Dzis uzywane konie mechaniczne sa tanie jak barsz. Dla biednych i wyjatkowo naiwnych, spragnionych mocy juz za tysiac ojro bmw 750 :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz postaNie moc lecz technika czyni zawodnika
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaDzis uzywane konie mechaniczne sa tanie jak barsz. Dla biednych i wyjatkowo naiwnych, spragnionych mocy juz za tysiac ojro bmw 750 :)Last edited by .3lite; 07.04.2014, 02:14.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaDzis uzywane konie mechaniczne sa tanie jak barsz. Dla biednych i wyjatkowo naiwnych, spragnionych mocy juz za tysiac ojro bmw 750
w takich autach te 200-300km to minimum zeby sprawnie jezdzic a nie sie scigac
200km w aucie wazacym 1000-1300kg to dopiero cos
Skomentuj
-
Moje volvo ma 163km i 1300kg w automacie, jeszcze zaden golf czy inny kadety z naklejkam mocy nie daly rady po mieście :p ostatnio trafiony golf 5 tdi. A jak nie ma potrzeby to jeżdżę sobie jak przykazano te slabe 70 w zabudowanym i jakos dobrze mi sie jeździ.Last edited by _NATAN_5064; 07.04.2014, 08:24.
Skomentuj
-
Takie auta jak bmw 750i kupuja ludzie zazwyczaj dla szpanu i zeby zasmakowac tej mocy choc na pare tygodni. Pojezdzic i sprzedac. Nie dosc ze same koszty paliwa sa duze, to w razie awarii naprawy beda kosztowne.
Oczywiscie to nie jest auto sportowe, ale przy tak duzej mocy i momencie obrotowym nawet taka siodemka szybko potrafi sie rozbujac, a na autobanie ciezko ja dogonic i byle maly gruchocik z moca 160-180 niekoniecznie sobie poradzi ( zazwyczaj nie ). E38 mialo juz 326 koni i setke osiagala w okolo 6,6 sek. To jest naprawde szybko.
Skomentuj
-
Ja specjalnie kupiłem manuala, mając praktycznie same automaty do wyboru.
Sekwencyjna skrzynia biegów to taki kompromis między pełnym automatem a manualem, gdybym miał brać automat to tylko z dodatkowymi łopatkami przy kierownicy, a nawet już jest to cholernie duży kompromis dla mnie (brak sprzęgła).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaA ja dzisiaj przejechałem się A3 po chipiekoło 140KM i powiem wam że Mi wystarcza w zupełności
u siebie (SKODA ROOMSTER) mam 138km i 339 nm (wyciśniętych z 1,9 TDI) samochód wg danych producenta waży 1250kg. Po wyjceiu foteli (ważyłem fotele) wychodzi 1190kg. Wiec stosunek masy do mocy całkiem całkiem. Czas przysieszenia do 100km/h to spokojnie 9 sekund. V max wg GPS 202km/h licznikowe 210 (nie polecam). Osiągi w momencie Chipowania były dla mnie świetne. Teraz już myślę, że jak turbo zakończy żywot poszukam mocniejszej turbiny aby wykrzesać te 150-160km i jakieś 360nm. W aucie mam dodatkowo obniżone zawieszenie o 20mm i zamontowany 22 zamiast 20mm stabilizator przedni na poliuretanie. Samochód jest sporo zrywniejszy lepiej się prowadzi w zakrętach. Spalanie jednak mam większe niż seria o jakieś 0,3 l na 100km. Obecnie mam nastukane 80k km
bardzo ją lubięLast edited by BraWo; 07.04.2014, 11:02.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BraWo Zobacz postaObecnie mam nastukane 80k km i bardzo go lubię
Skomentuj
-
Zamieszczone przez utopia Zobacz posta80 tysięcy? to jeszcze jest niedotarty
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BraWo Zobacz postau siebie (SKODA ROOMSTER) mam 138km i 339 nm (wyciśniętych z 1,9 TDI)
Kiedyś miałem VW Polo, 75KM, oczywiście doładowany - kiedy padła mi sprężarka to myślałem, że pod "górkę" o nachyleniu 15 stopni nie wyjadę.Last edited by .3lite; 07.04.2014, 13:15.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaTo jest zarazem fajne jak i lipne w dieslach :P Ich moment i moc bierze się z sprężarki. Te 339 Nm osiąga w super krótkim zakresie by chwilę potem spaść i wołać o zmianę biegu.
TDI i innym dieslem też trzeba potrafić jeździć aby jechać "momentem" obrotowym a nie pałować auta.
W tam tym roku na trasie Tarnów Hajduszoboszlo Tarnów spalanie średnie to 4,6 L na 100km, jada naprawdę dynamiczna z 2 postojami po drodze do i z powrotem. Prawie 900km w dwie strony. Dojeżdżając do Granicy PL-Slo komputer zgłupiał i pokazał mi ze zrobię jeszcze 1560km na baku!!!!! no ale następne auto to będzie wolnossące INFINITY G37 coupe :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaJa specjalnie kupiłem manuala, mając praktycznie same automaty do wyboru.
Sekwencyjna skrzynia biegów to taki kompromis między pełnym automatem a manualem, gdybym miał brać automat to tylko z dodatkowymi łopatkami przy kierownicy, a nawet już jest to cholernie duży kompromis dla mnie (brak sprzęgła).niestety gwarancja sie w grudniu na auto skonczyla wiec w te wakacje nie bede wariowal bo mnie nie stac :P
Skomentuj
-
Chcecie frajdę z jazdy? kupcie crossaJak dla mnie nie ma większej frajdy jak grzać po polach, dziurawych błotnistych drogach ile fabryka dała. Wcześniej miałem tylko styczność z enduro, teraz kolega kupił wyczynowego crossa w 2t. Po pierwszej przejażdżce zsiadałem z niego z trzesącymi rękami, a tak na prawdę nie wykorzystałem jego całych możliwości
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz postaJak dla mnie nie ma większej frajdy jak grzać po polach, dziurawych błotnistych drogach ile fabryka dała.Frajda nieziemska tylko ciezko z bezpieczenstwem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaTo jest zarazem fajne jak i lipne w dieslach :P Ich moment i moc bierze się z sprężarki. Te 339 Nm osiąga w super krótkim zakresie by chwilę potem spaść i wołać o zmianę biegu.
W starszych TDI była taka tendencja. Nowszymi nie jeździłem.
Mam dużo do czynienia z BMW.
W 2.0D jak już turbo zacznie odpowiednio pompować(1800obr, a więc nieco wyżej niż w tdi, w nowszych modelach bmw czuć doładowanie już szybciej) to można kręcić go pod czerwone pole i nie łapie zadyszki.
To samo w 3.0D.
Silniki z biturbo jak 3.5d i 4.0d(to fizycznie też 3.0d tylko z 2 turbinami, starsze 4.0d to V8 twinturbo) nie czuć w ogóle niedostatków mocy. Wstaje bardzo nisko, przy ok. 3tys. obr. zaczyna pompować większa turbina i czuć jakby drugiego kopa aż pod czerwone pole.
Problemem w starszych TDI była pojemność układu. Z racji tego, że była mała to turbo szybciej "wstawało", ale niestety z tego też powodu puchło.
BMW ma większą pojemność układu, większy IC i nadrabia przy wyższych obrotach
Skomentuj
-
Tylko zwroc uwage na to ze te nowe bmw biturbo maja jedna mala sprezarke do niskich obrotow i druga duza do wyzszych obrotow - stad szerszy zakres mocy.
W tdi mielismy z tym ograniczenia
Ale da sie zrobic tdi na sportowo. UKA mial takie 200 konne tdi ktore pracowalo jak normalne 130km tdi na normalnych obrotach, a wieksza moc pojawiala sie na wyzszym zakresie.
Dokladnych wartosci nie podam bo nigdy nim nie jechalem - nie zdazylem :p
Skomentuj
Skomentuj