Ja nie mam czasu bawić się pod blokiem w naprawy. Jak kupuję auto tzn. że stać mnie na utrzymanie i nie będę szukał oszczędności gdzie popadnie. Ciekawe co by ludzie powiedzieli - "aha, kupił nowe auto i już coś przy nim grzebie".
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
Zamieszczone przez bart210Ja nie mam czasu bawić się pod blokiem w naprawy. Jak kupuję auto tzn. że stać mnie na utrzymanie i nie będę szukał oszczędności gdzie popadnie. Ciekawe co by ludzie powiedzieli - "aha, kupił nowe auto i już coś przy nim grzebie".
no właśnie może Tasior też kupił to auto bo go na nie stać
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bart210Inna sprawa jest taka, że w Polsce praktycznie każdy może sobie kupić samochód. Na aukcjach nie brakuje ofert z samochodami z potężnymi silnikami za kilka tys. zł. Nie szkodzi, że ledwo stoją na kółkach. Problemy zaczynają się, gdy coś się w aucie zepsuje i koszt części nierzadko przekracza wartość samochodu. Wtedy jest płacz i zgrzytanie zębami. Z drugiej strony trzeba też wziąć pod uwagę zwykłe naprawy wynikające ze zużywania się niektórych elementów - zawieszenie, hamulce itp. I zasada jest taka, że im mocniejszy samochód tym koszta napraw są większe.
Tasior, nie wiem czy zastanawiałeś się ile kosztuje choćby komplet hamulców - tarcze + klocki. Z pewnością nie są to koszta małe. Ja do swojego peugota 307 1.6 za przód zapłaciłem 350zł + 150zł wymiana, a silniczek wcale nie jest duży.
Tarcze do 730D E38, ATE Powerdisc kosztują 210zł/szt, te same tarcze do omegi b kosztują 195zł/szt, różnica cen niewielka, różnica klas ogromna.
Jak się kupi zadbane e36 to koszta wychodzą podobnie jak golfa III, a auto klasę wyżej(3 to klasa średnia, jak passat, vectra itp., mimo, że w środku jest mało miejsca, odpowiednikiem golfa jest compact)
Zamieszczone przez bart210Ja nie mam czasu bawić się pod blokiem w naprawy. Jak kupuję auto tzn. że stać mnie na utrzymanie i nie będę szukał oszczędności gdzie popadnie. Ciekawe co by ludzie powiedzieli - "aha, kupił nowe auto i już coś przy nim grzebie".
P.S. Tasior, jakbyś potrzebował jakieś części do swojego auta to daj znać, pracuje od 3 tygodni w serwisie ze specjalizacją E38/E39, ale części do E34, E32 też mają, właściciela znam trochę dłużej i jak coś to mógłbym coś załatwić taniej niż np. wystawia to na allegro(nick baca750)
Skomentuj
-
cudny90, narazie ustaw zapłon jak należy.
Z tego co się dopatrzyłem to jest tylko jedna śrubka regulacyjna, znam taki przypadek ze skutera kumpla - marki Puch (austryjacki wynalazek).
Jeszcze jedna sprawa, co masz "pod bakiem"? Kranik (taki do przekręcania ręcznie) ? Najlepiej to zrób zdjęcie "drogi" paliwa od baku do gaźnika
Skomentuj
-
Zamieszczone przez otomsonocudny90, narazie ustaw zapłon jak należy.
Dawkę paliwa jeżeli nie ma śruby na dyszy ustawia się pewno przez kryzy na iglicy przepustnicy.
Skomentuj
-
Bardzo drażnią mnie ludzie którzy "wyczuwają" auta na parkingach, przez takich kilka razy mało nie rozwaliłem autka. Nie nawidze przygłupów w BMW starych którzy zaleją za 30zł i 3x dookoła rynku paląc gume i tyle. Bo kupi taki debil BMW ~150-200km i myśli ze jest bogiem a z przykrością stwierdzam ze nie raz objeżdżałem takich swoim Toledo a nawet Golfem na lepszym zawieszeniu oba 1,9TDi. Mój nowy nabytek trochę. zaczynam czuć owszem po przejechaniu 2-3tys KM!! a nie zaliczeniu kilku parkingów. Teraz mam nim zrobione juz 6tyś w 1,5 miesiąca i chyba go czuje, jednak do pełnego poznania tak jak znałem Golfa III brakuje.
To nie jest osobista wycieczka do Ciebie Tasior ale ogólnie do małolatów w BMW często bez PRAWKA!!
tasior, nie wiem czy zastanawiałeś się ile kosztuje choćby komplet hamulców - tarcze + klocki. Z pewnością nie są to koszta małe. Ja do swojego peugota 307 1.6 za przód zapłaciłem 350zł + 150zł wymiana, a silniczek wcale nie jest duży.
Właściwie co tam się będę wtrącał, to nie moja sprawa. Grunt, że autko jeździ i nie nawala
Orientowalem sie juz po ile chodza tarcze i klocki (niedlugo czeka mnie wymiana), Chwalone i tanie tarcze firmy BRP po 70/szt, klocki cos 40/koło, ogolnie liczac wyszlo 400-500zl mniej wiecej za P/T caly. Co do wymiany - samemu bym to robil, z kolega, badz niedoszlym tesciem ktory ma warsztat i bez problemu by mi pomogl wiec to nie kwestia skąpstwa/ braku kasy na utrzymanie auta a po prostu zaoszczedzone pieniadze + doswiadczenie na przyszlosc.
Tasior, gratulacja zakupu, nie wiem w jakim jesteś wieku zakładam że w młodym, to kiedy miałbyś kupić paliwżernego i awaryjnego stwora jak nie teraz
i mowie od razu nie jestem żadnym fanem BMW, 20 lat, a auto pali tyle co astra 1.4 a nawet mniej! :lol: ,ja rowniez nie jestem zadnym fanem BMW, wrecz przeciwnie mowiac ogolnie, ale tak sie zlozylo ze mam BMW... (wbrew pozorom najtansze co sie dalo RWD kupic zeby to mialo sens, bo do wyboru byl jeszcze ford sierra)
Ja nie mam czasu bawić się pod blokiem w naprawy. Jak kupuję auto tzn. że stać mnie na utrzymanie i nie będę szukał oszczędności gdzie popadnie. Ciekawe co by ludzie powiedzieli - "aha, kupił nowe auto i już coś przy nim grzebie".
przejmujesz się tym co ludzie powiedzą?
no właśnie może Tasior też kupił to auto bo go na nie stać
P.S. Tasior, jakbyś potrzebował jakieś części do swojego auta to daj znać, pracuje od 3 tygodni w serwisie ze specjalizacją E38/E39, ale części do E34, E32 też mają, właściciela znam trochę dłużej i jak coś to mógłbym coś załatwić taniej niż np. wystawia to na allegro(nick baca750)
Skomentuj
-
Generalnie "grzebanie przy aucie" to sama frajda, to przecież takie DIY w wersji spalinowejJa sam też lubię coś samemu działać z samochodem (no mam taką możliwość bo to "staruszek" i w nim jeszcze coś da się zrobić samemu, amatorsko a z nowymi to juz gorsza sprawa - otwierasz maskę a tam tylko jakaś osłona na silniku i kilka rurek... :razz: ) i jeśli tylko mam problem typu wymiana klocków czy wymiana tulejek w rozruszniku czy coś innego, prostego to nie jadę z tym do mechanika tylko cierpliwie czekam na słoneczną sobotę. A co ludzie powiedzą... a niech sobie gadają... i niech jeżdżą do mechanika i bulą czasami nie wiadomo za co
Co do samochodów z tylnym napędem - kiedyś miałem omegę, w której też był napęd na tył i przyznam, że po pewnym czasie po prostu nie można nie spróbować. Nie ma jak zarzucić kuprem (a Omega to przecież jeszcze nic wielkiego). Oczywiście nie popieram, ba, nawet maksymalnie potępiam brawurę i za "świrowanie" na drogach to bym łeb ukręcał... ale ruszanie w poślizgu ze skrzyżowania, przyznaję, praktykowałem :razz: Samochodem z tylnym napędem w moim odczuciu jeździ się jakoś inaczej - lepiej? ciekawiej? - jakoś nie umiem tego opisać ale właśnie takie mam odczucia
Tasior, życzę więc przyjemności z jazdy i oby Ci zbyt duże głupoty po głowie nie chodziły
Dostrzegam tu tylko jeden problem. Co prawda cursor opisał co i jak z cenami ale prawda jest taka, że kupno starego samochodu to jednak "taniość" tylko na początku. Stary samochód to jednak stary samochód, podzespoły pewnie zużyte i to że same klocki czy tarcze kosztują tyle co w Omedze czy w VW jeszcze o niczym nie świadczy. Za klockami i tarczami może iść jeszcze o wiele więcej... No ale nie chcę straszyć Tasiora, niech się chłopak nacieszy, heh.
Tylko apeluję jeszcze raz, uważaj i brawurę odłóż na bok
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tasiorparking, na ktorym nikogo niema (uzywany tylko na zime dla narciarzy)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez TasiorChwalone i tanie tarcze firmy BRP
Zamieszczone przez dabylDostrzegam tu tylko jeden problem. Co prawda cursor opisał co i jak z cenami ale prawda jest taka, że kupno starego samochodu to jednak "taniość" tylko na początku. Stary samochód to jednak stary samochód, podzespoły pewnie zużyte i to że same klocki czy tarcze kosztują tyle co w Omedze czy w VW jeszcze o niczym nie świadczy. Za klockami i tarczami może iść jeszcze o wiele więcej... No ale nie chcę straszyć Tasiora, niech się chłopak nacieszy, heh.
Bodajże w bytomiu jest koleś, który wymienia tuleje metalowo-gumowe. Z tego co pamiętam to w e34 zawias jest też na stalowych elementach(w e38 jest już kilka aluminiowych elementów), więc tuleje metalowe można wymieniać bez obaw, a to koszt góra 100zł od wahacza(za wymianę dwóch tulei)
Ale już np. górna poduszka amora do tanich nie należy, bo bodajże 200-250zł/szt kosztuje.
Skomentuj
-
Na tarczach nie ma co oszczędzać. Te tanie często się wyginają i to nie koniecznie po wjeździe do głębokiej wody. Lepiej dołożyć do pewnych tarcz niż wymieniać co kilka miesięcy.
Zamieszczone przez dabylZa klockami i tarczami może iść jeszcze o wiele więcej... No ale nie chcę straszyć Tasiora, niech się chłopak nacieszy, heh.ale najpierw sie upewnie potem napisze. (napewno juz sie co niektorzy domyslaja)
[ Dodano: 2010-06-11, 09:25 ]
Zamieszczone przez melisławA to, jak sam zapewnie Tasior przyznasz, głupota...
Tylko apeluję jeszcze raz, uważaj i brawurę odłóż na bok
Zamieszczone przez dabylale ruszanie w poślizgu ze skrzyżowania, przyznaję, praktykowałem
Skomentuj
-
Mówicie że pełno stereotypów o BMW, ale chyba skądś się one biorą. Dla mnie dres w BMW to nie stereotyp tylko fakt. Nowszymi modelami moze i jeżdzą ludzie na poziomie, ale i tak zazwyczaj padają one łupem: łysych, przypakowany, wytatuowancyh facetów i długonogich blondynek ubranych w róż. Nie mówię że normalni ludzie nie jeżdzą BMW, ale jednak są oni małym odsetkiem całości.
Tasior, czas pokaże czy wybrałeś dobrzeosobiscie wolał bym chyba W124, albo nawet 190'ke. Duże ciężkie i wolne, ale solidne i nikt przynajmniej nie przyrówna Cię do dresa
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl"grzebanie przy aucie" to sama frajda, to przecież takie DIY
Aczkolwiek musze sie pochwalic, ze jak powstala nieszczelnosc w pancernym wezu pomiedzy kolektorem ssacym a turbina to poprawnie zdiagnozowalem (na logike i "na ucho") usterke, a mechanik uwierzyl mi dopiero jak sie do ww przewodu dostal :P
Skomentuj
Skomentuj