Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba ARZ eksperyment

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

xxx, wszystko niemal jest w tym temacie zawarte :)
    Ściaganie charakterystyki mija sie zupełnie z celem ponieważ mała odchylka mikrofonu w obojetnie którąś strone powoduje cuda na wykresie.Poprostu nie ma recepty na zasadę pomiaru tego ustrojstwa.
    Jak bym chciał kogos nabić w butelkę to bym tak ustawił mikrofon że charakterystyka by zmiotła wszystkie suby z tego forum.Jak wspomniał mi Irek,one lepiej grają niż wyglądają w pomiarach i tym sie raczej nalezy kierować.
    Schemat filtra to pierwsza wersja podana przez Sound Wave czyli rezystor,kondensator i cewka równolegle z głośnikiem.
    W odsłuchach wyraźnie słychać że pozaokraglane skosy powodują lepsze przenoszenie niskiej srednicy.Więc lepiej chyba zrobić proste.

Skomentuj

Umberto czy korzystaliście z jakiegoś programu do symulacji tej tuby?

Skomentuj

przeczytaj temat... juz raz o tym pisalem... Hornresp

Skomentuj

Być może przeczytałem go nieuważnie czy można go ściągnąć z netu może masz jakiegoś linka?

Skomentuj

jak mozna go sciagnac to napewno znajdziesz go na:
            www.google.pl :P

Skomentuj

Faktycznie dawno nie zagladalem - czas...

Umbreto dal rade, zerknijcie :
              http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...-0-asc-90.html

Jeszcze nie zdazylem sie zorientowac, a skubaniec juz wersje testowa zlozyl... Pomysl Sound Wave to w sumie taka mala linowka, wlasciwie TL.
              To teraz to juz napewno tuba - tyle, ze blizej jej do liniowej niz do logarytmicznej. Probka wyslana przez Autora wskazuje na bardzo obiecujacy charakter, bedziemy dopracowywac. Ostatecznie powinnismy sie zmiescic w 130cm wysokosci.

(heheh - raczkujacy uwielbiam ten poziom )

Skomentuj

Jeśli jest ktoś chętny do posluchania tubek po nagraniu w lini na panasonicu to niech daje maila,wysle.

P.S.
                Myślę że pierwszemu powinienem wysłać....Irkowi
                Ale niech sam zdecyduje.

Skomentuj

wisniatczew@tlen.pl poprosze

Skomentuj

wisnia, idzie.

Skomentuj

wylaczylem calkowita korekcje na kompie, podlaczylem sluchawki bezposrednio do karty dzwiekowej (Audigy 2ZS) i jeszcze nie moge wstac z fotela z podziwu, powiedz mi jeszcze raz ile ten glosnik kosztuje ?? 30zl 50?? ?????

i jeszcze mi powiedz ile ta obudowa ma litrow

kyrie elejson

Skomentuj

ziom00@o2.pl ja tez poprosze

Skomentuj

Wrzućta to na jakiś serwer,wisnia, pomóż,łącze sie mi kończy :/

Skomentuj

http://s45.yousendit.com/d.aspx?id=1...12LX545DEMFWZV

prosze bardzo spakowalem RARem to jeszcze

Skomentuj

wisnia, dzięki

Skomentuj

no problem

jak jestes jeszcze na forum to odpowiedz umberto prosze na moje wyzej wymienione pytanka jesli mozesz

Skomentuj

Litraż,hmmm..na elce jest wsio,nie liczyłem,a głosnik to max 3 dychy.Śmieszne,nie?

Skomentuj

smieszne i to bardzo bo juz wiem co zaczyna sie byc moze w dzien wyplaty ;] ---> wielka budowa jestem juz prawie pewny ze to zbuduje

Skomentuj

LUDZIE!Pomału!To jest testowa wersja!Poczekajucie chwike,Tomaszo pracuje nad tym.Jeśli robić to finalną wersje.

Skomentuj

spoko spoko 30zl to nie majatek ;] poczekam na final mam nadzieje ze niedlugo bo na swieta kolumny musza stac i grac!!

Skomentuj

Poczekajcie chwile, Panowie... W przyplywie wolniejszej chwili zrobimy wersje nieco nizej schodzaca od tej, juz ostateczna - naturalnie obarczona kompromisami... Sam zaluje, ze brzydko mowiac z poczatku olalem nieco ten temat, a to bardzo ciekawe jest.
                                          Najbardziej mnie ciekawi porownanie z Acuhornami - gdyby dalo sie jakosm gdzies, kiedys to przeprowadzic... Moze sie okazac, ze mamy drobny zysk okolo 2400 zl na tej konstrukcji liczac juz ladne wykonczenie...
                                          Umberto wykonal testowke, kiedy ja tylko chcialem sie spytac, czy takie cos weszloby w gre jesli chodzi o jego checi konstruktorskie - no ale juz to jakos gra.
                                          Teraz zrobimy tak - zestroimy tube nieco nizej, ale nie mozna jej w pelni logarytmizowac, bo moze byc za efektywna wzgl. reszty pasma i po prostu podbarwiac.
                                          Glosnik ten generalnie nie nadaje sie do takiej obudowy. Z jego napedem nie da sie poprawnie zestroic tuby na gre powyzej jednej oktawy - i tutaj to bedzie 60 - 120 Hz - stad lepiej ja nieco zlinealizowac i pozwolic spokojnie, bez istniejacych wczesniej w zakresie srednicy rezonansow, wygasac przy 2 - 3 KHz.

[ Dodano: 2005-10-31, 18:17 ]
                                          Wiecej nie ma co siedziec. Jest gotowiec juz. To juz do przyjecia jak na taki kaszlaczek

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...943916#1943916

Skomentuj

Czaruję...
                                          X