Było o tym,ten monacor to słabsza wersja AP :P
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Chwila prawdy-GDN-30-300-4-AP
Collapse
X
-
Nie wiem na jakiej podstawie twierdzicie ze ten monacor jest produkowany przez STXa. Maja wspolny kosz i tyle (zbieg okolicznosci) - w chinach produkuje sie takie kosze, a pozniej sprzedaja je firmom z calego swiata. Gdzie nawet mialem namiary na kilka firm produkujacych czesci do glosnikow - doslownie wszystko od cewek i magnesow, przez kosze i nabiegunniki, po membrany, zawieszenia i kopulki.
Skomentuj
-
Ze robi wiele firm to wiem, ale roznice miedzy tym monacorem a stxem sa znaczne (dla jasnosci jestem daleki od stwierdzenie ze ktorykolwiek z tych glosnikow jest lepszy).
Dla porownania
STX: srebrna polipropylenowa membrana - Monacor: biala aluminiowa
CMS - STX : 0,287 - Monacor : 0,25
MMS - STX : 91,9g - Monacor : 117g
Xmax - STX: 3 mm - Monacor : 5 mm
Pozatym jesli STX robilby dla monacora te glosniki i blizniacze (lepsze) wersje dla siebie, to czemu pod marka STX bylaby tylko wersja 30cm a nie cala gama ?? A co do brakow glosnikow, to z tego co sie orientuje ostatnimi czasy zaczyna im brakowac coraz wiecej produktow. Malo tego mieli na poczatku roku wprowadzic nowa 13cm konkurenta dla ARNow 150 ale co miesiac przekladaja wprowadzenie do produkcji. Pewnie maja braki ze wzgledu na problemy z dostawami z chin i tyle, a nie ze wzgeldu na produkcje dla monacora ;].
Carpowerowi glosniki pewnie produkuja jakies chinole i tyle :) .
Skomentuj
-
CMS - STX : 0,287 - Monacor : 0,25
MMS - STX : 91,9g - Monacor : 117g
Xmax - STX: 3 mm - Monacor : 5 mm
Ogólnie nie twierdze że to STX produkuje, bo po co skoro w np chinach jest duużo taniej, mówie jedynie żę bardzo prowdopodobne że na bardzo podobnych komponentach są te głośniki oparte...
Skomentuj
-
witam
niedawno kolega zakupil ten glosniczek
zrobilem mu BR ok45dm3 br d=100 na ok 43hz(mam nadzieje) i to wszystko podpielsmy pod blaupunkta gta450 w mostku
no i musze stwierdzic ze faktycznie Xmax wynosi 3mm...... dla bocznych lusterek w samochodzie
brakuje mu jeszcze troche mocy ale w samochodzie w zupelnosci wystarcza do masowania plecow
jezeli chodzi o brzmienie to na poczatku mnie troche rozczarowal ale po dluzszym odsluchu jest calkiem ok
niepolecam tego glosnika fanom subow pioneer'a
Skomentuj
-
Właśnie odsluchuje AP w budzie 45l@35Hz i co jak co spisuje sie naprawde niezle, jadąc generatorem zaczyna grac od 30Hz(dochodzi tu pewnie wpływ pomieszczenia), naprawde jestem pod wrazeniem :P Głośnik ma jedna wade mianowicie, przy wciśnięciu zewnętrznej części membramy słychać tarcie cewki o nabiegunnik, podczas grania naszczescie nic nie obciera, głosnik działa bez zarzutów. Zapodaje mu około 400W i nic sobie z tego nie robi ;] wychył ma naprawde spory.
Skomentuj
-
coolombo- dziwne , u mojego kumpla nawet jak ostro przycisne to nic nie ociera , dziwne ze u ciebie ociera ?
a co do mocy, oczywiscie ze nie musi byc 400 , 500 W , ja to podalem zeby ktos wiedzial ile max mozna do niego dawac, ale natomiast nie zgodze sie z toba ze 100W mu starcza, mam wzmaka ktory daje 150W/4R i stx przy tych 150W gral kiepsko, ledwo co sie ruszal , do niego min . to 250W , jesli mniej mamy to lepiej podarowac sobie ten glosnik , i kupic cos tanszego i z mniejsza moca, bo nie ma sensu placic 155zl i nie wykorzystywac glosnik w przynajmniej 80% mocy.
Pozdrawiam!
Skomentuj
Skomentuj