Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
    układy były przyklejone i trzeba było podważyć je delikatnie małym, płaskim śrubokrętem aby oddzielić je od reszty. Przyklejone jakimś klejem butaprenowatym.
    czyli nie byly przyklejone. jakby bylo przyklejone na butapren to bys tego nie ruszyl srubokretem :p

to prawdopodobnie jest impregnacja membrany a nie klej

Skomentuj

Z tego co pamiętam, to dolna powierzchnia plastykowego korpusu z membraną była rozpuszczona przez jakiś rozpuszczalnik. A z nabiegunnika musiałem usuwać pozostałości kleju. Nie było tego dużo, powiedziałbym nawet, że było to zrobione punktowo.

Przeczytaj pdf-a. Tam były spostrzeżenia "na gorąco" i pisałem o tym kleju.
      Last edited by Jacek Zieliński; 27.11.2016, 12:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        czyzbys planowal maskwonice?
        ja kupilem piekne maskownice (z glosnikami) ale sa za male do ALXa :(
        Nie, zastanawiałem się, czy da się podciąć fronty, tak żeby je dać bliżej średniaka,
        mniej więcej takie wycięcie jak w waveguide na tej fotce:

Skomentuj

robilem tak
          normalnie frezarka w danej kolumnie frezowalem

ale tam wiele tego nie podetniesz bo magnes duzy

Skomentuj

Mój ukochany pierworodny upier... FW146.
            Membrana przerwała się po obwodzie przy samej krawędzi zawieszenia górnego. Fotki wkleję wieczorem. Poza zmianą całej membrany, ma ktoś jakiś pomysł jak go odzyskać? Bo jak nie to kupię membrany od AWXów i będę się bawił.

Z drugiej strony, może po prostu AWXa wstawię, ma sporo większą wytrzymałość (dopiero zobaczyłem że FW146 ma tylko 35W - na mojego młodego widocznie za mało)
            Last edited by Micwoj; 01.12.2016, 09:20.

Skomentuj

daj fotki to sie zobaczy

Skomentuj

Tak jest :(

Skomentuj

pękła :) czuje że dostał swoje bo one raczej nie miały wad fabrycznych :) nic nie zrobisz ...

Skomentuj

podklej czyms od spodu
                    lepsze to niz popsuty glosnik

Skomentuj

Oba oberwały, ale ten szerzej pękł. Na razie srebrną 3m_ką podkleiłem i trzyma. Młodemu jednak wstawię awxy, bo co z tego że się narobię, jak znów zniszczy. A z tymi fountekami to nie wiem.. Membranę im na coś wymieniać? Szkoda mi ich.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                        Membranę im na coś wymieniać? Szkoda mi ich.
                        szkoda wymieniac bo to bedzie juz inny glosnik :(

Skomentuj

No ale dziurawa też nie działa. W dodatku aluminium, a amelinium nie pomalujesz, więc poza epoksydem co złapie? No i trzeba jakąś wstawkę dorobić. Pasek z maty szklanej? Pasek innej membrany? To i tak zmieni sztywność membrany na obrzeżach i mms... Przecież membrany do FW nie dostanę, bo skąd?

Skomentuj

Zamów membranki i zweryfikuj po montażu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              Zamów membranki
                              ale skad? ktos poza stx ma alu membrany?

jak wyszla twoja naprawa AL130?

Skomentuj

Musi być alu? Nie wydaje mi się.
                                AL130 wyglądał nieco inaczej i finalnie byłem z niego zadowolony.

Pomiary głośników przed wymianą membrany. Jeden uszkodzony.

Po wymianie membrany na włókno szklane.

Fountek to tani głośnik, ale na tyle fajny, że szkoda wyrzucać jego bebechy. Ja bym się pobawił.
                                Last edited by dolphin123; 02.12.2016, 21:37.

Skomentuj

Właśnie tak myślę tym bardziej że ich cena się zrobiła 180zł.
                                  Alu z stxa tylko 150mm więc będzie za duża, jest kewlar 120, powinna pasować. Muszę jeszcze dokładnie founteka
                                  pomierzyć.

Skomentuj

Mam mały problem z SS 15W8530 - guma odkleja sie od obudowy. Próbować to podklejać? Jakim klejem?

Skomentuj

zwykly butapren wystarczy

one sa dosc slabymi klejami klejone. co ciekawe, tam nawet resor do cewki jest przyklejony na kleje typu butapren!

Skomentuj

przyszedl czas zabawy z glosnikami wysokotonowymi

mam staruszka gdzie cewka odkleila sie od membrany.
                                        ma ktos pomysl czym to przykleic?
                                        musi byc rzadkie, zeby nalozyc to strzykawka z igla
                                        musi kleic i alu i plastik
                                        musi byc przy tym i sztywny (przenoszenie drgan zamiast ich tlumienia) i elastyczny (zeby nie popekal od pracy)

ma ktos pomysl co uzyc?
                                        moja pierwsza mysl to elastyczny cyjanoakryl

Skomentuj

Sztywny i jednocześnie elastyczny to trochę sie gryzie :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X