Zamieszczone przez aeron
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez lorecci Zobacz postaCzy możesz napisać jaki to fornir - bardzo mi się podoba.
Skomentuj
-
Drobna aktualizacja z moim dac-iem i streamerem (już prawie), trochę miałem kłopotów ze zrywaniem synchronizacji..
Zmianiłem sposób prowadzenia przewodów spdif.. a właściewie zamiast kilku jest teraz jeden koncentryczny RG174, żeby obsłużyć te 4 wejścia dołożyłem multiplexer do płytki... na układzie 4051.. i to był chyba błąd bo poprzednio działało 96k.. teraz tylko 44,1 i 48... jak ktoś przetestował coś to chętnie poproszę o podpowiedź.. chyba, że moje wykonanie upośledza całość..
Poprawiłem zasilanie.. dla każdej gałęzi dodałem takie dwa układziki.. diody schottkiego, stabilizator LD1086v - nie wiedziałem jaki zapas napięcia będę miał.. (trafo 2x8V) no i może samopoczucie będę miał lepsze..
Całość z raczkującym stremerem wygląda tak.. na razie działa bez przerywania..
Nie chciałem do obudowy pakować żadnej przetwornicy więc do orange pi zrobiłem zasilacz liniowy.. trafo musiałem kupić płaskie, żeby się do obudowy zmieściło.. więc zasilanie kosztowało więcej niż samo orange pi..
Skomentuj
-
To ja też pokaże aktualizacje z DACiem
Jako że filtr GIC się wciąż wzbudza w jednym kanale a żeby go mierzyć muszę jeździć na polibudę, idzie z nim strasznie powoli, dlatego zrobiłem sobie prosty analog jak w CD880 Philipsa (to to co się świeci na niebiesko) i pewnie nie raz go będę używać do testów, bo lubię się bawić z DACami :) Pod nim jest płytka z TDA1541.
W środku wciąż jest trochę prowizorki, zasilacz (teraz już pre-regulator) z radiatorami pewnie kiedyś też zamienię na coś 2 razy mniejszego, bo ta płytka jest bez sensu, ale jak narazie w niczym ona nie szkodzi :) Została do polutowania płytka kontrolera Attiny, która będzie tym wszystkim sterować.
Swoją drogą, jak się oswoiłem z trawieniem płytek dwustronnych i przyzwyczaiłem do SMD, to nie mam najmniejszej ochoty wracać do THT/jednowarstwowego PCB... :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postadlatego zrobiłem sobie prosty analog jak w CD880 Philipsa (to to co się świeci na niebiesko) i pewnie nie raz go będę używać do testów, bo lubię się bawić z DACami :) Pod nim jest płytka z TDA1541.
Swoją drogą, jak się oswoiłem z trawieniem płytek dwustronnych i przyzwyczaiłem do SMD, to nie mam najmniejszej ochoty wracać do THT/jednowarstwowego PCB... :)
Skomentuj
-
Zalegają mi dwa głośniki STX 27.400.8 to pomyślałem dam im szansę i zrobię coś a'la Pylon Amber.
Sprzedałem swój zestaw nagłośnienia 2.2 na 12" górkach i 18" subwooferach to te a'la pylonki mi do grilla będą teraz plumkać.
PS. Jak widać jeszcze nie ukończyłem swojej wersji FX-300 a już się chcę dłubać coś jeszcze:pLast edited by Adzik94; 06.02.2017, 22:54.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LubMich Zobacz postaMojego DAC-a porównuję właśnie z CD880.. i niestety Philips niedomaga.. barwa i charakter dźwięku dość podobne ale soekris wyciąga masę więcej detali i dynamiki... chętnie porównał bym inną aplikację TDA1541.. albo posprawdzał czy z moim Philipsem wszystko jest ok.. otwarłem go i na pierwsze oko wygląda normalnie.. ale na ile kondensatorki trzymają swoje parametry..?
Soekris i tego typu zabawki to nie dość, że daleko za wysoki dla mnie poziom (bo wciąż mam kolumny za 300zł), a dwa, kompletnie nie ta półka cenowa :) Mój DAC na TDA nie przekroczy pewnie 200zł i to rozłożonych w dłuugiiim czasie..
Zamieszczone przez LubMich Zobacz postaDla mnie odkryciem są płytki uniwersalne.. na żywo planowane ułożenie elementów.. taka dynamika w tworzeniu.. i powierzchniowo też coś dolepiłem ;-) całe szczęście, że potrzebowałem tylko zasilania + jakieś doróbki.. bo samo trzymanie chemii w domu było by wyzwaniem..
Skomentuj
-
Nie na temat...Eee tam, większość CD miało jednostronne (lub dwustronne) PCB i jakoś potrafiły się wśród nich znaleźć cenione modele, poza tym wielowarstwowe PCB strasznie podrażają konstrukcję, jakby coś miało iść do masowej produkcji, to więcej warstw idzie tylko tam, gdzie 2 już nie pociągną.
Poza tym w THT już 2 warstwy to utrudnianie sobie życia, wiercenie i lutowanie płytki jednostronnej to bajka i odpada zabawa w przelotki (w SMD jest trochę lepiej, ze względu na mniejszą ilość otworów).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaNie na temat...Eee tam, większość CD miało jednostronne (lub dwustronne) PCB i jakoś potrafiły się wśród nich znaleźć cenione modele, poza tym wielowarstwowe PCB strasznie podrażają konstrukcję, jakby coś miało iść do masowej produkcji, to więcej warstw idzie tylko tam, gdzie 2 już nie pociągną.
Poza tym w THT już 2 warstwy to utrudnianie sobie życia, wiercenie i lutowanie płytki jednostronnej to bajka i odpada zabawa w przelotki (w SMD jest trochę lepiej, ze względu na mniejszą ilość otworów).
No i tak jak mówiłem, głównie SMD, to też ma swoje zalety przy projektowaniu układów :) THT osobiście odstawiam. Wiercenia nie lubie :biggrin:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez aeron Zobacz postaLakierek poszedł pierwsze warstwy, jutro obrót i jakieś konkretniejsze wykonczenie.
Ogółem plan jest pierwsze warstwy nanieść wałkiem (zamknąć pory itd.) a w wakacje lekki szlif i leci na pistoletowanie (muszę mieć pogodę itd. bo w salonie nie ogarnę niestety) -> do tego czasu juz pewno uda sie w miare sensowną wersję zwrotki klepnąć.
Przed lakierkiem:
I po lakierku:
Nawet nie przyciemniał tak bardzo - ogółem akceptowalny przeze mnie poziom :)
Karolek fajnie wyszło :)
- - - - - aktualizacja - - - - -
A ja juz słucham :)
Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Włącznik urządzeń z pilota oraz z przycisku. Przycisk podświetlany. Możliwość dopięcia soft startu (płytka po lewej stronie, funkcjonalność wybierana zworką). Wejście oraz wyjście trigger. Wejście trigger nadrzędne względem przycisku i pilota, oczywiście odseparowane galwanicznie.
Do tego wyprowadzony UART i trzy porty z zasilaniem pod jakiś przyszłe peryferia. Całość na procku STM8S :) Może w weekend wytrawię i poskładam :)Last edited by LuSzTi; 07.02.2017, 23:35.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez csbiczek Zobacz postaŁukaszu co to za grzejniczek pod tv?
First watt by Nelson pass
Lekko poprawiony
Gorąco polecam :)
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez zibii Zobacz postaRadio jakiś denon lub rockford fosgate.
A piecyk zacny.
Łukasz pochwal się.
Rockford fosgate rfx8250Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
Skomentuj