Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam. Czy ktoś sie orientuje kiedy będzie można kupić uniampa w "pełnym pakiecie"(z obudową, zdalnym sterowaniem i innymi "bajerami...")? Jaki będzie jego przewidywany koszt?

Skomentuj

pisz do irka

Skomentuj

ktore kondensatory lepiej kupic?
        http://www.allegro.pl/item413843016_..._seria_fw.html czy http://www.allegro.pl/item414150185_...io_hi_end.html
        czy moze jeszcze cos innego?

Skomentuj

No to zaczynamy Na szczęscie nic nie wybuchło:)
          Napięcie na emiterowym ciągle rosło, pololutku (jakos 0,1mV na sekundę), z minutę siedziałem i nie zatrzymało się, musiałem skręcać potkiem ciągle.
          Druga sprawa - pełne napięcie zasilania na wyjscu glośnikowym - 35V.
          Od czego zacząć sprawdzanie?

Skomentuj

Tanner, a gdzie RADIATOR??????????

Skomentuj

Wiedziałem, że o czymś zapomniałem...
              Nie no, żartuję, leży obok, jeszcze nie nagwintowałem:) ale przecież na te kilkadziesiąt sekund można spokojnie bez, trany były zimne, wszystko było ok - temperatura powietrza
              Jak montowałem wzmacniacz janka to chyba z 5 min cichutko muzyki słuchałem zanim w ogóle trany zrobiły się letnie...:)

Jakieś rady co do w/w problemów?

Skomentuj

Tanner,
                Zamieszczone przez coolombo
                BC546 jest odpowiedzialny za kompensację prądu spoczynkowego. Powinien mieć dobry kontakt z radiatorem.
                Ty nie masz radiatora, więc nie ma żadnej kompensacji i dlatego tak się dzieje.

Skomentuj

Ale przecież 10 sekund po odpaleniu temperatura radiatora i wszystkich do niego przylegających elementów jest taka sama... Po minucie NIE GRANIA jest pewnie identycznie... Ok, zrobię z radiatorem, ale wątpię, że rozwiąże to problem ze stałym na wyjściu... co z tym zrobić?

Skomentuj

Tanner, wywal emiterowe i przepal wszystkie luty jeszcze raz, wez w reke obazek PCB i patrz czy przyadkiem nie zlales ze soba 2 punktow.
                    musi byc gdzies blad...

Skomentuj

mIKI, dzięki:) przlutowałem wszystko, 19,2mV na lewym i 22,3mV na prawym - jeszcze przed regulacją spoczynkowego, wyreguluje z radiatorem

Skomentuj

Super :) A ja dalej nie mam radiatora :/

[ Dodano: 2008-08-12, 20:10 ]
                        Chciałem jeszcze dodać, że byłem dzisiaj u Mariusza na pierwszych odsłuchach Uniampa i po prostu to, co usłyszałem to poezja smaku, aromatu i dźwięku :) Jeszcze gdyby były trochę lepsze kolumny, to więcej mógłbym napisać, ale i tak jest genialnie :)

Skomentuj

Bekcs eKm jesli pytasz o kondensatory do uniampa to zadne z tych co pokazales.
                          Kup jakiekolwiek 10000uF/50V byle firmowe o srednicy 30mm w wyprowadzeniami snap-in (takie krotkie rozstaw 10mm). Z dobrych i tanich to sa Jamicony i Samwha (byly samsung).

Skomentuj

cudny90 Hehe :) Będą porządne kolumny (sam nawet wiesz jakie) :) Te moje tzw. " pierdzi bąki " były dla testów :) Tak, czy tak swoje już wysłużyły...

Skomentuj

Ja włączyłem na 30 sekund około, żeby zobaczyć czy w ogóle gra. Puściłem mp3 z kompa bo było bliżej - normalnie nie poznałem utworu, zupełnie nowa muzyka! Nie mogę sie doczekac prawdziwego odsluchu

Skomentuj

tak delikatnie slucham sobie uni.
                                slucham, slucham i co moge powiedziec. gra dobrze, poprawinie calkiem przyjemnie.
                                na pewno ma wiecej basu niz symek. ale czy lepszego - ciezko powiedziec.
                                na pewno i na 100% srednica jest slabasza. miej zywa i szczegolowa, jakby z miejsza rozdzielczoscia. sluchajac np myslovitz brakuje tez jakby najwyzszej gory, Katie Melua tez jakby spiera plycej, bardziej matowo.
                                niby wszystkie szcegoly i smaczki sa ale nie tak wyrazne.
                                im glosniej gra tym lepiej i zywiej.

na pewno w klubowych klimatach, drumach itp wypada lepiej przez glebszy, rozciagniety bas

poki co sygnal prosto z CD i kompa (flack)
                                pozniej wepne lapowy przedwzmacniacz.

Skomentuj

Ludzie, pomóżcie :)

Dzisiaj próbowałem odpalić UNI ...

Po podłączeniu wszystkiego tak jak ma być ( trafa przez rezystor uruchomieniowy 22R 5W) włączam trafo do gniazdka ...

I co widzę? Nic ... Tzn: nic się nie grzeje, wszystko zimne, na emiterowych 0,00000V i ani 0,0000000000001 więcej :P Kręcenie potkami nic nie daje ..

No dobra - myślę sobie - porozgrzewam luty ..

Właśnie porozgrzewałem wszystkie luty, wszystkie wyglądają idealnie, nie ma żadnego zwarcia - sprawdzałem.

Podłączam - to samo ... Na kondach głównych dzieją się cuda, bo na jednym jest 19V, a na drugim 1,8V :|

Może działa jakieś zabezpieczenie?

Co robić, gdzie posprawdzać napięcia i ile one mają wynosić - proszę Was :)

Skomentuj

jak napisalem Ci na gg - zle podpiete trafo

Skomentuj

A po włączeniu odczekałeś ok. 5s aż zabezpieczenie załączy końcówki?

Sprawdź czy mostek jest dobrze przylutowany.

Skomentuj

mIKI Pomyśl zanim coś napiszesz... Jak może być źle podpięte trafo jak są używane 2 żyły 35V AC.

Skomentuj

Trafo dobrze podpięte, mostek dobrze przylutowany ....

Normalne jest to, ze po rezystorze uruchomieniowym jest 10V??

moze mi ktos pomierzyc mostek ile V ma być na ktorych nozkach?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X