Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chwila prawdy-GDN-30-300-4-AP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak w sumie wsio jest opisane w temacie,wielkich zmian nie zrobiłem bo nie zdążyłem.Sub juz dawno sprzedany.
    Pchanie go poniżej 40L jest tochę bezcelowe bo z każdym litrem robi sie płycej z zejsciem.Uważam że te 40L to takie optimum dla niego.Ale czy będzie 40 czy 45 to tu juz wielkiej różnicy nie będzie.
    Dodam tylko że fajnie gra rónież w 70L ale tylko w domu.Bo w samochodzie taka opcja to porazka bez brzmienia.
    Im większe auto tym lepiej powinien zagrać a w passacie to sobie napewno poradzi.

Skomentuj

No to wszystko ładnie piknie...:)
      Na poniedziałek Dołowacki ma mi uszykować Ap i zaczynamy zabawe. Zrobie tescik od 45l i sie zobaczy jak rozwinie skrzydla.

Skomentuj

40-45L jest optymalne dla tego głośnika, strojenie juz sobie na słuch dobierzesz.

Skomentuj

coolombo, Robiłes dla niego jakis frez??

Skomentuj

Cześć wszystkim!
            Dzisiaj skończyłem robić z kolegą suba na Stx 30-300-4AP do jego SEICENTO! Radyjko pioneer 1630R ,wzmak Carpower HPB -602 , głośniki w kokpicie seryjne Tonsil
            Obudowa 33 litry strojona na 45hz bas reflex profilowany średnica 10,2cm, długość wg WinISD 28,5cm
            Odsłuch:
            -bass testy
            -techno
            -jakaś tam muza pop jak w esce
            Powiem tylko tyle że Stx w seiko robi rozpier...! Normalnie jak włączyliśmy go za 1 razem to myśleliśmy że rozbierze auto! DLA CIĄGLE ZASTANAWIAJĄCYCH SIĘ! nie sugerować się tym że Stx podaje xmax 3,1mm bo głośnik na bass testach nam skakał na jakieś 1,5-2cm i to nie był jego max widać że chciał więcej watów ale carpower ma tylko 225w. Ale wydaje mi się że seiko to za małe auto jak na ten głośnik bo raczej tam dobra 25 by prędzej podeszła. Dziwnie się zachowuje bas reflex jak się da głośniej bo zaczyna charczeć i doszedłem do wniosku że taka buda jest dla niego zbyt mała bo on się tak jakby na większych głośnościach dusi trochę w tej budzie jest takie zjawisko tak jakby bas reflex nie zdążył wypromieniować tego powietrza na zewnątrz i słychać taki szum ale kumplowi się podoba i to się liczy Zauważyłem też że w tej budzie nie ma zejścia dobrego za to ma okrutnego kopa i gra strasznie głośno aż się tam wysiedzieć nie da. Mieliśmy polewkę bo koleś z mojego bloku zszedł aż na dwór żeby zobaczyć co to tak nap... i jak wchodził do klatki schodowej to patrzył czy się szyby trzęsą i każdą dotykał<lol2> Ja robię dla Stxa skrzynkę 46 litrów ze strojeniem na 40hz Bas reflex śr. 102mm , dł.252mm jak będę miał to porównam i tu opiszę. Dodam jeszcze że cewka nie obciera ani nic, wciskaliśmy bembranę do środka trochę i chodzi idealnie nic nie trze a sam głośnik jest zrobiony naprawdę solidnie
            pozdro

Skomentuj

no i stało sie! kupiłem AP, hehehe. mam carpowera 602 i małego hatchbacka wiec powinno całkiem ładnie grać/walić/rozsadzać/plumkać.

buda bedzie 42L@40Hz. jak zrobie to sie pochwale.

narazie filmik(dla tych co sądzą, ze AP ma mały skok):

(AP na 200W z domowego pieca. momentami wyglada jakby głosnik stał w miejscu ale to tylko aparat nie daje rady z 20-30Hz, hehhehe)

http://gandalf.mac.edu.pl/~kapturza/stuff/ap200W.mov

Skomentuj

no naprawde wspanialy widok :) Chyba czas zbierac $$

Skomentuj

Uuuu aż miło popatrzeć :).

Skomentuj

Pobaw sie z buda testowa o mniejszej pojemnosci. Dla mnie w 42l i wyzszym strojeniu bylo jedno buuuu MONOTONIA!!! Wszystko zależy co Ci sie podoba

Skomentuj

no nie wiem z tą mniejsza buda... mam złe wspomnienia z zanizeniem litrazu przy okazji posiadania BSW104II. wsadzilem w 23LBR i było duuuze podbicie(nieprzyjemne okolo 100Hz).

narazie spostrzezenia takie: głosniczek pokazuje :-P na STK4048(200W) i prosi o wiecej.

Skomentuj

Fajnie lata....

Co do wypowiedzi ruthi7, niewątpliwie ma racje. Spróbujcie większej budy i strojenia na Fs albo z herca pod.... ale to raczej nie jest rozwiązanie do auta.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruthi7
                          Pobaw sie z buda testowa o mniejszej pojemnosci.

Zamieszczone przez Overclocker
                          ruthi7, niewątpliwie ma racje. Spróbujcie większej budy

cos mi tu nie pasi...

Skomentuj

grze ja juz mam zrobiona paczke do niego bosko gra 45 litrow br 10cm i dlugosc 26 wiec ma 40hz gra zaje...... przy drum & bass sieka w aucie ale jak sie pusci techno szybkie to tez smiga ale wzmacniacz narazie 170 rms ale sieka straszna polecam tak skrzynie jak cos pytac na 7855641 moge pomoc :P

Skomentuj

ruthi7 napisał:
                              Pobaw sie z buda testowa o mniejszej pojemnosci.

Overclocker napisał:
                              ruthi7, niewątpliwie ma racje. Spróbujcie większej budy

ruthi7 niewątpliwie ma racje stwierdzając że gra monotonnie

Dla mnie w 42l i wyzszym strojeniu bylo jedno buuuu MONOTONIA!!!
                              Mniejsza buda, tak, ale do auta. Jak ktoś chce do domu to najlepszym pomysłem według mnie jest tak jak umberto napisał: koło 70L nawet można dać, ale przede wszystkim spróbujcie niskiego strojenia, tak z 30 Hz. Powinno być fajnie

Skomentuj

do tego glosnika to najlepsza buda 36L @ 42Hz , tak gra najlepiej , z cieciem min na 70Hz,
                                W budzie 45L @30Hz gra kiszkowato , jak dla mnie przynajmniej , zero udezenia w porownaniu do 36L@42Hz , i do niego koniecznie wylot profilowany lub szczelinowy , chyba ze to ma byc w aucie to sie nie oplaca robic szczelinowego bo i tak nie slychac jak swiszczy.

Pozdrawiam!

Skomentuj

mlody1921, to ty chyba w aucie nie slyszysz nic poza BUUUUUUUUBUBUBU...:|

Kompletnie w takiim zestawienu ciezko zgrac go z przodami, gubi sie i muli. No ale zalezy kto ma jakie upodobania co do basu, jezeli w twojej definicji "sieka" oznacza wlasnie to, to OK :]

W aucie niskie strojenie dla mnie mija sie z celem, a przynajmniej z tym glośnikiem. Narazie moja zabawa zatrzymala sie na 42l (poczatkowo bylo 45) i juz jest nieco lepiej.Ale sadze ze da sie wiecej wyciagnac z tego przetwornika. AHA!!! I jeszcze proponuje zaczac od mniejszego BR, ja mam 10.2cm średnicy i dziwne dzwięki z niego sie wydobywaja :) (A przeciez zawsze latwiej zrobic z mniejszego wiekszy niz odwrotnie ;])

Skomentuj

hehe no zalezy kto co lubi narazie mi sie poooooodoba ale duzo pracy nad przodami bedzie :] ale narazie kasa sie zbiera ruthi7 co radzi sinuslive czy mivoc czy phonocar sorki jak pomylilem literki jakies ale niema byc to za drogie :]

Skomentuj

Nic nie doradze, bo ani jednego z tych zestawów nie slyszlem.

[ Dodano: 2006-05-31, 17:49 ]
                                      PS: Ma ktoś jakies rozeznanie co do: Tonsil SPEED 1700?? Jakies porównanie do Hertz.
                                      Ciekawe czy warte są swojej, niewatpliwie wysokiej ceny...

Skomentuj

Troszeczke sie offtopicowo zapytam.
                                        Mam glosnik STXa, o ktorym zapewno wiekszosc z Was nie slyszala, ale zawsze znajdzie sie ktos kto moze cos bedzie wiedzial.
                                        Owy glosnik to STX 30-200-4-AS . Taki zanabylem jakis rok czy dwa lata temu. Aktualnie mam ostre podejrzenia, ze sprzedawca stxa na wolumenie wcisnal mi jakas samoprzerobke z estradowego (wymieniona membrana). Niestety z braku wiedzy glosnik wydal mi sie jaknajbardziej orginalny (naklejki, pudelko z pieczatkami, gwarancja).
                                        Ma kosz dokladnie jak opisywany tu AP tylko, ze ma inna membrane, z wlokna szklanego.
                                        Inne zapewne tez ma parametry.
                                        Poslugujac sie parametrami glosnika estradowego stxa o tych samych wymiarach (w tedy nie bylo jeszcze AP, zreszta chyba by sie jego parametry nie nadaly), wsadzilem go w ok. 36 litrowa obudowe zamknieta. Gra bardzo fajnie i w ogole. Pytanie jednak czy jest ewentualnie sens bawic sie w bassreflex?
                                        Glosnik gra w Renault Clio II i napedzany jest niezbyt mocnym starym wzmakiem Blaupunkta (ok 120W w mostku) Wzmak starcza az nadto.
                                        Pytam z czystej ciekawosci. A noz widelec ktos mial doczyniena z tym glosnikiem i widzi dla niego lepsze zastosowanie (moje poprzednie zastosowanie bylo porazka na calej linii o czym starsi forumowicze mozliwe, ze pamietaja :P )

Pozdrawiam.

Skomentuj

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

to masz pewnie i to ale jak co gdzie kiedy niepowiem nic bo nieslyszalem ;] ale pewnie dobry jak to stx ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                          X