Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jam ma w swoim XP, Holmimpulse działa całkiem fajnie i prosto. Pomiary nawet porównywalne z Artą.
    Czeka mnie teraz pomiar impedancji więc musze wykorzystać Artę. Czy prozozycja z manuala z jednym rezystorem się sprawdza?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
      Czy ktoś próbował pracować z Artą na tej karcie: SigmaTel High Definition Audio CODEC ?
      Jes to karta w Dellu Latitude 620.
      Informacyjnie: Program wydaje się działać prawidłowo z tą kartą.

Skomentuj

Sprawdź czy karta przejdzie kalibrację w SW. Tutorial tutaj http://diyaudio.pl/content.php/49
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

oki, dam znać.

Skomentuj

no wlasnie to jest najwazniejsze
            w HI moja karta przechodzi kalibracje i wykres jest prawie plaski akceptowalny
            a w SW dopiero wychodza wszystkie kwiatki
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czy macie może plik do kalibracji wkładki Pan. 61 do Arty.
              Do HI użyłem Mic_WM61A.cal.

Skomentuj

podobno wystarczy zmienic koncowke
                gdzies to wyczytalem ale nie dam sobie reki obciac, ze to dziala
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam,

nie wiem w jakim formacie masz plik kalibracyjny. Separatorem powinien być tabulator. Jeśli masz taki, jak ja znalazłem ze średnikiem jako separatorem, to wczytaj go do Exela a następnie zapisz w odpowiednim formacie, zmień rozszerzenie na *.mic i Arta powinna łyknąć. Mi wyszło coś takiego :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...7e7510dd2.html

Pozdrawiam,
                  Jacek Zieliński

No i sprawa się komplikuje, bo znalazłem drugi plik. Podaje inną charakterystykę tego mikrofonu. Może uzgodnimy jakiego używacie w SW ? Ja znalazłem ten:

http://www.holmacoustics.com/downloa.../Mic_WM61A.cal
                  Last edited by Jacek Zieliński; 08.05.2011, 13:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                    http://www.holmacoustics.com/downloa.../Mic_WM61A.cal
                    Ja do HI zastosowałem też ten. Szukam teraz właściwego do Arty.

Skomentuj

Czołem,

daj prywatnego maila to podeślę ten z HI dopasowany pod Artę i drugi z rozszerzeniem *.FRD, gdzie faktycznie wystarczy tylko zmienić rozszerzenie na *.MIC. Jedna uwaga, te pliki różnią się wprowadzaną korekcją, a drugi ma zdecydowanie węższe korygowane pasmo.

Pozdrawiam,
                      Jacek Zieliński

Skomentuj

kupiłem SoundBlastera Connect Hi-Hi polecanego przez trójkąta
                        jutro round 2
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Łukasz,

Jak ta karta się sprawdza?
                          Zmieniłem lapka i musze czegoś poszukać na USB nadającego się do pomiarów ze wględu na brak gniazda mikrofonowego.

Skomentuj

nie mikrofonowego a line in
                            ostatnie chyba 2 miesiace jest u Pawla wiec ciezko mi sie konkretnie wypowiedziec
                            zrobilem na niej tylko raz pomiary w100 i missiona
                            byly poprawne
                            wiecej powiem jak Pawel odesle mi karte
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Line-in oczywiście, ok. Jak będziesz pamiętał daj znać.

Skomentuj

Zbudowałem measure box według schematu z manuala. Wszystko wydaje się być i działa poprawnie poza wartością impedacji która pokazuje program. powinna wachać się w okolicach 8 ohm a jest prawie dwukrotnie wyższa..
                                Czy ktoś może ma pomysł gdzie może być błąd?
                                Załączone pliki

Skomentuj

Sprawdz dokladnie polaczenia, kalibracje przeprowadzaj z rezystorem wlaczonym w obieg petli. Arta czasami tak potrafi zaswirowac. Przy pomiarze zwyklego przewodu musi wskazywac impedancje bliska 0 ohm.

Skomentuj

no włąśnie, robić zamknięty obieg (zwora) pokazuje 13 ohm, dokładnie tyle ile jest za dużo przy pomiarze.
                                    Możnaby podać wartość referencyjna zaniżoną ale przecię to partyzantka.

Połączenie sprawdzalem, rezystory 1% mierzone, nawet przebrałem aby były dokładniejsze. Jedyie ref rezystor jest 26 zamiast 27 ale to nie powinno miec wpływu.
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Musi byc na zero, bo bedzie Ci falszowalo pomiary glosnikow, impedancja jest tutaj kluczowa wartoscia. http://zobsky.blogspot.com/2008/01/s...t-jig-for.html moze cos takiego sprobuj.

Skomentuj

Na jednym rezystorze 100 ohm śmigało mi wszystko ok, prosto i poprawnie. Schody zaczeły od zmiany komputera i braku wejścia mic.
                                        Teraz usb następnie behringer202 później jig i dopiero głośnik. Rzeźbienie w g..

Skomentuj

A to chyba, ze cos tutaj zle sie dzieje, sprobuj zainstalowac sterowniki asio4all i przez asio zrob pomiary.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X