir potrafi pęknąć podczas klejenia bo "wysycha". Fornirowałem suba i żeby na złość na wszystkich ścianach ok ale na wierzchniej z przodu musiał pęknąć...

Skomentuj

Gdzie w Warszawa zamawiałeś te blachy i ewentualnie jaki koszt?

---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post o 21:55 ----------

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                  Ja nie ufam metodzie na żelazko, bo fornir potrafi pęknąć podczas klejenia bo "wysycha". Fornirowałem suba i żeby na złość na wszystkich ścianach ok ale na wierzchniej z przodu musiał pęknąć...
                                  Pewnie za długo grzałeś, ale rzeczywiście pęknąć może szybko w szczególności jak jest pofalowany i wysuszony.

Skomentuj

A tu jakiś shot Accuphase z wartością przysłony 2.8:

Zaraz drugi kanał będzie gotowy i można odpalać - zobaczymy co ma do zaoferowania.
                                    Last edited by .3lite; 17.10.2013, 22:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                      Nie masz wprawy i dlatego wyrobiłeś sobie szybko opinię. Za dużą temperaturę dałeś i za szybko chciałeś mieć oklejone suba, ja to tak widzę... :)

Skomentuj

A mnie si wydaje że popękał dlatego że fornir posmarowałeś klejem.
                                        Ja w obydwu przypadkach od razu po posmarowaniu MDF-u klejem położyłem fornir i prasowałem, nie było szans aby popękał, bo się nie powyginał.

Skomentuj

Zamieszczone przez Eclipse Zobacz posta
                                          A ja dzis dostalem bizuterie do kolumn (TL'ka na usherach) wykoanie kolegi z forum - igla blacha 4 mm/mat struktura z gwintem metrycznym pod kolce
                                          Skądś znam ten "model"

Skomentuj

Czaruję...
                                          X