Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ładna kobza panie Hermes :)

Skomentuj

A ja jestem z Krakowa.. ;-) Zakrzówek też jest ok.. ale kawałek dalej masz Pychowice.. no i na co dzień mega jest Lasek Wolski - potwierdzam.. - na Weekend to już masz mistrzostwo Świata.. Kierunek Zabierzów - Tenczynek.. albo Myślenic były moim ulubionym.. ale i w Gorce można z "korby" jechać..

Skomentuj

Cześć rowerzyści. Sporo was na tym forum to napiszę. Kupiłem od skośnego buty SPD rozmiar 41. Dziś przyszły no i zonk. Kuźwa za małe. Te dzikusy nawet wkładki nie potrafią zmierzyć. Mam stopę 260mm a buty są na osobę z rozmiarem ok. 255mm (realnie 40). Może ktoś dla dziewczyny, juniora chciałby kupić.
        Marian na ciebie też pewnie dobre :)
        Sidebike SD-013MTB
        Cena: 190zł
        Nie wiem czy mogę tu podać link do alledrogo? Najwyżej moderator usunie.
        https://allegro.pl/oferta/buty-rower...-41-8080056813

Tu ktoś jelenia szuka za 146 euro!
        https://storetico.com/products/sidebike-cycling-shoes
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
          Cześć rowerzyści. Sporo was na tym forum to napiszę. Kupiłem od skośnego buty SPD rozmiar 41. Dziś przyszły no i zonk. Kuźwa za małe. Te dzikusy nawet wkładki nie potrafią zmierzyć. Mam stopę 260mm a buty są na osobę z rozmiarem ok. 255mm (realnie 40). Może ktoś dla dziewczyny, juniora chciałby kupić.
          Marian na ciebie też pewnie dobre :)
          Sidebike SD-013MTB
          Cena: 190zł
          Nie wiem czy mogę tu podać link do alledrogo? Najwyżej moderator usunie.
          https://allegro.pl/oferta/buty-rower...-41-8080056813

Tu ktoś jelenia szuka za 146 euro!
          https://storetico.com/products/sidebike-cycling-shoes
          Nic dziwnego, że za małe. Mając stopę 260mm powinieneś szukać butów rowerowych z wkładką 265mm. Stopa podczas wysiłku fizycznego lekko puchnie i jest to jak najbardziej naturalne. Do tego buty rowerowe z racji swojej budowy nie są elastyczne po długości i w tą stronę nie dopasują się delikatnie do stopy jak zwykłe buty sportowe.

Skomentuj

Czas na zmiany, Staszek idzie na sell [emoji20] a złożyć trzeba coś gravelowego i może uda się też na reynoldsie...[emoji16]

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez lars233 Zobacz posta
              Nic dziwnego, że za małe. Mając stopę 260mm powinieneś szukać butów rowerowych z wkładką 265mm.
              Kupiłem dokładnie wg zleceń sprzedawcy dla stopy o długości 260mm europejski nr 41. Wkładka powinna mieć 265mm a nie ma. Wszystkie buty mierzone w Polsce w Decathlon pasują 41. Buty klasyczne czasami kupuję 40. Te które mi przysłali powinny mieć oznaczenie EU 40 i nie byłoby problemu.

Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
              złożyć trzeba coś gravelowego
              Krystian też wpadłem na szalony pomysł, żeby złożyć na starej ramie MTB coś a'la Gravel. Te rowery które mi się podobały i miały optymalny osprzęt a nie szosowe korby i kasetę z dupy kosztowały od 4000-5000zł. Tak więc bawię się w retro update :) Bez druciarstwa się nie obędzie bo miałem koła 26" a będą 28". Pierwszy raz mechanikuję przy rowerze i nie wiem czy dam radę. Aktualnie rama wypiaskowana i polakierowana proszkowo. Ceny śmieszne 70zł piaskowanie i tyle samo lakierowanie.

Skomentuj

Krystian też wpadłem na szalony pomysł, żeby złożyć na starej ramie MTB coś a'la Gravel. Te rowery które mi się podobały i miały optymalny osprzęt a nie szosowe korby i kasetę z dupy kosztowały od 4000-5000zł. Tak więc bawię się w retro update :) Bez druciarstwa się nie obędzie bo miałem koła 26" a będą 28". Pierwszy raz mechanikuję przy rowerze i nie wiem czy dam radę. Aktualnie rama wypiaskowana i polakierowana proszkowo. Ceny śmieszne 70zł piaskowanie i tyle samo lakierowanie.
                Hmm już bardziej bym tu widział ramę z Crossa. Niezła hybryda będzie, bo kąty nie te i długość inna.
                Planujesz baranka??
                Pytaj to coś poradzę, ja będę składał na:

Skomentuj

Tam jest stalowy widelec?
                  Pomocy będę potrzebował więc z góry dziękuję za porady. Ten rower to prezent ślubny dlatego sentyment mam i nie chce się go pozbywać. Żona ciągle ta sama i rower także :) Baranek karbonowy już kupiony tylko wydaje mi się że za wąski. Niby 420mm ale na górze ma ok. 400mm i w górynym chwycie trochę mi klatę ściska. W dolnym jest idealnie na szerokości barków. Zamawiać szerszy 440mm? Trochę schudnę ale nie więcej niż 5kg bo takie mam wahania po zimie.

Co jeszcze kupiłem?
                  Claris R2000 klamkomanetki i przerzutka tył. Będzie korba 38T Narrow Wide (w drodze) i napęd 1x8. Kaseta 11-28. Hamulce szczękowe. Po górach nie jeżdżę. Typowo fitnesowo po mieście i wioskach okolicznych. Widelec już w Polsce w tym tygodniu odbiorę:
                  https://www.aliexpress.com/item/EARR...3eeb4c4dVwxUIr
                  Wiem, że zmieści oponę 32mm. Przymierzę czy wejdzie 700x35C - byłoby idealnie.

Skomentuj

Tak stalowy.
                    Rama Genesis Croix De Fer na Reynoldsie 853.
                    Ja bym zastosował szerszą kiere, u mnie będzie 480mm:
                    https://www.sjscycles.co.uk/handleba...m-clamp-black/
                    Na górnym jak i dolnym chwycie mało się jeździ, częściej na "łapach".
                    Jeżeli chodzi o twój widelec to mam nadzieję że to nie pierwszy lepszy bo drugie zęby nie odrastają.
                    Mimo wszystko albo stal albo carbon bo one coś tam pracują/tłumią.

Skomentuj

Też bym zostawił stalowy widelec (jest chromo-molibdenowy) ale musiałbym zastosować hamulce o bardzo długich ramionach i siła hamowania byłaby żadna a dodatkowo estetyka tragiczna. Najpierw zamówiłem ten widelec:
                      https://www.aliexpress.com/item/Ultr...27424c4dnN9UTR
                      ale przesyłka została cofnięta do nadawcy czy tam zagubiona. Po tygodniu szarpaniny mam otrzymać zwrot kosztów. Jak widziałem problemy to szybko zamówiłem ten "gruby".
                      Ten producent robi także całe ramy szosowe i MTB więc o bezpieczeństwo się nie martwię. Chciałem tylko z aluminiowymi hakami.
                      Właśnie wróciłem do domu a tu kolejne paczuszki:

Najważniejszy klucz dynamometryczny do karbonu od 2Nm
                      Co do kierownicy to chyba sprzedam i kupię szerszą. Twoja jest od 44-48cm. Moja 40-42, kupić mogę 42-44. Może do wakacji ten remont skończę.
                      Podaj na PW tel do Ciebie bo zgubiłem.
                      Last edited by KonradRak; 08.05.2019, 12:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
                        Rama Genesis Croix De Fer na Reynoldsie 853.
                        Krystian, można spytać ile taka rama?

- - - - - aktualizacja - - - - -

ez druciarstwa się nie obędzie bo miałem koła 26" a będą 28"
                        Sprawdzałeś czy wejdzie w tylni trójkąt? Może być ciężko, tym bardziej że jest tam jakieś wzmocnienie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Za mną też gravel chodzi, tylko na razie mało tego jest na rynku wtórny a za cos sensownego trzeba dać ponad piątkę . Na razie mam fan z kupionej za grosze szosy

Last edited by Marios; 09.05.2019, 20:09.

Skomentuj

Koła wejdą nawet 700x40. Z przodu w nowym widelcu będzie ciasno, możliwe, że max 32mm wcisnę. No i problem mam z tylnym hamulcem. Rozwierciłem otwór do mocowania błotnika na fi6 ale od strony rury podsiodłowej potrzebuję 8mm a tam nie da się wiertarką podejść [emoji848]. Śruba hamulca jest za krótka i nie da się zwykłej nakrętki na zewnątrz zastosować. Najprościej byłoby zamontować odwrotnie hamulec, czyli przy rurze podsiodłowej ale wizualnie tragedia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                            Krystian, można spytać ile taka rama
                            W sklepach w UK są po 899£, jeden sklep w PL zaoferował mi 4100pln z przesyłką.
                            Ciężko jest o framset w stali na Reynoldsie i sztywnych osiach.
                            Jest jeszcze np. Ritchey lub Niner i manufaktura z Czech SingleBe.

Skomentuj

O curwa za tyle to ja samochód kiedyś miałem :) Jak nauczę się grzebać przy rowerach to docelowy rower będzie na chińskim karbonie i sztywnych osiach za 500$:

https://www.aliexpress.com/item/2017...d-137e41ea110d

Właśnie czytałem o nowej serii Shimano GRX
                              https://portal.bikeworld.pl/artykul/...sprzetu_gravel
                              no i korba idealna dla Janusza z brzuszkiem będzie czyli 46/30. Do tego tania kaseta 10rz 11-32 i nic mi więcej nie potrzeba.

Skomentuj

Baranek karbonowy już kupiony tylko wydaje mi się że za wąski. Niby 420mm ale na górze ma ok. 400mm i w górynym chwycie trochę mi klatę ściska. W dolnym jest idealnie na szerokości barków.
                                Gdzie kierownice zamawiacie? też potrzebuję jakiejś podmianki.. moja ma jakąś ultra staroświecką geometrię i źle mi się na niej jeździ..

Skomentuj

A to mój

Skomentuj

Właśnie czytałem o nowej serii Shimano GRX
                                    https://portal.bikeworld.pl/artykul/...sprzetu_gravel
                                    no i korba idealna dla Janusza z brzuszkiem będzie czyli 46/30. Do tego tania kaseta 10rz 11-32 i nic mi więcej nie potrzeba.
                                    46/30 i w rowerze gravelowym więcej nie potrzeba. Średnio wyglądają opcję w gotowych bajkach i korbach 50+. To nie szosa ani przełaj...
                                    Ciekawy mnie ta grupa bo chce 1x11 a dotychczas był tylko Sram.

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                                      Gdzie kierownice zamawiacie? też potrzebuję jakiejś podmianki.. moja ma jakąś ultra staroświecką geometrię i źle mi się na niej jeździ..
                                      Jak wymiar pasuje to ja chyba bym sprzedał bo wolałbym zamówić 44cm na pierwszy baranek w życiu. To kierownica kompaktowa:
                                      Reach: 77 mm
                                      Drop: 123 mm
                                      Cena 130zł. Jest już Polsce więc pewne, że bez VAT :) Jak wymiar nie pasuje to masz tego milion na alli. Aha 18 maja będę w Wawie więc bezpłatna dostawa.
                                      A dziś kolejna paczuszka z widelcem. Z lekkim karbonem nie ma nic wspólnego bo waży prawie 0,5kg i jest pancerny! :) Przymierzyłem koła 35mm i lekko trze :(. 28mm ma duży zapas. Tak więc zamawiam zwijane Continental Contact Speed 32-622. Powinny się zmieścić.
                                      https://www.continental-tires.com/bi.../contact-speed

622-35:

622-28:

Skomentuj

Rura sterowa też karbon bo wtedy musisz zastosować expander a nie standardową gwiazdkę.
                                        Waga widła normalna, taki Ritchey za ok 1500pln waży 440 gram.

Skomentuj

Zerknij na zdjęcie co leży obok klucza dynamometrycznego.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X