Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rowery i akcesoria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    ile masz wzrostu?

mtb czy treking?
    wzrostu mam 175cm, tylko MTB wchodzą w grę ze względu na wygląd

Będzie używany głównie w mieście by pojeździć po alejkach (asfalt) czasem może gdzieś poza miasto, nie palnuję na nim wyczynowej/ ciężkiej jazdy tak tylko rekreacyjnie.
    Nie mam parcia na hamulce tarczowe i amortyzatory.

Czy możecie polecić jakieś konkretne modele?

Skomentuj

Popatrz na Lazaro Elitary V1. Cena troche powyżej 1000zł.
      Markowy osprzęt, co prawda nie wysokich lotów, ale markowy.
      Do rekreacyjnego śmigania wystarczy.
      Dostępne 3 rozmiary ramy.

Skomentuj

Zamieszczone przez secound Zobacz posta
        Panowie kupię jakiś w miarę sensowny rower (górski) do 1000 zł?
        Nie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Rower ma służyć do miejskich asfaltowo - szutrowych przejażdżek.
        Do tego jest rower crossowy.

Rower ma służyć do miejskich asfaltowo - szutrowych przejażdżek.
        Do tego jest rower crossowy.
        Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
        choroba trwa do dziś i gonitwa za królikiem trwa.
        Co tam dogoniłeś obecnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta

Co tam dogoniłeś obecnie?
          Rama wciąż ta sama, jakbym miał wymieniać to na NextGen...zmiany jakie zaszły:
          - napęt 1x11
          - amor z Marvela na RS Reba 120
          - obręcze z i23 na i29 i mleko
          Jedzie do mnie inna kiera i Magury MT5 z klamkami HC i klockami z MT7.
          Może jeszcze ogarne 1x12 z racji że wszedł nowy XTR to może Sram obniży ceny orzełka.

Wysłane z mojego SM-G7105 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Witam
            Panowie kupię jakiś w miarę sensowny rower (górski) do 1000 zł?. Dodam, że nie znam się na tym kompletnie. Rower ma służyć do miejskich asfaltowo - szutrowych przejażdżek.
            Pozdrawiam
            Ja niecały miesiąc temu kupiłem: http://infinitibike.pl/glowna/22-spa...-cross-30.html Przejechałem 100-130km, bez żadnych zastrzeżeń. Krawężniki przestały być przeszkodą, na szutrach amortyzator idealnie pracuje. Maja różne wersje, a cena mocno konkurencyjna do innych. 26" w teren spoko, na szosę kiepski wybór- jak dla mnie :)

Skomentuj

Witam
              Dziękuje za sugestie.
              Co powiecie na temat polskiej firmy UNIBIKE?

Skomentuj

ok
                podaj modele

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
                  Rama wciąż ta sama, jakbym miał wymieniać to na NextGen...zmiany jakie zaszły:
                  - napęt 1x11
                  - amor z Marvela na RS Reba 120
                  - obręcze z i23 na i29 i mleko
                  Jedzie do mnie inna kiera i Magury MT5 z klamkami HC i klockami z MT7.
                  Może jeszcze ogarne 1x12 z racji że wszedł nowy XTR to może Sram obniży ceny orzełka.
                  Ja ostatnio miałem na testach nowego Zaskara 2018 w Carbonie, mam sentyment do GT. Musze przyznać, że (ja to nazywam) radość z jeżdżenia super, stabilność i prowadzenie na zjazdach również. To co niestety mi się nie podobało to mała zwrotność i trochę mułowatość niestety. Szukam ramy dla siebie, chyba nowy sprzęt będę składał.

Co do nowego XTR.. hmmm zawsze Shimano wyznaczło trendy, ale czy w tym przypadku to nie jest już gonitwa za SRAM'em? Albo wypuścili zająca i teraz wypuścili coś lepszego, wygląda imponująco Cene będzie kosmiczna, ale dobrze to zrobi konkurencji tak jak mówisz.

Co powiecie na temat polskiej firmy UNIBIKE?
                  A co byś chciał się dowiedzieć?

Skomentuj

Ja ostatnio miałem na testach nowego Zaskara 2018 w Carbonie, mam sentyment do GT. Musze przyznać, że (ja to nazywam) radość z jeżdżenia super, stabilność i prowadzenie na zjazdach również. To co niestety mi się nie podobało to mała zwrotność i trochę mułowatość niestety. Szukam ramy dla siebie, chyba nowy sprzęt będę składał.

Co do nowego XTR.. hmmm zawsze Shimano wyznaczło trendy, ale czy w tym przypadku to nie jest już gonitwa za SRAM'em? Albo wypuścili zająca i teraz wypuścili coś lepszego, wygląda imponująco
                    Na wstępie XTR wypada taniej od XX1 ale niestety muszą gonić Srama a z nowości to nowa bezgłośna piasta i lewa manetka z jedną dźwignią. No może jeszcze zamiast 1x12 można mieć 2x12.
                    No 29er jest mega pod zjazdy i stabilniejszy kosztem zwrotności, chociaż mój Stanton ma baze 2mm mniejszą przy bardziej zjazdowym kącie.
                    Zaskar zacny, tylko heble na starcie bym zmienił... ale jak to u mnie wole składać niż gotowce

Last edited by Krystian Markow; 30.05.2018, 06:34.

Skomentuj

w czym te napedy 1xX sa lepsze od klasycznych 3x7-9?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        w czym te napedy 1xX sa lepsze od klasycznych 3x7-9?
                        Trzeba iść na kompromis... bo jedynie przy Eaglu/GX lub nowym XTR nie będzie nam brakować gdzie mamy 500% i ponad.
                        Mi nie potrzeba 2x... tam gdzie jeżdże, pod śniany nie podjeżdżam bo szybciej podejdę a na zjazdach 40km/h mi wystarcza.
                        Pozwala mi skupić się na jeździe a nie co mam sprzodu a co z tyłu, noga nie podaje to klik i dalej.
                        Prostota obsługi i regulacji...

Skomentuj

Co prawda ja śledziłem detale rozwiązań jak pojawiała się kaseta 9.. a długo długo później 10..
                          ale zapewne się wiele nie pomylę i jak by nie patrzeć.. 1x11 czy 1x12 będzie musiało mieć cieńszy łańcuch i zębatki.. więc szybsze zużycie.. zapewne zabawa z rotowaniem łańcuchów jak najbardziej wskazana..
                          ale zysk na masie spory - brak jednej przerzutki

Nie wiem jak tak skoszony łańcuch pracuje - skraje przełożenia - jak znam życie.. to patrz wcześniejszy wpis - czyli jeszcze szysze zużycie łańcucha... ;-)

na takiej treningowej szosie mam cały czas 2 (2,5 - jest półbieg :-) )x7 - łańcuch nie do zajechania - porównując nawet do 9..

Mieszczuch ma biegi w piaście.. więc 1x1 i łańcuch wymieniałem jak zębatka z tyłu pękła..

no i został mój ścigant na 3x9.. i tu już trochę łańcuchów przerobiłem.. z kasetą zawsze pracowałem 2 lub 3 łańcuchami.. ostatnio już mniejsza rotacja w napędzie.. niestety nie ma się z czego cieszyć bo przebiegi znacznie się zmniejszyły.. w tej Warszawie nie ma gdzie góralem jeździć..

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                            w tej Warszawie nie ma gdzie góralem jeździć..
                            Chyba tylko nad Wisłą, na wysokości Wału Międzyszyńskiego po obu stronach. Jak się przeprowadziłem do Wawy z Lublina, gdzie trochę wzgórz jest, też mi brakowało. Teraz się przyzwyczaiłem, ale rzeczywiście nie ma gdzie dzieciaków wyszaleć. Co najwyżej po okolicznych lasach (olszynka, Wawer itp), ale też płasko, z utrudnień tylko piach, czego sam nie lubię.

Skomentuj

No ja wału miedzeszyńskiego nie miałem okazji przetestować - mam tam też dość daleko.. trochę nieśmiało testuje kierunki na Legionowo.. - kilka tras tu też było wyznaczanych.. ale wszędobylskie piachy też mnie rozkładają..

Od zawsze "latałem" na relatywnie wąskich oponach - czasem z większym klockiem, uwielbiałem irc mythosy.. niestety piasek całkiem weryfikuje dobory.. wygrzebałem jakieś stare opony.. byle by miały te min 2.1 - 2,2 .. mogą wyć prawie łyse - byle były by szerokie.. techniki zjazdu i podjazdu się nie poćwiczy.. ale chociaż zmęczyć się można..

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                                w tej Warszawie nie ma gdzie góralem jeździć..
                                Zapraszam do mnie do lasu, nie będziesz żałował Dystans wedle uznania

Napęd jednorzędowy, typowo do XC. W górach tylko dla mocnych zawodników. Co prawda 32/50 daje już fajne przełożenie, ale przy kilku kilometrach podjazdu jeden lub dwa blaty więcej robi różnice. Mniej gratów na rowerze i waga bezdyskusyjne, operowanie jedną przerzutką w szczególności na technicznych maratonach bezcenne. Przekos łańcucha spory, większe żużycie również niepodważalne, ale sam łańcuch to pikuś co kilakset km i tak dobrze zmieniać

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                Co najwyżej po okolicznych lasach (olszynka, Wawer itp), ale też płasko, z utrudnień tylko piach, czego sam nie lubię.
                                Mazowiecki Park Krajobrazowy polecam Podjazdów ogromnych nie ma, ale na fajnych singlach i interwałach można się przypocić
                                Last edited by Marios; 30.05.2018, 09:52.

Skomentuj

Ja jeżdże na trzech...ale taka zasada to nie tylko dla 1x powinna być stosowana.
                                  No do mnie na Jure też zapraszam...

Skomentuj

Ale piach na Mazowszu panowie jest wszędzie, ale to też element XC

Skomentuj

Zapraszam do mnie do lasu, nie będziesz żałował Dystans wedle uznania
                                      Coś mieliśmy się umawiać... i ja nadal przetrzymuje Twój sprzęt.. może kopnę się w tyłek i ruszę z oboma tematami... po weekendzie bo wyjazd ;-)

Skomentuj

Ok😉 spoko. Trasę zaplanuję taką, że mleko w nogach można poczuć nie gwarantuję braku piachu, ale taki urok jazdy w terenie.

Skomentuj

Nie no trochę się trzeba było przyzwyczaić do tej "plaży" - trochę techniki pływania w głębokim też doszło.. więc samo jeżdżenie już teraz spoko..
                                          trochę boli jak się widzi napęd oblepiony piachem - ale nauczyłem się wycierać do sucha łańcuch.. i trochę mniej lepki olejek używać.. ale przebija to satysfakcja, że coś pokręciłem..

Skomentuj

Czaruję...