To będzie działać, ale raczej nie tak jakbyśmy chcieli. Taki zabieg będzie tylko hamował ruch membrany a czy przy wyważaniu ciężarkiem o to chodzi? Otóż nie, dobiera się go by obniżyć rezonans mb, w przypadku cewki z rezystorem to będzie częstotliwość przy której głośnik będzie najbardziej hamowany (najszybszy (największy) ruch membrany> najwięcej zaindukowanego napięcia na cewce > najwięcej napięcia do zahamowania, z tym że to sie dzieje od razu, bez jakichkolwiek opóźnień tak jak ktoś tam napisał ) nijak sie to ma do obniżenia fr
Gdyby podłączyć do takiego głośnika odpowiedni sygnał z innego wzmacniacza, można by tym dowolnie modelować charakterystykę kolumn
Jak się mylę to naprostujcie, ciekawy temat.
Zewrzyj sobie wyjścia jakiejś prądnicy to będzie ciężej chodzić niż przy rozwartych, im szybciej kręcisz tym więcej energi trzeba by kręcić, im wolniej tym mniej, taki paradoksik
A pewnie że by się przydał. Tylko moderację trzeba poprosić, aby pilnowała osadzania zdjęć. Inaczej wyjdzie coś ala pierścienie faradaya, gdzie są posty odnoszące się do nieistniejących wykresów i zdjęć. Pożytek z tego przez te braki znacznie mniejszy, a naprawić się później nie da. Przynajmniej w przypadku pierścieni faradaya - autor ma w nosie cały ten wątek.
Ciąg dalszy walki z tym układem. Za pierwszym razem wsadziłem NJM5532, który miały być zamiennikami NE5532, ale okazało się, że oscylują. Musiałem wylutować i wsadzić zwykłe NE5532 (takie było początkowe założenie), no i działa.
DAC zatrzaskuje dane w tym samym czasie - to było problemem, ponieważ wyjście ASRC to I2S, więc trzeba było zaprzęgnąć 6 rejestrów przesuwnych w celu załadowania danych równolegle do przetwornika, z czego cztery robią jako bufor lewego kanału.
Potem ciąg dalszy - jeszcze DC serwo nie pracuje poprawnie, nie wiem dlaczego, ale nasyca się i tak siedzi.
3lite
Super robota !!
No wlasnie z tymi OPampami trzeba czytac notki katalogowe, NE5532 jest wewnetrznie skompensowany do pracy jako bufor i to dosyc wazne.
Koleszka podmienil OPamp w fabrycznym DACu i jak sie pozniej okazalo sial na prawie 2MHz, zaleznie od tego w jaki wzmacniacz (filtr RF) bylo wpiete zrodlo te 2MHz byly sobie ladnie wzmacniane i obwiniany byl wzmak a przyczyna byla gdzie indziej.
A tak z innej beczki, da rade ogarnac cos w miare przyzwoitego i prostego np na czyms jak tda1543 z wejsciem toslink (chodzi mi o prosty konwerterek).
Dziekowac.
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
3lite
Super robota !!
No wlasnie z tymi OPampami trzeba czytac notki katalogowe, NE5532 jest wewnetrznie skompensowany do pracy jako bufor i to dosyc wazne.
Koleszka podmienil OPamp w fabrycznym DACu i jak sie pozniej okazalo sial na prawie 2MHz, zaleznie od tego w jaki wzmacniacz (filtr RF) bylo wpiete zrodlo te 2MHz byly sobie ladnie wzmacniane i obwiniany byl wzmak a przyczyna byla gdzie indziej.
A tak z innej beczki, da rade ogarnac cos w miare przyzwoitego i prostego np na czyms jak tda1543 z wejsciem toslink (chodzi mi o prosty konwerterek).
Dziekowac.
Może nie do mnie pytanie, ale sprawa jest prosta, CS8416+kość DAC i możesz kombinować.
Własna ,z tego co było w szufladzie po starym UPS' i kilku innych gratach ,obudowa + LCD kupne .
2 napięcia symetryczne wyjściowe 0..35V + 0.30/3A pomocnicze.
Co do tego co wyświetla na LCD jeszcze nie mam pomysłu aby to łatnie i czytelnie ułożyć na LCD 128 x 64 znaki
Tak, to fakt, jestem tego świadomy. Filtr analogowy jest zbudowany na 10 wzmacniaczach operacyjnych i trzeba z głową je dobierać, ponieważ takie cyrki mogą być. Miałem nadzieję, że skoro NJM5532 reklamują jako zamiennik NE5532, to też będzie stabilny w takiej konfiguracji, no ale się myliłem.
Może nie do mnie pytanie, ale sprawa jest prosta, CS8416+kość DAC i możesz kombinować.
To nie takie proste, tj. zakładając, że nie chcesz aplikacji typu NOS. TDA1543 pozwala tylko na 4x OS i to przy zegarze na 32x Fs. W takim wypadku musisz wyciąć wszystko po 176.4/192 kHz co znowu sugeruje bardzo stromy filtr, podobnie jak u mnie, który jest 10-rzędu.
CS8416 to odbiornik SPDIF, więc nie posiada w sobie filtru do upsamplingu. Trzeba dodać jakiś filtr cyfrowy, który będzie robił OS do 176.4/192 kHz, ale gotowe filtry cyfrowe nie są adaptacyjne, więc znowu zostaje ASRC. Tylko w takim wypadku czy jest sens? TDA1543 kosztuje grosze, ale jakikolwiek ASRC to już 10 razy tyle :P Może lepiej zostać przy aplikacji NOS zakładając, że aliasy wracające do pasma audio nie są problemem dla danej osoby.
Wstępnie powiercone i frezowane chassis pod wzmacniacz, malowane proszkowo. Przód i tył aluminium, boki hdf laminowane ciemnym mahoniem (winyl). Lampa to retro EBL21+EF22 w standardowej konfiguracji. Nowy TS toroidalny i "nieśmiertelne" a
zarazem badziewne TG 5-53 (ale jakże niedoceniane ).
Skomentuj