Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    no to czas się za niego zabrać (oczywiście nie mówię o palcu ) może tu pójdzie łatwiej
    zaryzykuje i powiem że na pewno nie łatwiej... a poza tym to nie brał bym się za SW jak taki HI np. nie działa poprawnie może (albo i raczej na pewno) to nie wina programu...

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    wszystko fajnie... ale ja nadal nie wiem co robię źle i dlaczego wychodzą mi takie takie kwiatki...
    Ale jakie kwiatki? Pokaż lklukasz co jak wygląda i napisz jak to mierzysz...

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    SW nie jest zły, choć ja mam z nim problem, zawsze coś się pieprzy.
    A co dokładnie? jeśli można wiedzieć

Najpierw okazało się, że moja karta muzyczna ma stałe opóźnienie tylko pod WinXP.
    To nie wina karty, u mnie też jest stała latencja na XP a na W7 skaczę (na 90% uważam że to wina wew.- systemowych sterowników dźwięku) ale da się to unormować

Jak myślałem, że wszystko skonfigurowałem to okazało się, że system się skopsał i mikrofon ma sam z siebie echo, więc każdy pomiar z użyciem mikrofonu to jakaś porażka.
    Echo ? a nie masz czasem włączonego "monitoringu" wejścia ? (taki przycisk/znaczek pod lub nad suwakiem line-in/mic, w mikserze)

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
    Ja miałem takie schody na wyściu Audigy 2. I od paru lat się zastanawiałem, czemu ona gra metalicznie w porównaniu do np. Sansa Clip lub zintegrowanej HD Audio na płycie. Na szczęście A2 już jest w koszu
    Miałem kiedyś audigi (nie pamiętam jakie dokładnie ) to też poleciała nie do kosza, ale na półkę w kąt.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      A co dokładnie? jeśli można wiedzieć
      większość wymieniłem, choć nie ukrywam, że nie jestem zwolennikiem tego programu. Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

To nie wina karty, u mnie też jest stała latencja na XP a na W7 skaczę (na 90% uważam że to wina wew.- systemowych sterowników dźwięku) ale da się to unormować
      Może i da się unormować, ale np karta w lapku ma nie stałe opóźnienie na każdym systemie. Ta pomiarowa na USB też potrafi na XP czasami skoczyć. Taka loteria.

Echo ? a nie masz czasem włączonego "monitoringu" wejścia ? (taki przycisk/znaczek pod lub nad suwakiem line-in/mic, w mikserze)
      Nie, nie mam, przerabiałem to już parę razy, z różnymi sterami i prawdopodobnie to wina mieszaniny sterowników. Niedługo postawię nowy system i sprawdzę czy coś się poprawiło. Ciekawostką jest to, że z ARTĄ działa bez problemu. Czary...
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Te opóźnienie jest bardzo istotnym parametrem przy pomiarach, szczególnie jak ktoś chce być bardzo dokładny. Nawet jeżeli na oko wydaje się, że każdy pomiar jest wykonywany z jednakowym opóźnieniem to może tak nie być.
        Ja mierząc głośniki osobno, do projektu zwrotnicy, chcę mieć pewność, że przebieg fazowy będzie poprawnie symulowany. W tym celu przy pomiarze OnAxis otwieram sobie również plik measurement.in.l . Strzelam pomiar pierwszego głośnika i patrzę w którym miejscu dokładni wypadł pik sygnału referencyjnego. Przy pomiarze drugiego głośnika powtarzam go tak długo aż pik ponownie pojawi się w tym samym miejscu.
        Zwykle różnice czasu pików pomiędzy pomiarami nie są wielkie ale w skrajnych przypadkach może to być całkiem spora wartość.

Skomentuj

Ja też mam skaczącą latencje, ale zawsze robię nawet 10, a czasami więcej pomiarów jednego głośnika - są to tylko te które wyjdą ładnie. I potem sprawdzam je w symulacji. Czasami jak jest za duże opóźnienie to sygnał znajduje się poza bramką i są krzaki. Szczerze to zbytnio nie brałem pod uwagę tej latencji, tylko w miarę czyste charakterystyki. Chyba trzeba będzie się temu bliżej przyjrzeć. Porównam sobie fazy głośnika z różną latencją.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
            Chyba trzeba będzie się temu bliżej przyjrzeć. Porównam sobie fazy głośnika z różną latencją.

Też nie mam jeszcze ostatecznej pewności ale mam przeczucie, że pływanie latencji może wpłynąć na fazę. Z drugiej strony miewałem już pływajacy impuls zarówno referencyjny jak i pomiarowy więc być może efekt ten się kompensuje i nie ma problemu.

Skomentuj

Są lekkie odchyły, wydaje się że są to bardzo znikome różnice. Pewnie różnice w latencji też były niewielkie. Jak jest w praktyce to nie wiem.
              Niebieski (a fioletowa charakterystyka)ma największy odchył, z powodu bardzo krótkiego czasu pomiaru - możliwe że spowodowanego dużym opóźnieniem sygnału.
              Dodatkowo ładny efekt wpływu obudowy w postaci dziury - 4dB

Pięć pomiarów:

Last edited by jamess8; 22.04.2011, 15:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                Są lekkie odchyły, wydaje się że są to bardzo znikome różnice.
                To zastanów się, jaki może być błąd pomiaru i dlaczego właśnie wyciąganie jakichkolwiek wniosków z obrazka 1 jest bez sensu.
                Tam są tylko kolorowe kreski i nic więcej.
                Jakbyś coś takiego dał w sprawozdaniu z 1 laboratorium miernictwa na 1 semestrze, bez szacunków/obliczeń błędu pomiaru, to bania murowana z miejsca

Skomentuj

Ale jakie kwiatki? Pokaż lklukasz co jak wygląda i napisz jak to mierzysz...
                  na razie sobie daruję...
                  odpalę starego blaszaka i będzie lepiej to wtedy pokaże wyniki testów
                  na mojej aktualnej karcie dźwiękowej to bez sensu
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

I jak się ma sprawa UniJiga? Z niecierpliwością czekam na jakieś informacje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                      To zastanów się, jaki może być błąd pomiaru i dlaczego właśnie wyciąganie jakichkolwiek wniosków z obrazka 1 jest bez sensu.
                      Tam są tylko kolorowe kreski i nic więcej.
                      Jakbyś coś takiego dał w sprawozdaniu z 1 laboratorium miernictwa na 1 semestrze, bez szacunków/obliczeń błędu pomiaru, to bania murowana z miejsca
                      Ok, nie ma sprawy, przepraszam wszystkich odwiedzających Diyaudio.pl za wstawienie tych obrazków. Nie popełnię już tego błędu. Przepraszam za dzielenie się moimi pomiarami. Nie podzielę się już tutaj moimi wnioskami i moją wiedzą na temat pomiarów. Dziękuję. Nie musisz mnie pouczać jak jest na studiach inżynierskich, bo to właśnie przerabiałem przez 5 lat. Dalszego komentarza sobie podaruję bo wiem z praktyki, że to nic dobrego nie przyniesie.

---------- Post dodany o 00:57 ---------- Poprzedni post o 00:26 ----------

A jeżeli jesteś chociaż w temacie, to wnioski wyciągnij sam z tych pomiarów, tak jak Cię uczyli na studiach.
                      Last edited by jamess8; 23.04.2011, 00:51.

Skomentuj

Kurcze, nie musisz się od razu obrażać, bo nigdzie nie napisałem, że się nie znasz.
                        Chciałem tylko zwrócić uwagę, że odchyłki na poziomie 0,1 - 0,2 dB mieszczą się pewnie w granicy błędu pomiaru i nie bardzo da się coś więcej na ten temat powiedzieć. Biorąc pod uwagę te wyniki, to one wszystkie są po prostu takie same.
                        Poza tym obrazki ktoś już ukradł :)

Skomentuj

Ponawiam pytanie: Co z tym UniJigiem? :) Jestem zainteresowany kupić go od ręki.

Skomentuj

Piszesz do irka i kupujesz. Było już nie raz o tym mówione na forum.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Z tego co się orientuję to miało być jakieś większe zamówienie. Spory czas temu zaczęły się testy tego urządzenia i jak na razie nie wiadomo jakie są tego wyniki. Irek nie zabrał głosu w tej sprawie.

Skomentuj

Tutoriale się tworzą, niestety mam problem z kartą. Generalnie działać działa i nie ma powodu, dla którego by nie miało działać. Jak zamówisz to zanim dostaniesz swojego tutoriale już pewnie będą. Moje wszystkie pomiary są za pomocą UniJig'a, możesz je zobaczyć w wątku o TL. Irek zabrał głos, napisał ile kosztują i tyle. Każdy kupuje we własnym zakresie.

Skomentuj

W takim razie dzięki za informacje, bo tutaj nie znalazłem żadnej wypowiedzi Irka. Napiszę do niego i czekam na tutoriale.

Skomentuj

Witam,

najnowsza wersja ma wsparcie dla ASIO. Bawię się 1.6. Proszę o informacje czy warto ją ściągać i instalować ASIO4ALL?

Pozdrawiam,
                                    Jacek Zieliński

Skomentuj

sprawdź sam a się dowiesz
                                      Ja używam i nie narzekam... (o może tak to właśnie ujmę)

Nie na temat...
                                      bufer = 64 semp.
                                      In: 1024
                                      Out: 1024
                                      Kernel 4
                                      chyba tak mam...

Skomentuj

Czy ktoś próbował pracować z Artą na tej karcie: SigmaTel High Definition Audio CODEC ?
                                        Jes to karta w Dellu Latitude 620.

Skomentuj

Ja -- mam dokładnie taką w Dell Studio 17. Pomiary w Holmimpulse i ARTA wychodzą bez najmniejszego problemu pod Windows 7.

Sent from my Milestone using Tapatalk

Skomentuj

Czaruję...