Zamieszczone przez lingmulf
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Rowery i akcesoria
Collapse
X
-
Szwagier parę lat temu za moją poradą kupił sobie i żonie w Tchibo taki:
http://www.tchibo.pl/damski-aluminio...400049298.html
Jeśli znajdziesz taki albo coś bardzo podobnego to polecam, bo rzeczywiście okazało się to dobrym wyborem. Była wersja biała i czarna.
Skomentuj
-
Panowie, kupiłem młodemu rower jakiś czas temu, ale ma gripshifty i młody trochę nie ma siły naciągnąć przerzutki. Działa wszystko OK, tylko te 8 letnie paluszki mają mało pary szczególnie, żeby podciągnąć przednią przerzutkę. Ma ktoś dobre doświadczenia z jakimiś manetkami/klamkomanetkami na małe ręce?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaPanowie, kupiłem młodemu rower jakiś czas temu, ale ma gripshifty i młody trochę nie ma siły naciągnąć przerzutki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaPanowie, kupiłem młodemu rower jakiś czas temu, ale ma gripshifty i młody trochę nie ma siły naciągnąć przerzutki. Działa wszystko OK, tylko te 8 letnie paluszki mają mało pary szczególnie, żeby podciągnąć przednią przerzutkę. Ma ktoś dobre doświadczenia z jakimiś manetkami/klamkomanetkami na małe ręce?
Sprawdź prowadzenie linek jeśli to rower używany to wymień linkę i pancerze , przesmaruj tylna przeżutkę powinno być oki 😃
Skomentuj
-
Rower Kellys Kiter 50 24 cale taki, tylko czarny: https://www.kellysbike.com/pl/junior...p0000000048590
gripshifty Shimano TX50 (31.8mm)
Tył 7 przód 3, korba 42-34-24
Nic mu nie będę blokował, bo się na mnie obrazi to po pierwsze (przecież jak się koledzy chwalą to tym rower lepszy czym ma więcej przerzutek), a po drugie jeździmy trochę po lasach, trochę nad rzeką, przerzutki potrzebne. On lubi jeździć poza asfaltami. Jakby nie były potrzebne, to bym mu lżejszy rower kupił.
Rower nówka sztuka, wszystko sprawne (no, nie licząc tego że przedwczoraj umielił tylną przerzutkę na jakiejś gałązce - ale już czekam na nową). Jak sprawdzałem, to manetki chodzą normalnie tyle, że trochę pary ma Grześ za mało. Zresztą kiedyś miałem gripshifty i nie powiem żebym dobrze wspominał.
Podsumowując, jakichś mniejszych manetek nie znacie? W sensie ramię siły to samo, ale jakoś bliżej ułożone, czy co..
Skomentuj
-
To może poprostu gripshift srama.. też robił manetki pod system shimano - może będzie lepiej wyprofilowany i wygodniej się będzie trzymało.. Nic lżej działającego raczej nie doszukasz się.. możesz też owijką zmienić grubość uchwytu.. tak dla testu czy pomoże..
[PS]Poprzedni wpis pisałem na telefonie.. mnie się go ciężko teraz czyta.. przy tej ilości literówek..
Skomentuj
-
No np tu Sram 3/7:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6742892256
Z tym że im więcej przełożeń tym lepiej to już tak nie jest bo teraz moda w drugą strone. Ja z 3x9 przeszedłem na 1x11.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz postato już tak nie jest bo teraz moda w drugą stron
A realnie, to ba razie z największej tarczy nie korzysta, za mało ma pary, wystarczyłoby mu z przodu 2, ale to się też będzie z czasem zmieniać, a przecież na jeden sezon mu roweru nie kupowałem. A jeździmy czasem po ścieżkach rowerowych, czasem po leśnych, więc jak nabierze pary żeby przyspieszyć, to i najdłuższe przełożenia się przydadzą.
Ja też jak więcej jeździłem, to korzystałem ze wszystkich przełożeń 3x6 albo 3x7, teraz się dupa wołowa zrobiłem... Ale dzieci rosną, ja sobie przypomnę jeszcze jak sie jeździ
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postakupił sobie i żonie w Tchibo taki:https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaJak nie jest? Wśród ośmiolatków?? Ja ci mówię, im więcej tym lepiej
A realnie, to ba razie z największej tarczy nie korzysta, za mało ma pary, wystarczyłoby mu z przodu 2, ale to się też będzie z czasem zmieniać, a przecież na jeden sezon mu roweru nie kupowałem. A jeździmy czasem po ścieżkach rowerowych, czasem po leśnych, więc jak nabierze pary żeby przyspieszyć, to i najdłuższe przełożenia się przydadzą.
Ja też jak więcej jeździłem, to korzystałem ze wszystkich przełożeń 3x6 albo 3x7, teraz się dupa wołowa zrobiłem... Ale dzieci rosną, ja sobie przypomnę jeszcze jak sie jeździ
Musisz synka trochę podtrenować co do mocy uścisku , pamiętam że mój Igor też miał z tym problemy ale jak razem często jeździliśmy to po jakiś kilku tygodniach zmieniał biegi na lejcie.
Trening czyni mistrza:)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaOn lubi jeździć poza asfaltami.
Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz postaJa z 3x9 przeszedłem na 1x11.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaPisz lepiej jakie wrażenia?
Koło: 29er (wkrótce może 27.5+)
Zębatka: NW30t
Kaseta: 11-42
Wrażenia bardzo pozytywne, prostota i jeszcze raz prostota, łatwość regulacji i serwisu, zero myślenia nad właściwym doborem przód/tył. Nigdy nie wróce do 2/3x... chyba że złoże kiedyś szose[emoji3]
Wiadomo kompromis że brakuje skrajnych przełożeń ale młynkować nie lubię bo szybciej podejdę a i dokręcać nie muszę. Nie jeżdże XC czy jakieś maratony a dla fanu i 90% teren a i coś tam po mieście się pojedzie.
Pozdrower...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz postaTeren: Olsztyn koło Częstochowy i okoliczne tereny i zamki.
Koło: 29er (wkrótce może 27.5+)
Zębatka: NW30t
Kaseta: 11-42
Wrażenia bardzo pozytywne, prostota i jeszcze raz prostota, łatwość regulacji i serwisu, zero myślenia nad właściwym doborem przód/tył. Nigdy nie wróce do 2/3x... chyba że złoże kiedyś szose[emoji3]
Wiadomo kompromis że brakuje skrajnych przełożeń ale młynkować nie lubię bo szybciej podejdę a i dokręcać nie muszę. Nie jeżdże XC czy jakieś maratony a dla fanu i 90% teren a i coś tam po mieście się pojedzie.
Pozdrower...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaJak ze zużyciem łańcucha w takim systemie 1 x 11 ?na skrajnych biegach bardzo hałasuje ?
Na temat zużycia łańcucha nie pomogę bo jeżdże na trzech a aż tyle kilometrów jeszcze nie zrobiłem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz postaWiadomo kompromis że brakuje skrajnych przełożeń ale młynkować nie lubię bo szybciej podejdę a i dokręcać nie muszę. Nie jeżdże XC czy jakieś maratony a dla fanu i 90% teren a i coś tam po mieście się pojedzie.
Chodź potwierdzasz lekkie braki skrajnych przełożeń, niestety w moim przypadku czasem się przydają.
Skomentuj
-
Ostatnio wpadła mi ciekawa lektura w łapy. Jesli jesteście rowerowymi maniakami, lubicie dobry humor i chcielibyście liznąć trochę fascynującej historii roweru, to zachęcam do przeczytania tej książki :
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/157095/przepis-na-rower
Skomentuj
-
Wskrzeszam temat bo śniegi powoli topnieją
Jak tam wasze jednoślady ?
Naoliwione ?
Wyczyszczone?
Nowe oponki i łańcuch ?
Ja skończyłem sezon pod koniec grudnia bo się pochorowałem ;/ zwykle śmigam cały rok ale niestety zdrówko nie dopisało... iii już mnie targa że nie jeżdże .
A wy panowie zafiksowani w szprychach i łańcuchu jak przygotowania do nowego sezonu ?
Kto śmiga po górnym sląsku i zagłębiu ?Może jest jakiś zapaleniec blisko Sosnowca?
Sory za tyle znaków zapytania :lol:
Skomentuj
Skomentuj