Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
    Z tego co pamiętam, to irek pisał, że on wykonuje pomiary na ac97, więc chyba karta nie będzie jakimś krytycznym wymogiem.
    A z tego co ja pamiętam to irek ma E-MU 0404

Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
    Taka mała sugestia: dobrze byłoby skontaktować się z głównym zainteresowanym (irkiem), żeby chociaż oszacować przewidywany czas realizacji zamówienia. Ja jestem jak najbardziej chętny i wypłacalny na dzień dzisiejszy, ale nie wiem jak będzie później, a nie chcę żadnego zamieszania robić ip.

Podejrzewam że dlatego właśnie lklukasz napisał:

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    Panowie czy byli by chętni na takiego UniJiga?

... w celu zorientowania się w temacie ....

Skomentuj

No zapewne

O wykonywaniu pomiarów na zintegrowanej AC97, pisał w temacie dot. integry. Nie przeczę że posiada inną kartę, ale z tego co zrozumiałem byle co wystarcza do pomiarów. Ja na będę mierzył na swoim lapku, i nie mam bladego pojęcia co producent mu wcisnął, więc jestem happy z niskich wymagań Uni Jig'a

Skomentuj

Czyli ciągnie również na wejściu mikrofonowym?

Skomentuj

ja tez sie pisze na nowego UniJIG-a :)
          zreszta pisalem do Irka, ale temat upadl
          moze teraz sie uda...

Skomentuj

Irek powiedział, że nie będzie nic składał bo temat umarł...

więc trzeba temat ożywić
            bo płytki, elementy, mikrofony i inne śmiecie już ma

osoby, które dostały UniJiga proszę o opinię po dłuższym używaniu tego urządzenia :)

---------- Post dodany o 22:38 ---------- Poprzedni post o 23:31 ----------

dzisiejsze zdjęcia
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ewentualnie jeśli Irek zrezygnował można wybrać któryś z gotowych projektów JIGa i zrobić wstępną listę osób na płytki i elementy z jakiegoś pewnego źródła. Ale na razie poczekajmy jak temat UniJIGa się posunie na przód ;]

Skomentuj

nie zrezygnował ale temat przez pewien czas był nie ruszany
                więc uznał, że nie ma zainteresowania
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no to zainteresowanie powstało, więc czekamy na zakończenie projektu!

Skomentuj

osoby, które dostały UniJiga proszę o opinię po dłuższym używaniu tego urządzenia
                    Nie ukrywam, że też by mi się jig przydał.. :)

Skomentuj

więc trzeba temat ożywić
                      Oooo widzę że to wygląda ciekwiej niż myślałem; :) zasilanie phantom, a PRE jakiś dobry ? ile ten UNIJIG by kosztował ? Jaki tam jest amp mocy ?
                      (BTW: Ja to osobiście reflektował bym wejście MIC w postaci gniazda JACK)

Skomentuj

Czuję się wywołany do tablicy z racji posiadania UniJig'a Easy.

Pisałem już raz, napiszę i drugi. UniJig Easy jest kompletnym urządzeniem, wszystko co potrzeba (oprócz dobrego pomiarowo pomieszczenia :P) jest zaszyte w jednej skrzyneczce. Robiąc pomiary z mikrofonem klasycznym Jig'em często potrzebna jest plątanina kabli i podłączenie wzmacniacza mocy, który zasili głośnik/kolumnę. W tym UniJig'u nie jest to konieczne, końcówka mocy jest wbudowana. Idąc dalej...w klasycznym Jig'u mamy trzy przełączniki i trzeba pamiętać co dane ustawienie przełączników oznacza w praktyce. W UniJig'u Irka jest jeden przełącznik, którym przełączamy się pomiędzy pomiarem impedancji (a więc i parametrów TS) a pomiarami z mikrofonem. Jest także wbudowany preamp do mikrofonu, z regulacją wzmocnienia. Wbudowana końcówka mocy także ma regulację wzmocnienia. Generalnie tylko podłączyć i mierzyć:P Ja uruchomiłem z pomocą Irka UniJiga w takich programach jak: SW, ARTA, HolmImpulse. Niestety z braku czasu nie zrobiłem tutoriali, choć moje tutoriale ograniczą się do poprawnego uruchomienia tego sprzętu w wyżej wymienionych programach. Najtrudniejsze jest uruchomienie i kalibracja w SW, ale to mam obcykane i jeśli Yoshi pozwoli to podstawie jego arta z głównej mogę opisać konfigurację UniJig'a w SW.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                          ile ten UNIJIG by kosztował ?
                          komplet 100zł

Jaki tam jest amp mocy ?
                          1W przy 4r

---------- Post dodany o 23:20 ---------- Poprzedni post o 23:19 ----------

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          Najtrudniejsze jest uruchomienie i kalibracja w SW, ale to mam obcykane i jeśli Yoshi pozwoli to podstawie jego arta z głównej mogę opisać konfigurację UniJig'a w SW.
                          to ja poproszę
                          bo po pół rocznej przerwie wszystko mi z głowy wywiało
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

komplet 100zł
                            1W przy 4r
                            To ja chyba był bym chętny na takie cuś :) (jeszcze prześpię się z tym...)

Miał bym jeszcze pytanie: co jest odpowiedzialne za pomiar impedancji ? Rezystor/y - jaki/e ?
                            Jest gdzieś jakiś schemat jak to w środku jest podłączone ?

Skomentuj

Jest gdzieś jakiś schemat jak to w środku jest podłączone ?
                              nie ma i chyba nie bedzie
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W środku siedzi rezystor referencyjny 22R. Do kalibracji w SW potrzebne są dwa rezy 22R (najlepiej 1, raz łączymy je szeregowo i mamy 44R, raz równolegle i mamy 11R. Rezystor referencyjny wylicza się sam. W programie ARTA, w części LIMP wpisujemy sami wartość rezystora referencyjnego, czyli 22R.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  W środku siedzi rezystor referencyjny 22R. Do kalibracji w SW potrzebne są dwa rezy 22R (najlepiej 1, raz łączymy je szeregowo i mamy 44R, raz równolegle i mamy 11R. Rezystor referencyjny wylicza się sam. W programie ARTA, w części LIMP wpisujemy sami wartość rezystora referencyjnego, czyli 22R.
                                  No i o to właśnie mi chodziło! :) Jednak gdybym zdecydował się na zakup to czy będzie możliwość wsadzenia tam Rezystorów 0,1% albo nawet i o jeszcze mniejszej tolerancji ? (Skoro irek robi te KIT`y to chyba nie sprawiło by mu to problemu wsadzić tam takie od 0,01 - 0,1% ? )

Skomentuj

Niby tak....tylko pytanie po co? Układ jest tak zaprojektowany, że zmiana rezów nic Ci nie da. Nie kombinujmy gdy tego nie potrzeba. Zobacz, że układ ma właściwości, których nie ma standardowy JIG czy też JIG do ARTY: zmiana volume nie zmienia poziomu sygnału referencyjnego wysyłanego do karty muzycznej, jest on taki sam jak sygnal wejściowym, wspólny wskażnik CLIP dla PRE i AMP-a oraz wskaźnik power OK informującym o poprawności napięcia zasilania, użyta końcówka mocy ma małe wzmocnienie a wiec i szumy, odpowiednia topologia pomiaru impedancji (brak pętli mas powstających przy korzystaniu z zewnętrznych wzmacniaczy). Dzięki takim zabiegom udało uzyskać się wiarygodne pomiary z dokładnością 0,01oma. To są ważne rzeczy, a nie to czy wstawisz gdzieś reza 1%. To nie jest układ z dwóch rezystorów, gdzie to ma tak duże znaczenie.

Skomentuj

Czyli mam rozumiec, ze za 100zl jest gotowy uklad ( jig + mikrofon, + preamp mikrofonowy + preamp wyjsciowy ) . Tylko wystarczy zapakowac to do jakies skrzynki ?

Skomentuj

nawet ze skrzynką już...
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak, wszystko w komplecie, co więcej chyba także zasilacz i mikrofon w rurce. Co prawda mikrofon to nie WM61a, ale inna wkładka z plikiem kalibracyjnym napisanym przez Irka. Jak już pisałem, nic więcej nie potrzeba do mierzenia, oprócz wiedzy...przydałoby się także dobre pomieszczenie:P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X