Pierwsze przymiarki ale tylko przymiarki na sucho Olejowosk jeszcze przez kilka dni musi stwardnąć (do soboty). Później wklejanie frontów i czekamy na pogodę żeby coś pomierzyć i rzeźbić
A ja przez ostatnie 2 dni zmajstrowałem taki zestaw. 2 plus 2 :) seas w15cy001 (przemalowane korektory na czarno) do tego t25cf001 a na dole peerless sls 8 generalnie monitory już miałem kiedys zrobione. Przerobiłem je jedynie pod ten projekt (lakier fortepianowy już zmęczony) by wyglądało to jak kolumna wolnostojąca. Chciałem dorobić do nich dodatkowe doły ze względu na duże pomieszczenie a poza tym bardzo lubię bas z tych peerlessów. W razie czego można odciążyć na wzmacniaczu monitorki z basu i mieć ala 3 way z aktywnymi dołami. Projekt powstał też z nudów w oczekiwaniu na części do innego 3 way. A po prostu i sls8 były i panele były to 2 dni i projekt przerobiony. Pewnie wieczorem odpalę drugą sztukę.
dopiero jedna skończona na gotowo. Jak widać płyty łączone pod 45stopni, wzmocnienia wewnątrz, komora na wzmacniacz itd. W rzeczywistości jestaw wygląda obłędnie. Panele do subów to irek sub150/8r
Oraz foto obudowy przy starym projekcie na peerlessach.
A to spostrzegawcze oko :) owszem. Jeden miał wgniecioną kopułkę przeciwpyłową a nie mogłem znaleźć takiej samej to poszły dwie nowe :) generalnie wszystkie głośniki mają zmiany. Sls kopułki, a excele w15 korektor i excele t25 mają modyfikacje którą pokazał troels :)
a tak wyglądał sls przed naprawą i po naprawie
dzisiejsze testy na szybko. Nie mogłem wytrzymać hahaha wiec przed pracą je podłączyłem i odpaliłem. I było warto. Nie będę się rozpisywał nad dźwiękiem bo i tak nikt raczej takiego projektu nie zrobi :p ale dla mnie bomba. Dźwięk potężny w całym paśmie. Przerosły moje oczekiwania. I choć monitory miałem już wcześniej to przeszły pewne modyfikacje teraz i ja jestem zadowolony w 100%. Zawsze powielałem gotowe konstrukcje a od jakiegoś czasu idę swoją drogą. Wiem czego chce i coraz lepiej wychodzi osiąganie tego. Jedno co chcę zaznaczyć to aktywne doły dające możliwość dostosowania basu pod pomieszczenie, oczekiwabie czy cokolwiek innego były strzałem w 10tkę. Ktoś powie, monitory i sub. Nie sub a dwa suby a to jednak robi różnicę szczególnie jeśli dobrze zgrywają się z resztą. I dla mnie kosmiczną zaletą jest ta możliwość regulacji dołu pasma. Wiele subów miałem i nigdy nie dało się tego dobrze zgrać do muzyki. Tutaj jest po prostu idealnie.
Bardzo fajnie wyszło. Spójnie i elegancko. Tylko ten przedłużacz taki mało audiofilski
Sam ciąłeś, czy gdzieś było docinane?
Haha przedłużacz na szybko. Musiałem posłuchać.
a co do płyt to trochę idę na łatwiznę ale skoro mam takie możliwości to korzystam. Znajomy zajmuje się budową scen itd na eventy i ma ogromne możliwości, frezarki stołowe itd. Ja projektuje on mi wycina :) i lecę ze sklejaniem, szkoda mi już czasu na ręczne frezowanie. A co do sposobu składania plus jaki daje takie sklejanie pod 45stopni jest fenomenalny… po klejeniu w zasadzie prawie nic nie potrzeba robić, tyle co delikatne oszlifowanie - 2 dni i obudowy gotowe. A i powierzchnia klejona jest dużo większa.
Tak to prawda, ale precyzja cięcia musi być idealna. Niedawno ciąłem u znajomego formatki pod moje zestawy. Nie bawiłem się w 45 stopni. Znajomy ma fajne maszyny do obróbki drewna, produkuje meble. Mimo to precyzja nie jest idealna, po sklejeniu coś tam trzeba będzie poszlifować. :(
Tak to prawda, ale precyzja cięcia musi być idealna. Niedawno ciąłem u znajomego formatki pod moje zestawy. Nie bawiłem się w 45 stopni. Znajomy ma fajne maszyny do obróbki drewna, produkuje meble. Mimo to precyzja nie jest idealna, po sklejeniu coś tam trzeba będzie poszlifować. :(
Ja się bawię w 45 stopni z jednego powodu. Kiedyś tak nie robiłem i jakby to nie było później cacy wyszlifowane to po latach było widać łączenia płyt. Nie tyle pęknięcia, bo tych na lakierze nie było ale po prostu światło inaczej się odbijało i wyglądało to fatalnie.
Modyfikacja Jiga trwa, karta muzyczna wylądowała w środku, bo mnie okablowanie denerwowało, wzmacniacz z 12V będzie zasilany 24V wiec kondensatory zmieniłem na 35V, powinno to dać 8-9W mocy. Radiator zmieniłem na większy, dodatkowo będzie rezystor testowy 100ohm, a dioda led będzie z przodu.
Jaki mikrofon i jakiego preampa mikrofonowego używasz?
Behringer B5 i Monacor mpa 102.
Z tym, że Behringera będę zmieniał na Daytona lub sonaworks. Bo mam plik kalibracyjny uniwersalny, a nie dedykowany do B5.
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj