Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki za konkretną odpowiedź. Zdawało mi się że gdzieś wyczytałem że uniamp 150 był konstruowany z myślą o 8 om kolumnach. Ale widać coś źle wyczytałem.

Ale tak myślę już o zakończeniu roku 2008 :mrgreen:
    Być może będą 4 kolumny grały,to będzie 2omy na kanał. I mam do wybory apli kina domowego 6x 150W :grin: czytaj 6 x 15W albo uniamp. Tu mogła by się przydać druga parka toshib. Abo druga końcówka,no ale to większe koszta.

Skomentuj

Zamieszczone przez ralfi
      (..) Ale teraz jestem pewien że R=om a nie OHm (...)
      I jesteś w błędzie. Nazwa jednostki pochodzi od nazwiska, którego pisowni nie wolno sobie zmieniać ot tak wg własnego uznania... To tak jakbyś w dokumencie tożsamości nazwisko Kowalski napisał tak: "Kovalsky" i uznał, że chodzi o tę samą osobę - nonsens. Zapis om jest zapisem fonetycznym i wynikający ze zwyczajowego błędu (dotyczy naszego Kraju). Abyś mógł uzyskać pewność: http://pl.wikipedia.org/wiki/Om_(jednostka) Jak widać w całym artykule dotyczącym tej jednostki zachowano poprawną pisownię: Ohm
      Niestety błędy pisowni są ogromną bolączką Polaków i wynikają z braku pewnej świadomości o której zaraz napiszę.
      Sprawa dotyczy nie tylko jednostki rezystancji OHM ale także np. jednostki ładunku elektrycznego Coulomb'a o oznaczeniu C - niektórzy piszą ją tak: Kulomb. Ciekawe jest, że inne kraje posługujące się alfabetem łacińskim nie zmieniają pisowni, mimo że fonetyka (zgodna z ich wymową słowa pisanego) ulega zniekształceniu. No ale Polak potrafi...
      Należy pamiętać i mieć świadomość tego, że nazwa jednostki i jej oznaczenie są uniwersalnym i międzynarodowym "językiem" oznaczania rodzaju wielkości liczbowej. Ciekawe który obcokrajowiec skojarzyłby co to jest Coulomb gdyby ujrzał pisownię Kulomb :lol:
      Kolejna ciekawostka: dlaczego w gazetach piszą George Bush, a nie Dżordż Busz :?:
      Mam nadzieję, że swoim offtopowym, krótkim wywodem przekonałem choć kilka osób do przestrzegania prawidłowej pisowni nazw jednostek...

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez Quester
        Kolejna ciekawostka: dlaczego w gazetach piszą George Bush, a nie Dżordż Busz
        Bo mozna też napisać Grzesiu Krzak ale wtedy na pewno nikt nie skuma o kogo chodzi

Skomentuj

No to w takim razie poprawnie jest om czy Ohm? R=om czy R=Ohm

To mówi Wikipedia:
          Ohm jest nazwiskiem Georga Ohma, fizyka niemieckiego z przełomu XVIII i XIX wieku.
          Ohm jest też jedną z wersji nazwy aam, dawnej niemieckiej i holenderskiej jednostki objętości cieczy.
          Ohm to także błędna (zapożyczona z języka angielskiego) pisownia nazwy om, jednostki rezystancji.

Skomentuj

Prawda jest taka ze Ohm jest bardziej poprawna i czesniej spotykana forma, natomiast Om jest ewolucja jezykowa co nie jest bledem.!!! Kazdy jezyk ewoluuje i to jest normalne dlatego uzywanie Ohm czy Om nie jest bledem i oba sa prawidlowe. Pozdrawiam

Skomentuj

Mozna tez wstawic prawidlowy znaczek: Ω ktory jest dostepny z poziomu forum albo zamiast om czy ohm uzyc litery R.

Skomentuj

Nie na temat...
                ...... wikipedii w zadnym razie nie można trakatować jako "pewne" zródło wiedzy.... u mnie na PWr w tamtym semestrze 30tu na 40 ludzi uwaliło przedmiot "projektowanie sieci bezporzewodowych" bo wzięli sobie wzorki na modelowanie anten z wikipedii .........wikipedia to portal "na szybko" jak sie czegos nie wie wpisujesz i mniej wiecej wiesz co i jak ........ale glebiej trzeba szukac w fachowej literaturze....

sam czasm na szybko jak cos przeczytalem to sie wlos na glowie jezy

u mnie jak w grupie jak kolega na seminarce w bibliografii umiescil wikipedie prowadzacy go tak zbeształ ze tych slow wstyd pisać tu na forum :)

ktoś to stara sie sprawdzac.....ale i tak jest w niej mnóstwo głupich błędów i jeśli chodzi o sprawy trochę "głebsze" to ja nigdy jej nie traktuje jako źródło wiedzy

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez ralfi
                  Ohm to także błędna (zapożyczona z języka angielskiego) pisownia nazwy om, jednostki rezystancji.
                  Skoro to był Niemiec (Georg Ohm) to jakim cudem pisownia jest zapożyczona z jęz. angielskiego :?: Nie ma to jak wiarygodność Wikipedii :lol:

Skomentuj

Sprawdziłem wszystkie tranzystory i diody, przelutowałem wszystkie podejrzane luty i dalej to samo - DC na wyjściu od razu po załączeniu :cry:
                    Zauważyłem lekkie wgniecenie kondensatora C18 w zasilaczu. Pewnie trafo spadając lekko go przygniotło. Czy to może być przyczyną takiego działania układu?

Skomentuj

a my dzisiaj mieliśmy o rezystancji i pani napisała, że jednostką rezystancji jest "om"
                      ale może ona się nie zna :roll:

Skomentuj

tak aby przypomiec-"Pierwsze wrazenia z odsłuchów ubniampa"(no lub prawie to) a nie o jednostkach miar itp.bart210-jeśli jeden kanał masz sprawny to go przemierz i porównaj z niesprawnym.

Skomentuj

Nie wiem po co ta durna dyskusja. Niezaleznie od kogos widzimisie jednostka jest om. http://www.gum.gov.pl/pl/site/j_miar/jednostki_si/

Skomentuj

zbyszek, w tym problem, że efekt jest na oby dwu kanałach.

Skomentuj

sorki bart ,powtórzę sie ale cudów nie ma ...sprawdz elementy,pcb(czy nie ma zwarc) po prostu wszystko od poczatku.Zwróc szczególna uwage na elementy układu zbezpieczxen.To chyba klatwa IRKA, kup od niego gotowiznę i jestem przekonany na 100%,że wszystko będzie cacy :grin:
                              ps: po odsłuchaniu uni (trzy tygodnie) odpuściłem sobie i zajałem sie Aboxem+giandclone2007.aczkolwiek uni uważm za bardzo udana koncówkę,(duza moc,dobra jakosc ale sym lepszyoczywiście moim zdaniem

Skomentuj

Tylko co gorsza to Uni działał i to dość długo (dokładnie od sierpnia). Dopiero po upadku coś się skaszaniło.

Skomentuj

To chyba klatwa IRKA
                                  To nie żadna klątwa, tylko spadające trafo na gotową płytkę Uniampa. Jak się nie umie myśleć na przód, to takie są rezultaty :P

Skomentuj

Propunuje wymienic PCB. Pewnie jakies mikropekniecia albo uszkodzily sie elementy od upadku.

Skomentuj

no ciekawa sugestia i wcale nie wymaga wymiany PCB tylko sprawdzenia.Warto sprawdzic

Skomentuj

Jest jakiś postęp :smile:
                                        Okazało się, że rezystory R13 i R71 są padnięte. Tylko dlaczego uległy uszkodzeniu?? Po uruchomieniu wszystko przebiega normalnie, stałe na wyjściu wynosi odpowiednio ok.5mV i ok. 0,5mV. Problem pojawia się po wyłączeniu układu - nie działa szybkie wyłączanie mimo, że wszystkie elementy w tej części układu są sprawne :???:
                                        Jutro będę walczył dalej.

Skomentuj

no i znowu problem...
                                          po wymianie tranow prawego kanalu ustawilem prad spoczynkowy dc na wyjsciu brak, odpalilem i gra. pogral moze z 3minuty i w lewym kanale DC 43,5V! zjaral mi glosnik testowy... nie rozumiem troche tego.. jak naprawie lewy kanal spali mi sie prawy jak naprawilem teraz prawy to po chwile dc na lewym kanale... juz nie wiem gdzie przyczyna lezy ciagle cos sie jara...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X