Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chwila prawdy-GDN-30-300-4-AP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No to już teraz zgłupiałem...
    Wónie dobrze można by powiedzieć laikowi że ten głośnik jest 8R ale Ja nie jestem laik i wiem że on napewno nie ma 8R...
    Zapytam sie jeszcze raz... myślę że ktoś mi da zwięzłą odpowiedz, a nie rozpisywanie się...
    Czy ten głośnik ma 2,3R czy więcej?
    Jeśli tak to ten głośnik należało by zalicyć to głośników 2-ohmowych...
    A jeżeli ma 3,8R to do 4 ohmowych... czy to tak trudno zaliczyc??
    To się zalicza tak jak oceny w budzie, jesli mamy np. 3,6 to jest 4 a jeśli mamy 2,3 to mamy 2... No chyba że jest inaczej to napiszcie

Pozdrawiam

Skomentuj

Rezystancje cewki dla prądu stałego masz podaną razem z pozostałymi parametrami na stronie(popatrz na parametr Re). Mylisz się jeśli chodzi o określanie impedancji znamionowej głośnika. Nie bierze się ona z Re, a z minimum impedancji zmierzonej, a to minimum to 2.9 ohma jak pisał SoundWave, a nie 2.3.

Skomentuj

Tylko że 2.3R to rezystancja cewki !
        Żeby głośnik był zaliczany do 2R musiałby mieć rezystancje nieco ponad 1R...
        Pozatym looknij na wykres impedancji - minimum to ok 3R...
        Więc ten głośnik nijak 2R nie jest...

Skomentuj

dzisus no http://www.stx.pl/charakterystyki/GD...0-4-AP-IMP.jpg

Misian@, impedancja glosnika to juz najmniejszy problem, mozesz sobie dobrac ilosc par wyjsciowych w zaleznosci:

czy z wiatraczkiem czy bez,

ile faktycznie mocy strat beda mialy tranzystory w koncowce ( podrobki maja mniej)

Pozatym ja jak bede robil wzmaka to im mniej te glosniki beda miec t Z ym lepiej ,a w najgorszym wypadku skoro mialbym miec 600@2R pisze tu o dwoch polaczonych rownolegle to dla ich nizszej Z malbym ok 800W ,mnie to nie boli :) .
          A swoja droga czy tak trudno ograniczyc kopa koncowki do okreslonej wartosci mocy (prądu) mozna dac chcocby zabezpieczenie a do niego ograniczenie wysterowania po przez dodanie jakiegos rezystorka szegegowo z potencjometrem od czulosci ,zminiejszyc wzmocnienie napieciowe , zwiekszyc wspolczynnik sprzezenia etc.

[ Dodano: 2006-03-22, 15:15 ]
          a poztym po co ci wartosc R dla pradu stałego przecierz wzmacniacz nie poda nigdy ( miejmy nadzieje) takiego sygnału na glosnik.

Powodzenia

Skomentuj

według norm głośnik o rezystancji cewki 2 omy to nadal głośnik 4 ohmowy

tabela rezystancji
            ------------------nominalnie
            rezystancja-----rezystancja
            DCgłośnika-----głośnika
            0,7 ohma ------- 2ohm
            2,0 ohm ---------4ohm
            3,4 ohm ---------6ohm
            4,7 ohm ---------8ohm
            6,1 ohm ---------10ohm
            7,4 ohm -------- 12ohm
            8,7 ohm ---------13ohm
            10 ohm --------- 16 ohm

Skomentuj

Ok.
              Wielkie dzięki za linka do tego wykresu, bo mi strona SXT'a nie chodzi poprawnie (chyba przeglądarka nie coś...)

Czyli wychodzi na to, że ten głośnik jest 3 ohmowy, jak dobrze zrozumiałem...
              3 ohmy to nie jest tak źle... wzmak będzie miał "lżej"
              Myślę nad wzmakiem Janka pod tego STX'a albo HexFeta400W przerobionego na 500W na 4R
              Dziękuję wszystkim za odpowiedz :)

Skomentuj

tak niska Z rzedu 3ohm jest w raczej nieinteresującym nas paśmie :)
                Ja tez mysle o wzmocninym janku do 800RMS

[ Dodano: 2006-03-22, 20:12 ]
                stymze na 2R moze byc i mniej :)

Skomentuj

A jaki najtanszy najsensownijszy wzmacniacz do tego glosnika ?:)

Skomentuj

Sound Wave, wypada że większośc głośników stxa niby 8R ma tak naprawdę 10 czy 12r

Skomentuj

Witam
                      Jak sie prezentuje ten subik , w hmm, czarnej muzie? Mobb Depp, Three 6 Mafia, itepe. od czasu do czasu planowałbym zapuścić na tym jakąś techniawke tzn. przepraszam, słucham wszystkiego oprócz polskiego hip-hopu
                      Jeżeli możesz, opisz co i jak gra, bo mnie ciekawi ten głośnik.
                      Aktualnie posiadam CW1202C closed 65L, zabawa wytłumieniem niewiele daje, i jakby to ująć, znudził mi sie juz ;]
                      Nie pytać o napęd subwoofera, bo to zmienia sie z dnia na dzień (przeważnie TDA7294 zasilany +/-40V )
                      Pozdrawiam

Skomentuj

ogurek, jak uzywasz do napędu suba tadeusza to sie nie dziwie niezadowoleniu.To najbardziej prądożerna jednostka w systemie audio.Tu trzeba watów aby wziąść krótko za morde woofer.I bynajmniej nie z tda.

Skomentuj

Ależ wiem, jasne jest to dla mnie, jak słoneczko.
                          Jeżeli chodzi o pędzenie tego alfreda, to grał pod Blaupunktem GTA1300 (zdaje sie ze 300W rms na 4ohmy), i było całkiem nieźle, ino zara sąsiedzi stukali po kaloryferach :P
                          Do normalnego słuchania zupełnie mi wystarcza ten TDA przy tym małoefektywnym Alphardzie.
                          Dlatego też, gdy tego cichego buczka zmienie na AP, który ma przeca SPL prawie 92dB, to różnica bedzie kolosalna, pomimo jakże dennego napędu.
                          Pytanie o brzmienie APeka w czarnej muzyce, i jakiejś techniawie nadal aktualne :P
                          Dziekuje za odpowiedzi, nadal pozdrawiam

PS. ten tda7294, to pożądnie wysterować może głośnik 16cm, takie moje zdanie

PS2Mała prośba, ma ktoś baze zawierającą tego STXa, dla WinIsd alpha ?

Skomentuj

Witam, jestem nowy na forum.

Ja sie zastanawiam, czy do napedzenia tego STX mozna by uzyc kilku TDA 7293
                            Bardzo podobny do tda7294 tylko nie 100 a 120V, przy czym moze on pracowac przy +/- 50V, a maksymalny prad to chyba cos ponad 6A.

Mozna jednak uzyc jednego takiego jako master i podlaczyc jeden lub dwa slav'y, co
                            da nam wydajnosc odpowiednio 12A lub 18A.

Szyczytowy prad w duzym przyblizeniu (zakladm amplitude 50V i imp STX ok 3 Ohm) daje 16,6 A, wiec 3 kostki by wystarczyly (przy nizszym napieciu nawet dwie). Daje to jednak 830W w impulsie (ile wyniesie mniej wiecej moc RMS ?), wiec oczywiscie mozna go zasilic nizszym napieciem, tak aby uzyskac cos w okolicy tych 300 RMS.

Czy to zdalo by egzamin ?

Na stronie MDCS'a na elektrodzie ma niedlugo sie ukazac wlasnie wzmaczniacz 250W rms na dwoch takich kostkach, jest juz schemat przetwornicy do samochodu na +- 50V i 350W mocy ciaglej.

Skomentuj

Takero - to minimalne rezystancje przy których głośnik mozna zakwalifikować do danej impedancji podanie że głośnik o rezystancji 8 ohm jest 4 ohmowy to nieproblem - przeciez nic się przezto nie uszkodzi (a to oto chodzi)

Skomentuj

A ja mam chytry plan zrobie na nich tandem, będzie wielkości 2ch komputerowych subopierdzawek Sound Wave, pod holtona można będzie to podłączyć? (będą równolegle połączone).

Skomentuj

2AP równolegle chcesz pod holtona?? niby mozna pytanie czy się opłaca (o ile trzeba będzie obnizyć zasilanie....) ja bym dał po holtonie na kazdego AP napewno będzie lepsza sprawność

Skomentuj

Albo holtona w mostek, a 2xAP polaczone szeregowo

Skomentuj

Witam
                                      Mam dylemat który głośnik kupić : STX AP za 155zł czy Lanzar MAX12 za 210zł :
                                      http://www.allegro.pl/item93826339_lanzar_max_12.html
                                      Oba głośniki mam na miejscu ale nie moge się zdecydować , może ktoś z Was je porównywał? Sorry za taki offtopic ale sam nie wiem co wybrać , ma on być uniwersalny: do wozu , domu , chciałbym go zabudować w bandpasie 4th plus okienka z plexy.
                                      Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez kalasz21
                                        Witam
                                        chciałbym go zabudować w bandpasie 4th plus okienka z plexy.
                                        Pozdrawiam
                                        potrafisz zrobic taka obudowa??wez lanzara bardziej pasuje do takiej obudowy "czytaj bardziej dresowy"

Skomentuj

Witam
                                          Co rozumiesz przez "bardziej dresowy"? To jakieś nowe określenie dżwięku? Czy wg Ciebie wszystkie obudowy bandpass z plexą są dresowe? Rozwiń swą wypowiedź.
                                          Pozdrawiam i proszę o mądrzejsze odpowiedzi.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X