Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A pisałem. Zrób sobie płyn penetrujący pół na pół z acetonu i oleju do skrzyni biegów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      opisz dokladniej w czym problem
      czuc przeskoki? jakies zgrzytanie czy wtracenia?
      bo jak to tylko "hamowanie" zamiast swobodnego obracania sie, to powinno byc ok
      Jak obracam tulejami to efekt jest taki jak by tuleja pracowała między gumowymi podkładkami które ją hamują.
      Nic więcej się nie dzieje.
      Trzeba dać smaru.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Wbrew pozorom WD-40 ma slaba penetracje.
        Lepszy jest środek o wdzięcznej nazwie "Penetrus"
        https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Dziś wziąłem od Bociana specjalny smar w sprayu.
          Wziąłem koło do ręki, chwytam za tuleje a one kręcą się swobodnie :)
          Musiało trochę odczekać aż smar, który wcześniej aplikowałem, dotrze między tuleje a łożyska.
          Napsikałem tego smaru w sprayu, trochę pokręciłem i tak poleży do jutra.
          Jutro jak będzie wszystko ok to zakładam koło i będę jeździł.
          Po kilku dniach znów ściągnę i przesmaruję.
          Nie ma co się przejmować, ważne że się kręci... piasta ma już 11 lat więc tylko się cieszyć że jeszcze żyje :)
          Last edited by marian; 01.07.2018, 20:11.

Skomentuj

Ciekawy, nowy sposób na kompletny napęd rowerowy:

Najbardziej zastanawia żywotność tych małych łożysk na wałku.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Najbardziej zastanawia żywotność tych małych łożysk na wałku.
              Hehe, i to jeszcze otwarte :)

Ok, fajnie to wygląda, ale nie wróżę temu pomysłowi (a raczej wykonaniu) zbyt długiej żywotności.
              Do jazdy po szosie, rano po bułki, oczywiście w suchych warunkach da radę... a najlepiej gdyby taki rower jeździł tylko na pokazach w zamkniętych pomieszczeniach.

Patent jest fajny (ogólnie nie nowy), ale jeszcze dłuuuga droga aby to weszło w użyciu codziennym.
              Last edited by marian; 13.07.2018, 21:00.

Skomentuj

ja sie boje ze raczej tylna "zebatka" bedzie odginana do kola podczas wiekszych obciazen :/

Skomentuj

Ciekawy pomysł, ale łańcucha chyba póki co nic nie zastąpi.

Skomentuj

Był też pomysły (czy nawet gotowe realizacje) z paskiem klinowym, mimo wszystko wróżę takiemu rozwiązaniu większą trwałość, niż takiej ilości mniejszych łożysk maszynowych.

Skomentuj

Też moim zdaniem pasek to lepszy pomysł. Ciekawe tylko z czym się lepiej jeździ :) .

Skomentuj

Pasek nie jest dobrym rozwiazaniem, ma zbyt duze opory.

Skomentuj

nie klinowy tylko zebaty
                          byly tez jeszcze wały kardana

Skomentuj

Pasek to już spotykany temat np. z piastami Rohloff-a

Wysłane z mojego SM-G7105 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Pasek zebaty musisz naciągnąć, a to tworzy opory. Paski stosuje sie w rowerach stacjonarnych, bo sa ciche, niezawodne, pracują w łatwych warunkach, a ich opory nie sa problemem, nawet zaleta.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Pasek zebaty musisz naciągnąć, a to tworzy opory.
                                tak samo jak lancuch!
                                oba rozwiazania trzeba naciagnac, ale nie za mocno!

Skomentuj

Sila naciagu jest zupelnie nieporownywalna, chyba ze masz na mysli lancuch z torpedo.

Skomentuj

tak, o takim myslalem
                                    przeciez nie o przerzutkach

w sumie pewnie w obu przypadkach napinacz bylby na podobnej sprezynie
                                    zobacz zdjecie wyzej jakie to ma wielkie zeby! :o

Skomentuj

Pany, powoli rozglądam się za jakimś rowerkiem dla siebie.
                                      Do wydania będzie z 2-3kzł.
                                      Bede smigal głównie jakimiś szlakami po górach ale zdarzy się też cosik po mieście.

W oko wpadł mi: https://allegro.pl/kross-level-r4-27...465729587.html
                                      Możecie coś doradzić?
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                        Pany, powoli rozglądam się za jakimś rowerkiem dla siebie.
                                        Do wydania będzie z 2-3kzł.
                                        Bede smigal głównie jakimiś szlakami po górach ale zdarzy się też cosik po mieście.

W oko wpadł mi: https://allegro.pl/kross-level-r4-27...465729587.html
                                        Możecie coś doradzić?
                                        Ja szukałbym czegoś z 2 ręki na Twoim miejscu. Czasem lepiej przeglądać ogłoszenia, zdarzają się okazje, jakieś po testowe lub powystawowe. Na koniec sezonu lub przy wejściu nowego modelu sklepy też robią promocje.
                                        Last edited by thomas; 27.07.2018, 13:07.

Skomentuj

Tak tak, planuje pod koniec sezonu coś łyknać, tylko chciałbym wiedzieć czego szukać
                                          marcinsywala.pl
                                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                          X