Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chwila prawdy-GDN-30-300-4-AP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Było o tym,ten monacor to słabsza wersja AP :P

Skomentuj

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzicie ze ten monacor jest produkowany przez STXa. Maja wspolny kosz i tyle (zbieg okolicznosci) - w chinach produkuje sie takie kosze, a pozniej sprzedaja je firmom z calego swiata. Gdzie nawet mialem namiary na kilka firm produkujacych czesci do glosnikow - doslownie wszystko od cewek i magnesow, przez kosze i nabiegunniki, po membrany, zawieszenia i kopulki.

Skomentuj

Tak?To se pogadaj z ludzikami z stx-a.Wprost nie mówią ale po minach widac jednoznacznie.Inna sprawa to chwilowe niedostatki AP.Czy kiedyś się zdarzyło aby z czymś nie wydalali?Ja osobiście nia miałem z taka sytuacja styczności.
        A zresztą,dla monacora robi wiele firm,chocby tvm.

Skomentuj

Nikt nie powiedział że stx to produkuje :P
          Tylko że bliźniacze wręcz są ;]

Skomentuj

Ze robi wiele firm to wiem, ale roznice miedzy tym monacorem a stxem sa znaczne (dla jasnosci jestem daleki od stwierdzenie ze ktorykolwiek z tych glosnikow jest lepszy).
            Dla porownania
            STX: srebrna polipropylenowa membrana - Monacor: biala aluminiowa
            CMS - STX : 0,287 - Monacor : 0,25
            MMS - STX : 91,9g - Monacor : 117g
            Xmax - STX: 3 mm - Monacor : 5 mm
            Pozatym jesli STX robilby dla monacora te glosniki i blizniacze (lepsze) wersje dla siebie, to czemu pod marka STX bylaby tylko wersja 30cm a nie cala gama ?? A co do brakow glosnikow, to z tego co sie orientuje ostatnimi czasy zaczyna im brakowac coraz wiecej produktow. Malo tego mieli na poczatku roku wprowadzic nowa 13cm konkurenta dla ARNow 150 ale co miesiac przekladaja wprowadzenie do produkcji. Pewnie maja braki ze wzgledu na problemy z dostawami z chin i tyle, a nie ze wzgeldu na produkcje dla monacora ;].
            Carpowerowi glosniki pewnie produkuja jakies chinole i tyle :) .

Skomentuj

No być moze masz racje.Choć po rozmowie z Trzaską mam inne zdanie.
              Ale to raczej jest mało istotne.

Skomentuj

Tez sadze ze to malo istotne - wazne jak gra glosnik i tyle. Chcialem tylko wyprostowac sytuacje, zeby nie chodzily po forum bezdpostawne plotki .

Skomentuj

hmm STX ma wiele głośników których na oczy niewidzieliście :P

np 14-80-4SS 14-80-2SS GDS30-300-4AE i kilka innych po dłuzszej rozmowie z trzaskowskim mozna dojść do wniosku że "wystawiają" jakąś 1/2 1/4 tego co mają :P

Skomentuj

Jedyne co widze wspolnego w AP i Carpower to kosz. Carpower ma magnes pojedynczy, cewka tez pewno jest inna, moze to byc calkiem inny glosnik. Wątpie zeby monacor bral cos z STX-a , napewno tańsze głośniki mają chińczycy.

Skomentuj

CMS - STX : 0,287 - Monacor : 0,25
                      mała różnica, rzędu nawet błędu pomiarowego, pozatym inne zawieszenie załatwia sprawe.
                      MMS - STX : 91,9g - Monacor : 117g
                      Inna kopułka
                      Xmax - STX: 3 mm - Monacor : 5 mm
                      Dłuższa cewka (chyba Irek lub SW też miał wersje z dłuższą cewką )
                      Ogólnie nie twierdze że to STX produkuje, bo po co skoro w np chinach jest duużo taniej, mówie jedynie żę bardzo prowdopodobne że na bardzo podobnych komponentach są te głośniki oparte...

Skomentuj

SW a kazdy moze kupic te glosniki czy tylko jak wezme z 50 sztuk ?:>
                        Moglbys cos napisac o tym gds30-300 ?

a moze maja jakies lepsze wysokie tubowe>?

pozdr

Skomentuj

Więc waszym zdaniem który będzie lebszy

[ Dodano: 2006-04-11, 09:47 ]
                          Może mi ktoś powiedzieć ile można podłączyć mocy do tego AP

Skomentuj

ja dla mnie to optimum 450W , do 500W Sinus ;p hexfet styka do niego z trafem 600W

Skomentuj

gregor10, nie strasz chlopaka.
                              erni5, AP zaczyna sie bujac juz przy 100watach. ma wysoka elektywnosc. ale jednak takim najlepszym rozwiazaniem jest cos w okolicach 300W. ja robilem na nim suba do auta i carpower 225W rms wystarcza. to takie optymalne minimum moim zdaniem

Skomentuj

witam

niedawno kolega zakupil ten glosniczek
                                zrobilem mu BR ok45dm3 br d=100 na ok 43hz(mam nadzieje) i to wszystko podpielsmy pod blaupunkta gta450 w mostku
                                no i musze stwierdzic ze faktycznie Xmax wynosi 3mm...... dla bocznych lusterek w samochodzie
                                brakuje mu jeszcze troche mocy ale w samochodzie w zupelnosci wystarcza do masowania plecow
                                jezeli chodzi o brzmienie to na poczatku mnie troche rozczarowal ale po dluzszym odsluchu jest calkiem ok

niepolecam tego glosnika fanom subow pioneer'a

Skomentuj

ostatnią wypowiedz mozna potraktować tylko jako +

a wszystkim niezaleznie od wyznania i upodobań polecam big cyc - dres tak na rozluźnienie atmosfery :)

Skomentuj

Właśnie odsluchuje AP w budzie 45l@35Hz i co jak co spisuje sie naprawde niezle, jadąc generatorem zaczyna grac od 30Hz(dochodzi tu pewnie wpływ pomieszczenia), naprawde jestem pod wrazeniem :P Głośnik ma jedna wade mianowicie, przy wciśnięciu zewnętrznej części membramy słychać tarcie cewki o nabiegunnik, podczas grania naszczescie nic nie obciera, głosnik działa bez zarzutów. Zapodaje mu około 400W i nic sobie z tego nie robi ;] wychył ma naprawde spory.

Skomentuj

coolombo- dziwne , u mojego kumpla nawet jak ostro przycisne to nic nie ociera , dziwne ze u ciebie ociera ?

a co do mocy, oczywiscie ze nie musi byc 400 , 500 W , ja to podalem zeby ktos wiedzial ile max mozna do niego dawac, ale natomiast nie zgodze sie z toba ze 100W mu starcza, mam wzmaka ktory daje 150W/4R i stx przy tych 150W gral kiepsko, ledwo co sie ruszal , do niego min . to 250W , jesli mniej mamy to lepiej podarowac sobie ten glosnik , i kupic cos tanszego i z mniejsza moca , bo nie ma sensu placic 155zl i nie wykorzystywac glosnik w przynajmniej 80% mocy.

Pozdrawiam!

Skomentuj

Mój koleszka kupił 2 takie glosniki (skrzynia 70litrów 2x br d=7,5cm dł.=17cm) Napedza to CarPower HPB-1502. Głośniki spiete szeregowo. Przy ostrym graniu cos w nich brzeczy:/ Jak by glosnik byl nie dokrecony, nie wiem czy to nie magnesy:/ Oba wydaja te dziwne odglosy

Skomentuj

no bo ten car power nie jest stabilny przy 2 OHM!! a jak podlaczysz szeregowo to sa jako 600W @ 2ohm!!! podlacz kazdy glosnik do osobnego kanalu pamietaj zeby dac sygnal mono! pozdro jak zle napisalem to niech mnie ktos poprawi

Skomentuj

Czaruję...
                                          X