Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z cyklu "coś z niczego". Dostałem do reanimacji komplet starych kolumn chyba tonsila, czy unitry, nie wiem.

Alphard nawet się nadaje, a że miałem z odzysku resztę głośników to wyszło coś takiego

Podział aktywny na próbę. Teraz walka z pasywna zwrotką, ale już słychać że coś z tego będzie,

Skomentuj

Uruchomiony, czekałem niepotrzebnie na odpowiedz autora. Nie wypowiem się na temat dźwięku o 23:27. Ale bass w końcu mi wrócił bo symasym mi coś "wysoko" wynosił.
      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
        Z cyklu "coś z niczego". Dostałem do reanimacji komplet starych kolumn chyba tonsila, czy unitry, nie wiem.

Alphard nawet się nadaje, a że miałem z odzysku resztę głośników to wyszło coś takiego

Podział aktywny na próbę. Teraz walka z pasywna zwrotką, ale już słychać że coś z tego będzie,
        Raczej nic z niczego

Też mam takiego alpierda, pyle po 20zł sztuke i zbieram na coś grającego

Nik sztosik sprzęt :)

Skomentuj

Uczę swoje bliźniaki grać:

14sta wersja zwrotnicy (w symulacjach) zaspokoiła moje zachcianki Teraz trzeba kończyć wzmacniacze borysa

Skomentuj

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
            Uczę swoje bliźniaki grać:
            Podoba mi się. Co to za fornir? Palisander ? Gdzie dostać takie szerokie liście ?

Skomentuj

palisander santos, CDO.

Skomentuj

Pułki na książki dla znajomego, 3 sztuki, wiszące pod sufitem na całej długości pokoju (na zdjęciu stoją na boku):

Skomentuj

Po co te wkręty?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Po co te wkręty?
                    Bo bez wkrętów by się nie trzymało? :flapper:
                    Konstrukcja miała być sztywna, mocna, łatwa i szybka w montażu.
                    Wkrętów po powieszeniu pułek nie widać.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Bo bez wkrętów by się nie trzymało?
                      Nie wydaje mi się :) Żaden stolarz do takich półek nie używa wkrętów

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Wkrętów po powieszeniu pułek nie widać.
                      Teraz wiadomo czemu są wkręty :)

Skomentuj

W dniu dzisiejszym taki klocek ~ 70L netto.

Skomentuj

Masz taki sprzęt i wciąż na zakładkę składasz płyty? :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                            W dniu dzisiejszym taki klocek ~ 70L netto.

Ładna sztuka, co do niej wrzucasz

Skomentuj

W Avalonie tez kleja na zakladke i na to hdf :P a obudowy pierwsza klasa :)

Skomentuj

Masz taki sprzęt i wciąż na zakładkę składasz płyty? :P
                                "Taki sprzęt" czyli lepszej jakości maszyny ręczne. Żeby mówić o składaniu płyt pod 45* to trzeba dysponować dobrą piłą stołową. Ja takowej jeszcze nie mam.

Z mojej skromnej wiedzy wynika, że składanie skrzynek na 45* ma na celu niwelowanie efektu klawiszowania + przyspieszenie pracy ( brak HDF-u i możliwość składania już ofornirowanych formatek ). Składanie na zakładkę z użyciem HDF-u to poprostu dobra alternatywa dla cięcia 45*, bo jak wiadamo nie każdy może sobie na takie coś pozwolić...

Nigdy nie przypuszczałem, że należy składać skrzynki na 45* w imię stwierdzenia "zgodnie ze sztuką".... Taki jest cel ? Świadomość tego, że można spać spokojnie bo zrobiło się coś "zgodnie ze sztuką" ? dolphin123 jesteś zaawansowanym użytkownikiem i konstruktorem - przerobiłeś masę sprzętu dla siebie i dla swoich klientów... Czy pierwszym pytaniem jakim dostajesz od potencjalnego klienta to: "Czy wykonał Pan to zgodnie ze sztuką...?" Ja uważam, że każdy użytkownik audio chce posiadać dobrze wykonany sprzęt, który spełni jego oczekiwania wizualne i dźwiękowe.....a to czy zrobisz to na 45*, zakładkę, wpusty czy jaskółczy ogon to zależy od Ciebie - ważne żeby było dobrze i żebyś później nie miał sobie nic do zarzucenia.

Zamieszczone przez marian
                                Czy obudowa żółwika zagra lub będzie wyglądać źle z racji tego że jest składana tak a nie z płyt uciętych pod kątem?
                                No raczej nie, a nawet będzie lepsza bo wzmocni ją HDF-em którego z pewnością doklei.
                                Po za tym łatwiej się tak składa.

Dokładnie Marian. Obudowa będzie taka sama, zagra tak samo, a stosowanie HDF-u w tym przypadku to obowiązek. Czy się łatwiej składania ? To już kwestia doświadczenia w jedym i drugim... Bo zdaje sobie sprawę z tego, że 45* to oszczędność czasu - a czas to pieniądz. Składanie na zakładkę + HDF to więcej pracy.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                W Avalonie tez kleja na zakladke i na to hdf
                                Dobrze, że ich nabywcy tego nie wiedzą... bo by im sprzedaż raptownie spadła, niewykluczone, żeby zbankrutowali...

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                Ładna sztuka, co do niej wrzucasz
                                Dzięki :), w środku będzie: Hypex DS 4.0 + Dayton RSS315HF-4 12"
                                Last edited by Zolwik; 07.06.2015, 14:37.

Skomentuj

"Taki sprzęt" czyli lepszej jakości maszyny ręczne. Żeby mówić o składaniu płyt pod 45* to trzeba dysponować dobrą piłą stołową. Ja takowej jeszcze nie mam.
                                  Akurat TS55 na szynie całkiem dobrze zacina na 45* :-)

Na MFT to już w ogóle nie powinno być problemu.

Skomentuj

Ja narazie odchodze od ciecia na 45 stopni. Jest szybciej, owszem, ale czasami moze sprawic wiecej problemow jesli nie ma super precyzji.

Skomentuj

Nie wydaje mi się :) Żaden stolarz do takich półek nie używa wkrętów

Teraz wiadomo czemu są wkręty :)
                                      Ja z kolegą śmiejemy się że nie jesteśmy stolarzami tylko płyciażami. Jak mamy drewno to jest wielkie święto :biggrin:

Skomentuj

To teraz jeszcze pokaż siebie przy robocie jak robisz otwory pod kołki i jak oklejasz obrzeża.
                                        Marian, idziesz do pierwszego lepszego sklepu jak Intar czy Juan i docinają Ci płyty na wymiar z okleinowaniem krawędzi których chcesz. Kupujesz lamelownice FERM i robisz wszystko na lamelki szybko i fajnie. Mimo wszystko na łączeniach "głównych" dałbym konfirmaty.

Skomentuj

No i wszystko w temacie :) Byłem przekonany, że masz dobrą piłę i się dziwiłem, że nie robisz na 45st, ale jak widać się myliłem.

Po prostu chcę zobaczyć czy sam to robiłeś od zera.
                                          Krytykować każdy może, ale może najpierw udowodnij że sam zrobiłeś lepiej ("zgodnie ze sztuką").
                                          Tak wiem marian że znowu mamy przyklaskiwać skarbonki i inne gówna, bo tak właśnie zrobiłeś i nie da się inaczej.

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                          Marian, idziesz do pierwszego lepszego sklepu jak Intar czy Juan i docinają Ci płyty na wymiar z okleinowaniem krawędzi których chcesz. Kupujesz lamelownice FERM i robisz wszystko na lamelki szybko i fajnie. Mimo wszystko na łączeniach "głównych" dałbym konfirmaty.
                                          No i tyle w temacie marian.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X