Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chwila prawdy-GDN-30-300-4-AP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bo dresiarskie jest wybieranie typu obudowy zanim się zdecyduje na głośnik :P

Skomentuj

wszystkie obudowy bandpass z plexą są dresowe?
      tak...
      Najlepiej jak mają jeszcze neon i br o średnicy 20cm i długości 5cm :)
      Czemu nie chcesz br zwykłego tylko bp4 ?

Skomentuj

Cytat:
        "bo dresiarskie jest wybieranie typu obudowy zanim się zdecyduje na głośnik :P"
        Oba głośniki maja w miarę zbliżone parametry: Lanzar: Fs 35Hz , Qts 0,36 , Vas 98l SPL 92dB. Dlaczego BP4th? Podoba mi się brzmienie tego typu obudowy , głośnik nie jest narażony na uszkodzenia , plexa po to aby pokazać urodę przetwornika , szkoda chować całkowicie takie głośniki w środku skrzyni.

Część użytkowników tego forum ma chyba jakieś kompleksy i z nieznanych mi powodów chcą sobie poużywać i odreagować stres , polecam pracę w garażu nad nowymi projektami zamiast ...

Pozdrawaim

Skomentuj

głośnik nie jest narażony na uszkodzenia
          chodzi o to że głośnik znajduje się w obudowie zamkniętej co teoretycznie powstrzymuje go przed nadmiernymi amplitudami, jednak nie oznacza to że jest absolutnie nie wrażliwy na uszkodzenia...
          Pozatym gdy się już uszkodzi - np mocowo to jest problem z wyjęciem go...

Powiedz jaki jest Twój priorytet.

Skomentuj

takero, o gustach się nie dyskutuje, podoba mu sie plexi to dobrze. Lepiej by było jakbyś napisał co sądzisz o takiej obudowie pod względem akustycznym. Jak ktos chce to może głośnik mieć wsadzony nawet w chlebak, ważne aby to dobrze grało. Dyskusja o gustach jest bez sensu. Lepiej wypowiadajcie sie na temat plexi jako materiału na obudowe ale nie pod względem jego wyglądu ale właściwości :)
            kalasz21, wyluzuj

Skomentuj

Witam
              Min. właśnie chodziło o tą poduszkę powietrzną , głośnik nie jest narażony na pracę z duzymi amplitudami w zakresie jego normalnej pracy jak i poza . Mocowo oczywiście głośnik można uszkodzić ale STX ma min 300RMS a Lanzar ponoć 500RMS ale pewnie też ok 300RMS , w domu byłby napędzany 350W wzmakiem z Praktycznego Elektronika na IRF640/IRF9640 a w wozie na wzmaku Precision Power A600 z 1992r z 300W RMS w mostku przy 4 ohm. Można tak zrobic obudowę aby był możliwy póżniejszy demontaż ścianki.
              Przedtem miałem już dwa bandpassy na SW807 a dzisiaj sprzedałem 100litrowy bandpass na głośniku noname RAYDEN który powstał z nudów w wakacje , koledzy byli zachwyceni (nie dresy) choć dżwięk był dresiarskio mocny . Owszem zależy mi na SPL a obudowa ta zapewnia i przyzwoite zejście i SPL w zakresie basu. Minusem Lanzara jest słabszy naped bo miałem go w ręce i jest lżejszy od STXa choć wg danych ma wyższy SPL.
              Dzięki za konkretne odpowiedzi Takero.
              Pozdrawiam

exe , ja mam wyluzować?
              Ja nikogo od dresów nie wyzywam , a od kiedy dresy wiedzą co to jest plexa?
              Pozdrawiam

Skomentuj

eXe, a gdzie w mojej ostatniej wypowiedzi znajdujesz wzmiankę o plexi , gustach itp ?
                Same suche fakty

kalasz21, ad1 - te głośniki (STX napewno) nie potrzebują bp aby 300w wytrzymać ...
                Pozatym bp to nie takie proste,ale jak widać masz już w nich doświadczenie

Skomentuj

BP to zapewnia mniejszą wytrzymałość mocową niz B-R.....

Bass reflex zapewnia najlepszą wytrzymałość mocową do częstotliwości strojenia B-r (potem jest juz kiepsko ale w Closed jest podobnie)

idąc dalej tym tropem BP4 zapewnia mniejszy SPL niz B-R a zejście jest podobne.... (no chyba że nastroimy go na jeden wielki rezonans na 080Hz co jest normą jak się niema mozliwości zrobienia pomiarów.....)

jedyna ciekawa obudowa to BP6 tu mozna się fajnie bawić ale żeby zrobić ją jak nalezy to trzeba przynajmniej tydzień poświęcić na strojenie i zabawy z piaskiem po kazdej takiej operacji konieczny jest pomiar charakterystyk częstotliwościowych i czasowych jeśli chodzi o częstotliwościowe to są one dość proste o tyle charki czasowe wymagają juz oscyloskopu cyfrowego z efektem pamięci i sterowanego komputerowo generatora (zestaw za około 10 000zł) skąd to wiem ?? bo na uczelni z uporem maniaka przez pół roku na obwodach i sygnałach elektrycznych badałem stany nieustalone czyli de fakto charakterystyki czasowe.....

Skomentuj

sorki za ta "dresowy" nie chcialem Cie obrazic... poprostu jeszcze nigdy nie spotkalem sie jeszcze z jakims kumatym BP jak patrze na BP na allegro to kroloje efekt ala dres... ten lanzar tez ma wyglad " lekko dresowy" a dotego zeby zbudowac pozadna taka obudowe nie jest tak latwo... zeby uzyc plexi musial bys miec dostemp do 20 mm bo taka zwykla cienka to sie nadaje na bryloczki :) pozdrawiam...

Skomentuj

A wracając do closed to AP tez zagra, dalbym mu 30L, wiadomo ze w porownaniu do BR roznica w spl bedzie spora, można pokusic sie o jakies podbicie np +6dB@30Hz bedzie ładnie grało, ale max natężeneniami nie porazi

Skomentuj

Witam
                        Też sie trochę rozpędziłem z osądami więc Przepraszam wszystkich , Fakt na allegro sporo takich fikuśnych sprzętów z plexą , w moim przypadku miała by ona pokazywać tylko to co siedzi w środku , AP czy Lanzara szkoda chować bo porządnie wyglądają . Nie wiem czy słyszeliście skrzynkę PHONOCARA Thunder 600 która też jest BP , ale jak dla mnie dżwięk był super albo suba Paradigma PS1200 też BP , owszem konstrukcje tego typu nie zawsze się udają co sam słyszałem , plexa 20 mm chyba byłoby ją trudno dorwać , mam kawałek poliwęglanu ok centymetra grubości , ciekawe czy by wytrzymał te ciśnienie. Jako że często to co robię po niedługim czasie sprzedaję dla kolegów z niewielkimi zyskami by następnie zrobić coś nowego myślę że Lanzara łatwiej było by sprzedać z małą stratą . W piątek lub czwartek będę mogł ja podpiąc do swego wzmaka w samochodzie ale bez obudowy , mam też takie obawy o jakość montażu tych głośników (STX) , mają tyle zamówień więc głośniki mogą sklejać mniej dokładnie. Jeśli ktoś z Forumowiczów testował Lanzara MAX12 to proszę o opinie.
                        Pozdrawiam

Skomentuj

witam
                          moj kumpel ma dwa takie stx- y mial se kupic GDN 30/300/4AE ale przez pomylke zamowil AP i teraz juz ma :)

ja sie dowiedziqalem , to od razu do niego wpadlem z holtonem , od razu podpinamy i ognia ! , co sie okazlo ,
                          glosnik jest nie do zarabania ! wychylenia to jego specjalnosci , zawieszenie na tyle wytrzymale ze nawet przy przesterze holtona <straszliwa moc> jakos sobie poiradzil <przez chwile , bo omylkowo podlaczylismy na wejscie holtona mocny sygnal z wiezy>

Co jeszcze , jak dla mnie to zagral troche kiszkowato , ale to zapewne przez to ze moj kolegga jeszcze nie zestroil Br- tak jak trzeba tylko bylo strojenie na chyba 30Hz ,
                          ciekawe jak teraz , bo podniusl strojenie i mowi ze lepiej chodzi .

Ogolnie to tak jak umberto mowi , glosnik nie ja zejsci , pompuje strasznie ! br do niego to najlepiej szczelinowy bo z rurkami bedzie problem , do niego to musza byc dwie rury 10cm ale wtedy p[roblem z dlugoscia , wiec br szczelinowy zrobic najlepiej .
                          glosnik ma udezenie , wsam raz do auta, do kina to kicha <moj stx 27-150-4SS ma lepsze zejscie przy 150W>

ogolnie glosnik jak za 155zl fajny , mozna brac , ale uwaga !
                          DO tego glosnika to wzmak min 300W , najlepiej 400W zeby byla dobra dynamika.
                          100W-150W ledwo co go rusza!

Pozdrawiam!
                          ps. jak wpadne kiedys do niego to opisze jak gra teraz z odpowiednim strojeniem :)

Skomentuj

A jaka kolega dal bude temu AP? te 30hz to porazka, generalnie nie jest wskazane strojenie glosnika poniżej Fs.

Skomentuj

gregor10,
                              AP spokojnie juz zaczyna sie wkrecac przy wzmaku 100-150w, uwazam ze optimum dla niego to carpower 225w. fakt ze nie pogardzi i 300W;p
                              zastanawia mnie to porownanie do 27-150... no bo jak na moj gust to AP deklasuje ten szmelc;p

Skomentuj

O wlasnie moze ktos porownac go do 27/150? Chodzi mo o dokladne porownanie osoby ktora miala oba glosniki

Umbercik, filmik mial byc

Skomentuj

ludzie , ja mialem te glosniki oba w moim hausie , stx 27 to caly czas moj sub, a 300 stx ap to moj kumpel ma , mowie jak zagralo ,
                                  coolombo - bude ma z tego co mi swita to 46L

Pozdrawiam!
                                  ps. jak poslucham na nowym strojieniu to napisze , ale wtedy to zagralo tak jak napiaslem wyzej

Skomentuj

Co do plexy 20mm to w Wa-wie nie ma problemu z dostaniem jej - ale za to cena blokuje...

Skomentuj

http://www.gmm.com.pl/produkty/Carpower_silver-12 czy ten głosnik może konkurować z AP

Skomentuj

poszukaj na forum ....... :[

Skomentuj

No ja nie jestem specem od szukania

[ Dodano: 2006-04-09, 20:15 ]
                                          pozatym nie znam sie na parametrach więc zwracam sie z prośbą do fchowców

Skomentuj

Czaruję...
                                          X