Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
    nie wiem po jakiego diabła chcesz mierzyć głośniki z dokładnością do 0,1%
    Przecież te 0,1% to tylko zakres błędu rezystora i nic więcej :) po prostu chcę użyć dokładnego...
    Według mnie pomiar impedancji musi być możliwie najdokładniejszy gdyż to program wylicza TS przetwornika z tego właśnie pomiaru impedancji...

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    właśnie staramy się wytłumaczyć koledze, że ważniejsza jest sama metodologia pomiaru niż rezystancja jednego rezystora...ale jest mądrzejszy...
    Nie bądź LuSzTi złośliwy Ale nie dziwie Ci się, gdyż nie rozumiesz tego co mam w głowie, a i to też nie jest moim wymysłem...
    Nie ma co robić zbędnego OT na przekomarzanie się. Jak już będę miał rezystor to okaże o co mi się tu rozchodzi.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
      dobra Panowie koniec gadania o % rezystora...
      Wracamy do tematu...
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam,

ręce opadają, Jablowy przedwzmacniacz po przeróbkach zeżarł baterię w 15 minut, wykres charakterystyki kolumny nie przypomina totalnie niczego, nawet nie bedę go zamieszczał. Powoli mam dosyć. Limp ładnie pomierzył impedancję ale pomiary w Steps to na chwilę obecną jakiś dramat. Powiedzcie, że mi się uda bo inaczej wszystko wyląduje na wysypisku.

Pozdrawiam,
        Jacek Zieliński

Skomentuj

Jeśli chcesz ściągnąć odpowiedź częstotliwościową to nie w STEPS tylko w ARTA.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czołem,

nie odpowiedź tylko charakterystykę przenoszenia. I to mnie trochę dziwi, że w/g instrukcji można to zrobić i tu i tu. Czy jest tego jakieś wytłumaczenie? Czy Wasze pomiary możecie uznać za dobre i porównywalne jakościowo z otrzymywanymi z innych aplikacji ?

Pozdrawiam,
            Jacek Zieliński

Skomentuj

ja tez walcze z arta, trueRTA i HOLMimpuls
              i zaczynam sie poddawac
              jakies jaja mi wychodza
              a wykres nisko-sredniego i wysokotonowego jest taki sam
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Charakterystyka przenoszenia, czyli frequency response, czyli odpowiedź częstotliwościowa. Ja mierzę za pomocą ARTY i wychodzi podobna do tej w HOLMImpuls. Różnica jest taka, że HI sam wstawia bramkowanie a ARTA ma pomiar RAW więc jest bardziej poszarpany od odbić.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

czyli odpowiedź częstotliwościowa

Impulsowa :p

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                    Impulsowa
                    Impulsowa to będzie 'Impuls responce'

Skomentuj

To jest chyba efekt nieudolnego doslownego polskiego tlumaczenia wyrazenia "frequency response". Odpowiedz moze byc na pobudzenie a charakterystyka tutaj jest transformata fouriera odpowiedzi impulsowej :)

Skomentuj

wszystko fajnie... :)
                        ale ja nadal nie wiem co robię źle i dlaczego wychodzą mi takie takie kwiatki...:angry:
                        Last edited by lklukasz; 19.04.2011, 21:28.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czołem,

wczoraj wziąłem na tapetę jedyny głośnik jaki miałem w szufladzie, tj. tonsilowski GDWT. Tutaj charakterystyka po włożeniu mikrofonu w ujście tuby była cokolwiek zbliżona do charakterystyki producenta. Zbliżona, bo z pomiarów wychodzi, że poziom opada dużo wcześniej niż deklarowane przez producenta 15 kHz. Natomiast pomiar Altusów nie przypominał już zupełnie niczego. Być może, jest to moja wina, bo bez żadnego przygotowania pomieszczenia ustawiłem mikrofon przed kolumną. Nie zmienia to faktu, że wynik powinien przypominać cokolwiek jakąś skrzywą przenoszenia zestawu, a tu same poszarpane sczyty jak w Himalajach. Powoli mam dosyć. Robie to trochę z nudów, trochę z ciekawości ale jeśli dalej tak będzie to rzucę to w diabły. Po kiego grzyba mam się denerwować...

Zniechęcony,
                          Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                            To jest chyba efekt nieudolnego doslownego polskiego tlumaczenia wyrazenia "frequency response". Odpowiedz moze byc na pobudzenie a charakterystyka tutaj jest transformata fouriera odpowiedzi impulsowej
                            A co jest nieudolnego w pojęciu odpowiedzi częstotliwościowej? Badany głośnik/układ sam sobie nie stwarza częstotliwości tylko jego ch-ka jest właśnie odpowiedzią na pobudzenie daną częstotliwością sygnału.
                            Analogicznie odpowiedź impulsowa jest odpowiedzią na pobudzenie impulsem.

lklukasz po tylu godzinach walki SW obsługiwał byś już z palcem..

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              lklukasz po tylu godzinach walki SW obsługiwał byś już z palcem..
                              no to czas się za niego zabrać (oczywiście nie mówię o palcu :razz:)
                              może tu pójdzie łatwiej
                              chociaż nie ukrywam, że zostawiłem go sobie na koniec ze względu na obsługę...
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

SW nie jest zły, choć ja mam z nim problem, zawsze coś się pieprzy. Najpierw okazało się, że moja karta muzyczna ma stałe opóźnienie tylko pod WinXP. Jak myślałem, że wszystko skonfigurowałem to okazało się, że system się skopsał i mikrofon ma sam z siebie echo, więc każdy pomiar z użyciem mikrofonu to jakaś porażka. A tak na podstawie moich doświadczeń to i tak najważniejsze jest pomieszczenie pomiarowe i jego wpływ na pomiary. Tutaj potrzeba dużo walki żeby dojść do swojego ustawienia pokoju żeby pomiary były OK.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Czolem,

no to powiedzcie mi, co myślicie o przebiegach z wyjścia zintegrowanej AC97 złapanych oscyloskopem:

1 kHz: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...bbe324002.html
                                  10 kHz: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...760b3f7bc.html

Nie mam nic lepszego. Ale w takim razie muzyki z komputera nie dałoby się słuchać, a wcale nie jest tak źle. Gdzie jest haczyk?

Pozdrawiam,
                                  Jacek Zieliński
                                  Last edited by raven1985; 19.04.2011, 23:08.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Wygląda że ktoś na filtrze oszczędził :P Tak wygląda nie odfiltrowywany sygnał na wyjściu kilku bitowego przetwornika delta-sigma.

Skomentuj

Ja miałem takie schody na wyściu Audigy 2. I od paru lat się zastanawiałem, czemu ona gra metalicznie w porównaniu do np. Sansa Clip lub zintegrowanej HD Audio na płycie.
                                      Na szczęście A2 już jest w koszu :)

Skomentuj

A tak na podstawie moich doświadczeń to i tak najważniejsze jest pomieszczenie pomiarowe i jego wpływ na pomiary.
                                        Niestety nie zgodze sie z tym stwierdzeniem. Najwazniejsze jest narzedzie pracy i umiejetnosc poslugiwania sie nim.

---------- Post dodany o 10:23 ---------- Poprzedni post o 10:19 ----------

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                        Ja miałem takie schody na wyściu Audigy 2.
                                        A miales pelna A2 czy okrojona ?

Skomentuj

Pełna wersja (ale nie ZS).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X