Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeden będzie z C158 jak widać , drugi z Hm130 a trzeci z Satori 16. Ale 16 wynika z budowy kolumny jeśli nie ma takich wymagań to śmiało 13 :)

Zobaczcie jak ma się do Siebie symulacja i pomiar głośnik raczej niewygrzany "prosto z pudełka". Jak się wyrobi będzie tylko lepiej :)

8955 zejście

8955 strojenie

Last edited by Zap Projekt; 08.12.2016, 14:22.

Skomentuj

Taka obudowa się poskładała.
      Zwierciny z aluminium i stali na pół piwnicy mam teraz :)

Przypasować bebechy i na lakiernię zawieźć.

Skomentuj

Takie pomiary dzisiaj :)
        W sumie trochę dziwne, bo na dodatniej linii pobiera 2x więcej prądu niż na ujemnej, no ale to wciąż wartość stosunkowo nieduża. Jak się podłączy sygnał to będę oceniał czy działa jak trzeba.
        Zostało I/V, muszę jakieś opampy kupić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
          Taka obudowa się poskładała.
          Zwierciny z aluminium i stali na pół piwnicy mam teraz :)

Przypasować bebechy i na lakiernię zawieźć.
          Możesz pokazać jak to jest w środku pomocowane, bo też myślę o składaniu czegoś podobnego, może nie koniecznie z radiatorami na wierzchu ale główna koncepcja fajna . jakie ci wyszły wymiary ?

Skomentuj

Radiatory są przykręcone do płaskownika 50x10 u dołu i pręta 20x20 u góry. Front i tył są mocowane do płaskownika i do pręta. Co w środku zagości też pokazałem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
              Radiatory są przykręcone do płaskownika 50x10 u dołu i pręta 20x20 u góry. Front i tył są mocowane do płaskownika i do pręta. Co w środku zagości też pokazałem :)

Całkiem to wyszło, psu taza zdaję się, daje radę czy trzeba koniecznie niponny?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zasilacz taza, softstart borysa. Kondensatory Jamicon 15000uF 80V.
                Jeszcze całości nie odpalałem. Poczekam jak wróci z malowania.

W międzyczasie zaczynam lutować i-ampa na 3 pary :P

Skomentuj

Właśnie też lutowalem jedno i drugie ale szybciej iampa podłączyłem i ten e450 tak leży i leży

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Kuleczki już grają. Sporo można wycisnąć z 8955 w OZ :).

Z ciekawostek Przed i po filtracji:

C158 gra na filtrach 1 rzędu elektrycznie z obydwu stron ...

C30 gra na filtrze 3 rzędu elektrycznie

8955 gra na filtrze 1 rzędu elektrycznie
                    Last edited by Zap Projekt; 08.12.2016, 22:15.

Skomentuj

Takie kulki to trzeba sluchac z duzej odleglosci. Ciekawe jak to trzyma charke poza osia.

Skomentuj

Kolumny mają około 170cm wysokości :) Oś odsłuchu jest ustalona sporo (zależy jak na to patrzeć ) poniżej wysokotonowego. Głośniki nie są w linii i osi. Tak zdecydowanie są to kolumny do dużych pomieszczeń. To produkt komercyjny będzie można słuchać w Salonach ... Podzieliłbym się z Wami szczegółami ale za dużo nie mogę :). Ile mogę zdradzić to się dziele ...
                        A nawet jakbym dał projekt to wątpię czy ktokolwiek podołałby skopiować i wcale nie mówie o kwestiach finansowych które są spore jak za aplikacje.
                        To artysty rzeźbiarze robili i co gorze potrafią to kopiować :) Druga para już w drodze.
                        Last edited by Zap Projekt; 08.12.2016, 22:54.

Skomentuj

to daj jeszcze przeciwfazę woofera i średniaka chcę zobaczyć na jakim zakresie graja we wspólnej fazie na filtrach pierwszego rzędu możesz?

Skomentuj

Proszę Sławku - Przeciwfaza

Skomentuj

Powiem Wam szczerze, ze jakos nigdy nie przyszlo mi na mysl, aby zrobic kuliste obudowy, ale nie z powodu trudnosci wykonania, tylko pewnych kwesti akustyczno-technicznych. Bardziej przemawia do mnie projekt slimaka jak B&W, dlatego zawsze z zaciekawieniem spogladam na takie projekty.

Skomentuj

Adam poprosze ten kawałek od 100 do 20hz jesli nie nadużywam Twojej cierliwości
                                interesuja mnie te niskie podziały po prostu:)

Skomentuj

Niewątpliwa zaleta Kul to absolutny ( zmniejszone do minimum ) brak dyfrakcji. Głośniki puszczają w eter tylko to co membrana produkuje :) A mody obudowy są, ale całkowicie niekłopotliwe. Na upartego mogły by grac bez tłumienia.
                                  Ale zdradzę wam że pod względem modów obudowy lepsze od Kul są jajka , cocony , pociski zwał jak zwał na pewno wiecie o co chodzi :). Taki projekt 5 głośnikowy też będzie :). Ostatnio przerabiałem tez trójkąty - Rewelacyjne zachowanie się aplikacji. Jesli ktoś lubi taki design to polecam. To już o wiele łatwiej wykonać.

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
                                  Adam poprosze ten kawałek od 100 do 20hz
                                  Nie mam to wszystko są screeny z ekranu które robię w czasie prac. Podział jest na 170Hz. Archiwizuje z danego projektu to co jest mi potrzebne. Rzeczy nieistotnych nie zapisuje.
                                  Last edited by Zap Projekt; 08.12.2016, 23:13.

Skomentuj

Dyfrakcja jasna sprawa, tylko ze jakos nigdy nie bylem przekonany, ze to jest najistotniejsza rzecz. Nie tam lezy klucz do pieknego grania. Napisze moze inaczej. Slyszalem kolumny, ktore graly wybitnie, a wyglad obudowy byl bardzo tradycyjny, lub niewiele optymalizowany pod wzgledem dyfrakcji. Suma sumarum bardziej stawialbym na punktowe zrodla dzwieku, niz rozstrzeolne kule w duzej odleglosci od siebie, ale to takie tylko dumanie :).

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      ale to takie tylko dumanie .
                                      - Spokojna głowa wszystko zostało sprawdzone i przemyślane. Projekt trwa już kilka lat i zostało przerobionych nieco prototypów ... Ale dziękuje za spostrzeżenia. Nie tylko dyfrakcja była istotna w tym projekcie. Dużo czynników, z oczywistych i widocznych to zamknięte obudowy itd. nie mogę za dużo paplać :)
                                      Apropo dyfrakcji itd. To jeśli robiłem kiedykolwiek a wiem że robiłeś CSD i podobne. To doskonale wiesz że dyfrakcja psuje wybrzmienia.

Ps. to nie jest jedyna droga szukania brzmienia w ramach nazwijmy to tego projektu. Powstaje już od dłuższego czasu sporo ponad 10 projektów a wszystkie inne zarówno aplikacyjnie jak i brmieniowo. Wiec w tym przypadku nie ma takiej historii ze X uparło się na taką koncepcje i będzie ją powielało w każdym produkcie.
                                      Nie na temat...
                                      Mam nadzieje że nie balansuje na granicy komercji na tym forum :). Prosiliście o ciekawostki to podsyłam a że ludzie pytają to odpowiadam ...
                                      Last edited by Zap Projekt; 08.12.2016, 23:28.

Skomentuj

W takich kulach widzalbym coaxa Kefa, lub cos w podobie, albo na wzor Cabasse, zeby to szlo jednak z jednego punktu. O dyfrakcji napisano nie jedna ksiazke, wiec nie ma co sie rozpisywac. W temacie glosnikow teoretycznie wszystko ma wplyw na dzwiek, ale zawsze jakies kompromisy musza byc.
                                        Jesli ten zestaw ma grac faktycznie w duzym pomieszczeniu, to dzwiek bedzie raczej skromny. I jeszcze ten maly klozet na basie...

Kompromisy, kompromisy. Wszedzie cholerne kompromisy... ;/

Skomentuj

Tutaj się nieco po udzielałem o obudowach
                                          http://www.audiostereo.pl/najlepsza-...nd_130016.html

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          to dzwiek bedzie raczej skromny
                                          On taki ma być. Maksymalnie poukładany nie ma mowy o żadnym buczeniu. To projekt Dla osób szukających spokoju i nielubiących podbarwień. I raczej dla ludzi zamożniejszych :) A jak ktoś lubi nadmiar Basu to Są / będą inne projekty. Chociaż 8955 w OZ jak widać na pomiarach kompleksów nie ma :)
                                          Last edited by Zap Projekt; 09.12.2016, 00:01.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X