Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja zdawałem prawko w tamtym roku. Któregoś razu jak rozwiązywałem testy zerkną przez ramie tata i powiedział; "Jakbym miał teraz te głupie testy zdawać to kaplica.. rower zostaje jedynie" Najciekawsze pytanie to : "jakie wymiary mają polskie tablice rejestracyjne "

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
      jakie wymiary mają polskie tablice rejestracyjne "
      Bardzo istotne pod względem bezpiecznego prowadzenia pojazdu..

Skomentuj

Po prostu macie problemy z logicznym myśleniem, a takowe jest przydatne w czasie jazdy. Pytanie jak najbardziej na miejscu, tym bardziej, z takimi odpowiedziami:

Nie muszę chyba mówić, że widząc raz tablicę jesteśmy w stanie odpowiedzieć na to pytanie? Nie trzeba w ogóle znać dokładnych wymiarów, a jedynie orientacyjny stosunek długości do szerokości! Ale nie, lepiej płakać jakie one jest trudne i bezsensowne...
        Last edited by .3lite; 19.06.2014, 00:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
          Nie muszę chyba mówić, że widząc raz tablicę jesteśmy w stanie odpowiedzieć na to pytanie? Nie trzeba w ogóle znać dokładnych wymiarów, a jedynie orientacyjny stosunek długości do szerokości! Ale nie, lepiej płakać jakie one jest trudne i bezsensowne...
          Czyli pytanie kretyńsko głupie i nic nie wnosi, sprawdzian z logicznego myślenia jest na poziomie małpy który nie za wiele podnosi umiejętności jazdy i analizy sytuacji na drodze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
            Czyli pytanie kretyńsko głupie i nic nie wnosi, sprawdzian z logicznego myślenia jest na poziomie małpy który nie za wiele podnosi umiejętności jazdy i analizy sytuacji na drodze.
            A widzisz jakiś problem w odsianiu tych małp? Ludzie tam przychodzą wykuci na pamięć, przyda się to zmienić (o ile te pytania się zmieniają - coś takiego miało być).

Skomentuj

.3lite nie wiem jak dawno zdawales egzamin ale teraz poza teoria jest jeszcze praktyka
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja zdawałem na motor we wtorek - teoria i praktyka od razu. To był mój pierwszy kontakt z "nową" formą egzaminu teoretycznego, ale narzekać nie mogę. Widzisz daną sytuację i masz kilka sekund, żeby prawidłowo zareagować (odpowiedzieć). W trzech pytaniach nie byłem pewien swoich wyborów, ale okazało się, że ustawodawca się i tak z nim i zgadza, więc komplet punktów. A żeby było śmiesznie, to na testach, które dostałem z nauki jazdy z egzaminem pokryły się w większości pytania specjalistyczne i może 5 podstawowych. Plac i miasto zdałem, jednak przyznać muszę, że odsiew jest bardzo duży.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                  jednak przyznać muszę, że odsiew jest bardzo duży.
                  i bardzo dobrze :)
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Co nie zmienia faktu ze i tak strach wyjsc z domu :p

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                      Co nie zmienia faktu ze i tak strach wyjsc z domu
                      zawsze smieje sie z propagandy ze statystycznie najgorszy kierowca to mlody kierowca...
                      a nikt juz nie wspomni tu o starszych osobach ktore dopiero co zdobyly prawo jazdy, lub dopiero zaczynaja jezdzic po 30-40 latach!

przyklad - tydzien temu przez pomylke wjechal nam na garaz starszy czlowiek... dal mi kluczyki zebym mu wyjechal bo on nie potrafi!!!! :o
                      ale nadal statystycznie to ja jestem gorszym kierowca! :/

Skomentuj

Dziaj jechałem za dziadkiem (okazalo sie jak go wyprzedziłem ) jechal sobie corsa i bez problemu jechal ta 100, na serio nie powiedzial bym ze stwarza zagrożenie. Fakt ze pierwszy raz widzialem taki ewenement, zdecydowanie częściej widuje zupełnie odwrotne sytuację. Np stanie na środku i nie wie co dalej ..

Skomentuj

Jak zobaczyłem w UK jak jeżdża starsi ludzie to u nas jest naprawdę lipa. tutaj jeżdżą tak dynamicznie jak większość; zbierają się ze świateł bez zwłoki.
                          W ogóle tutaj jeśli chodzi o ruszanie na światłach to jest jakaś magia: Stoisz jako 4 lub 5 samochód na światłach a ruszasz praktycznie jednocześnie z pierwszym i w ten sposób wszyscy spokojnie zdążą na jednym cyklu a nie w Polsce: ZIELONE->odłożyć telefon->gdzie to sprzęgło?!aa jest!-> jedynka-> ruszyć...
                          Z ciekawości pasażer mierzył czas opóźnienia jeśli chodzi o to żeby w ogóle ruszyć to wychodziło 8-10 sekund.. Potem mamy korki...do tego nasza "typowa" polska jazda.
                          Największe zdziwienie to na światłach staję obok Focusa RS a w środku ....babka jakieś 65-70 lat :) Do tego jeszcze depnęła na starcie
                          Przy okazji warto wspomnieć o kobietach, jeżdżą ZNACZNIE lepiej i dobrze parkują i to nawet TYŁEM! TO chyba jest zasługa tutejszego kursu na prawo jazdy, bo u nas to na starcie większość panika, strach i czy zdam za pierwszym bo nie mam kasy na następny egzamin..

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          przyklad - tydzien temu przez pomylke wjechal nam na garaz starszy czlowiek... dal mi kluczyki zebym mu wyjechal bo on nie potrafi!!!!
                          ale nadal statystycznie to ja jestem gorszym kierowca! :/
                          Statystyka jest o kant d**py, w 2 osobowej grupie jeden ma 2 ręce a drugi nie ma żadnej, statystycznie mają po jednej ręce
                          Też mnie to irytowało że dostawałem ZWYŻKI za wiek... mam prawo jazdy od 2005 roku, nie miałem kolizji, mandatu, punktów i STATYSTYCZNIE kwalifikowałem się do zwyżki..
                          Last edited by Rfck; 20.06.2014, 02:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
                            No to zobacz ile osób na poprzedniej stronie znało odpowiedź ...

Podobnie wszyscy moi odpytani znajomi.

Prawo jazdy zdawałem w 1995 roku, nie pamiętam aby wtedy był test który przedstawiał taką sytuację. Oczywiście to mnie nie tłumaczy ale problem interpretacji jak widać w społeczeństwie
                            To chyba jednak kupiłeś, bo kodeksu drogowego nie widziałeś na oczy. Tylko wklepałeś na pamięć testy
                            Last edited by sylvek; 20.06.2014, 05:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                              To chyba jednak kupiłeś, bo kodeksu drogowego nie widziałeś na oczy. Tylko wklepałeś na pamięć testy
                              Skoro Ty tak dobrze znasz kodeks drogowy, dlaczego nie udzieliłeś merytorycznie poprawnej odpowiedzi ?...

Odnośnie nauki z testów - w przypadku ruchu drogowego uważam że do jedyne sensowne rozwiązanie. Tzw. krzyżówki dają gotowe wzorce zachowań na drodze. Na analizowanie/interpretowanie zapisów kodeksu drogowego na drodze nie ma czasu.

Skomentuj

Wiesz nie zawsze wszystko czytam na czas i nie twierdzę że wszystko pamiętam lub wiem. Poprostu troszkę się przekamarzam i zlapalem cię za słowo. Ale fakt jest taki że testy przed egzaminem widziałem raz ale za to trzy razy przeczytałem książkę i myślę że wiecej wiedzy mi zostało. Jednak uwczesne testy wszystkiego nie obejmowały, dzisiejsze może tak skoro pytają o wielkość tablicy rejestracyjnej? !

Skomentuj

Wg mnie powinni uczyć zdrowego rozsądku, a nie przepisów (tak szczegółowych). kodeks drogowy nie wiem jaki gruby i tak nie opisze wszystkiego. W którymś kraju europejskim ponoć jest tak, że gdy nie zdasz prawka za 3 razem idziesz do psychologa :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                    Jak zobaczyłem w UK jak jeżdża starsi ludzie to u nas jest naprawdę lipa. tutaj jeżdżą tak dynamicznie jak większość; zbierają się ze świateł bez zwłoki.
                                    W ogóle tutaj jeśli chodzi o ruszanie na światłach to jest jakaś magia: Stoisz jako 4 lub 5 samochód na światłach a ruszasz praktycznie jednocześnie z pierwszym i w ten sposób wszyscy spokojnie zdążą na jednym cyklu a nie w Polsce: ZIELONE->odłożyć telefon->gdzie to sprzęgło?!aa jest!-> jedynka-> ruszyć...
                                    Z ciekawości pasażer mierzył czas opóźnienia jeśli chodzi o to żeby w ogóle ruszyć to wychodziło 8-10 sekund.. Potem mamy korki...do tego nasza "typowa" polska jazda.
                                    Największe zdziwienie to na światłach staję obok Focusa RS a w środku ....babka jakieś 65-70 lat :) Do tego jeszcze depnęła na starcie
                                    Przy okazji warto wspomnieć o kobietach, jeżdżą ZNACZNIE lepiej i dobrze parkują i to nawet TYŁEM! TO chyba jest zasługa tutejszego kursu na prawo jazdy, bo u nas to na starcie większość panika, strach i czy zdam za pierwszym bo nie mam kasy na następny egzamin..

- - - - - aktualizacja - - - - -

Statystyka jest o kant d**py, w 2 osobowej grupie jeden ma 2 ręce a drugi nie ma żadnej, statystycznie mają po jednej ręce
                                    Też mnie to irytowało że dostawałem ZWYŻKI za wiek... mam prawo jazdy od 2005 roku, nie miałem kolizji, mandatu, punktów i STATYSTYCZNIE kwalifikowałem się do zwyżki..
                                    w UK nie ma kursu na prawko jak w pl 30h tutaj mozesz jezdzic 2lata jako kierowca pod opieka osoby ktora ma dluzej prawko, ubezpieczasz tylko siebie na auto "L" na tylna szybe i jazda to samo z motorami nigdy nie jezdzilem motorem a mam prawko na A po wymienie w UK

Skomentuj

W wielu krajach europy jest porządny kurs na prawo jazdy, uwzględniając jazdę po płycie poślizgowej i kilka innych ciekawych i przydatnych rzeczy.
                                      U nas to odbębnić swoje 30h i na egzamin po tym czasie to się człowiek uczy obsługi samochodu a nie jazdy, ba wielu nawet nie potrafi porządnie ruszać z miejsca czy z ręcznego pod górkę a prawko ma. Z tą kategorią A to niezłe jaja ;D
                                      Wyjeżdżając samodzielnie samochodem na drogę publiczną osoba powinna czuć się pewnie a nie jechać zestrachana że kogoś stuknie, źle pojedzie albo obciera krawężniki...
                                      Last edited by Rfck; 21.06.2014, 10:48.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                        Wyjeżdżając samodzielnie samochodem na drogę publiczną osoba powinna czuć się pewnie a nie jechać zestrachana że kogoś stuknie, źle pojedzie albo obciera krawężniki...
                                        przypomniales mi pierwsze miesiace posiadania prawka :???:
                                        dopiero wtedy nauczylem sie jak jezdzic

Skomentuj

Wydaje mi się że każdy kto wcześniej nie jeździł nielegalnie bez prawa jazdy po mieście zaczął naukę prawdziwej jazdy jak sam wsiadł do samochodu, ja tez pamiętam pierwsze dni za kółkiem samemu

Skomentuj

Czaruję...
                                          X