Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trudno mi powiedziec z cala pewnoscia. Trzeba sprawdzic samemu na wlasnym sprzecie. Sa rozne karty, sterowniki. Na stronie Arta sa podane urzadzenia, ktore sa sprawdzone i dzialaja prawidlowo. Jak narazie nie mialem zadnych problemow z latencja, na paru kartach jakie testowalem.

Skomentuj

A czy sam fakt, że ten mały znacznik jest (przynajmniej u mnie) zawsze na na próbce nr 300 nie jest potwierdzeniem stałego opóźnienia? Jak myślisz?

Skomentuj

Wlasnie o to chodzi, ze program zawsze umieszcza ten znacznik w punkcie 300 w trybie dwukanalowym. Jest to pewnego rodzaju samokalibracja.

Skomentuj

Czyli to nic nie znaczy w takim razie. To tylko moment kiedy soft daje "zlecenie" do systemu. A kiedy impuls pojawi się na wyjściu karty to już pewnie zupełnie losowa sprawa. Jeśli opóźnienia są stałe i zawsze takie same to ok, jeśli nie to mamy problem. Chyba tak do tego trzeba podejść. Na XP-ku kiedyś to sprawdzałem w SW i było ok, teraz trzeba będzie z ciekawości powtórzyć test dla 7-ki.
          Z drugiej strony, skoro sumowanie programowe głośników zgadza się z pomiarem ich fizycznej a w zasadzie akustycznej sumy to raczej jest OK. Tak to widzę.

Skomentuj

Jesli zrobisz kilka pomiarow pod rzad w trybie dwukanalowym i zawsze masz ten sam predelay od punktu 300, to wszystko jest ok. Od predelay zalezy faza i to jak bedzie ja interpretowal program symulacyjny. W zasadzie tak samo dziala justmls w pakiecie Lspcad.

Skomentuj

Zawsze mam to samo i zawsze robię pojedynczy pomiar. A właśnie. A co w przypadku pływającej latencji i wykonania serii pomiarów celem uśrednienia wyników? Dla charakterystyki ok ale dla fazy to już totalny dramat i loteria. Prawda ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                A właśnie. A co w przypadku pływającej latencji i wykonania serii pomiarów celem uśrednienia wyników?
                Nie wiem, nie meczylem sie nigdy z SW, nie jestem masochista, a na Arta nie mialem takich problemow :)

Dla charakterystyki ok ale dla fazy to już totalny dramat i loteria. Prawda ?
                Prawda

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mozna rowniez ustawic predelay zgodny z tym co obliczy program, wykonac pomiar ponownie i Arta automatycznie usunie predelay, tak ze wlasciwy impuls bedzie w okolicy punktu referencji 300.

Skomentuj

Zbadam przy najbliższej okazji.

Skomentuj

Czyli to nic nie znaczy w takim razie. To tylko moment kiedy soft daje "zlecenie" do systemu. A kiedy impuls pojawi się na wyjściu karty to już pewnie zupełnie losowa sprawa
                    Chyba że, jest to moment kiedy sygnał dociera do kanału referencyjnego, wtedy uwzględnione jest opóźnienie karty.

Skomentuj

Co może być przyczyną takiego przebiegu impedancji? Chodzi głównie o przebieg fazy na ok 10kHz.
                      Mierzonym głośnikiem jest wysokotonowy mission/audax. Rezystor referencyjny 100ohm. Karta sb live 5.1 sb0100.

Przy pomiarze jakiegoś niskotonowca faza tak się zachowywała w okolicy 6kHz.
                      Na rezystorze 10ohm dla niskotonowca przy 5kHz przebieg impedancji zaczynał opadać (ale przebieg fazy był podobny) dlatego dałem 100ohm tak jak w helpie do ARTA.

Mission w LIMP:

Ten sam głośnik w speaker workshop:
                      Last edited by slomek; 24.01.2016, 14:05.

Skomentuj

Te fazy sa wlasciwie takie same. Zobacz stopien fazy przy 10khz, na obu pomiarach jest w okolicach 90 stopni.

Skomentuj

Masz rację, ta faza jest na granicy 89.5 / -89.5 stopnia.
                          Jednak problem nie dawał mi spokoju, posprawdzałem jeszcze dwa razy całość, zrobiłem ponowną kalibracją różnicy kanałów. Teraz wygląda zdecydowanie lepiej:

Skomentuj

Zrob jeszcze kalibracje przewodow oraz uzywaj usredniania pomiarow.

Skomentuj

Witam.

Panowie,może mnie któryś oświecić dlaczego po filtracji 2 rzędem głośnika średnio tonowego zostaje pasożytniczo wysokie pasmo częstotliwości,zamiast opadać dalej?

Skomentuj

Co pokazuje symulacja? Przy poprawnie wykonanym pomiarze częstotliwości i impedancji, symulacja musi się zgadzać z pomiarem.

Skomentuj

który z pomiarów będzie dokładniejszy przy pomiarze TS added mass czy closed box?

Skomentuj

Jak chcesz uzyskac najwieksza dokladnosc, to sie robi oba i wyciaga srednia.

Skomentuj

Teoretycznie powinno wyjść to samo To czego mi brakuje to sugestii objętości lub wagi do wielkości głośnika. Myślę że, ma to wpływ na wynik pomiaru.

Skomentuj

Manual podaje, ze zmiana rezonansu powinna byc w zakresie 20-50%.

Skomentuj

Pomiar dwukanalowy jest naprawde Git. Po skalibrowaniu calego systemu, najwazniejsza jest odleglosc mikrofonu od glosnika, aby program wskazywal faktyczna efektywnosc mierzonego glosnika. Czy na wyjsciu wzmacniacza bedzie 1 volt czy 2.83 volta, pomiar trzyma swoje wlasciwe miejsce na skali dB. Co innego w przypadku pomiaru MLS'em...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X